Η ΕΕΔΑ για την αυξανόμενη ρητορική μίσους

12/10/2023
από
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εξέδωσε κείμενο σχετικά με τη ρητορική μίσους, τα πρόσφατα περιστατικά βίας, και τις ομοφοβικές δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου.

Η δήλωση της ΕΕΔΑ τονίζει «την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων» και καλεί τις δημόσιες αρχές να προχωρήσουν στη σύναψη πολιτικών που θα αποτρέπουν τις διακρίσεις. «Η ανάγκη άμεσης αντίδρασης άλλωστε επιβάλλεται από τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου», όπως αναφέρεται.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση παρακάτω ή εδώ:

«Δήλωση για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και τη ρητορική μίσους*

10 Οκτωβρίου 2023

Η ΕΕΔΑ, ως ο Εθνικός Θεσμός με αρμοδιότητα την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας καθώς και την δημόσια δήλωση νεοκλεγέντος δημάρχου καταδικάζει ρητά κάθε πράξη ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων.

Ανεξάρτητα από την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων που είναι βέβαιο ότι θα διαλευκανθούν από την Δικαιοσύνη, η ΕΕΔΑ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση υιοθέτηση πολιτικών και κανόνων που θα αποτρέπουν αντίστοιχα γεγονότα, τα οποία στοχοποιούν την διαφορετικότητα, με κριτήρια όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η θρησκεία, η αναπηρία, ο γενετήσιος προσανατολισμός, η ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου. Η ΕΕΔΑ καλεί επίσης  τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση λήψη κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά στα ζητήματα του γάμου, της αναδοχής, της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου των πολιτών. Η ανάγκη άμεσης αντίδρασης άλλωστε επιβάλλεται από τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Η ΕΕΔΑ απευθύνει επίσης ισχυρή σύσταση προς κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από κοινωνικά εμπρηστικές δηλώσεις και από ρητορική μίσους και ρατσισμού προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ή κατά πρόσωπο στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών τους. Η κοινωνική επιρροή που έχουν τέτοια πρόσωπα είναι εξαιρετικά μεγάλη και εύκολα η από μέρους τους ρητορική μίσους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποκίνηση ρατσιστικής βίας.

Η ΕΕΔΑ τονίζει και πάλι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλει την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού κάθε μορφής. Η Εθνική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) και προς τούτο έχει αποστείλει επιστολή στο νεοσύστατο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκλησης, ενδεχομένως με ανασύνθεσή του ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτό όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, και άμεσης λειτουργίας του».
Δες και αυτό!