Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) διέταξε τη Βουλγαρία να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που να αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του «ιδίου φύλου».
Την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου), το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο αποφάνθηκε υπέρ του ομόφυλου ζευγαριού Darina Koilova και Lilia Babulkova, των οποίων ο γάμος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωριζόταν στη Βουλγαρία, όπως αναφέρει το Balkan Insight.
Αν και η απόφαση δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο, η χώρα είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που να αναγνωρίζει και να προστατεύει τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Αυτό που είναι ουσιώδες σε αυτή την απόφαση είναι ότι, παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την εφαρμογή του πλαισίου, το κράτος υποχρεούται να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε στο Balkan Insight η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Denitsa Lyubenova, η ομάδα της οποίας εκπροσώπησε το ζευγάρι.
Σύμφωνα με το Equaldex, ενώ δεν έχει θεσπιστεί στη χώρα η ισότητα στον γάμο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα έχουν κάποια νομική προστασία από τις διακρίσεις.
https://twitter.com/LGBTIintergroup/status/1700071594519871977?s=20
Η Babulkova και η Koilova έδωσαν επταετή νομική μάχη για να αναγνωριστεί ο γάμος τους στη Βουλγαρία. Το ζευγάρι είναι μαζί πάνω από 14 χρόνια και παντρεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016.
Το 2017, ο δήμος της Σόφιας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον γάμο του ζευγαριού, καθώς το σύνταγμα της χώρας ορίζει τον γάμο ως πράξη μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Το 2020, μετά από μακρά νομική μάχη, το ζευγάρι κατέθεσε καταγγελία κατά της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Βουλγαρία παραβίασε τα δικαιώματα της Babulkova και της Koilova, μη αναγνωρίζοντας τον γάμο τους.
«Για το Δικαστήριο είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την υιοθέτηση κατάλληλων νομικών ρυθμίσεων όσον αφορά την αναγνώριση των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», έγραψε το ΕΔΔΑ στην απόφασή του.
Εκτός από αυτή την υπόθεση, το ζευγάρι φέρεται να ασκεί νομική δράση στο δικαστήριο της Σόφιας για να αλλάξει το επώνυμο της Koilova.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) κάλεσε τη Βουλγαρία να καταπολεμήσει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μετά τον βανδαλισμό ενός κέντρου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Σόφια από φασιστικές ομάδες.
Ενώ η έκθεση της επιτροπής εξήρε την πρόοδο της Βουλγαρίας σε θέματα όπως η υποστήριξη των προσφύγων και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υποστήριξε ότι οι Ρομά και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα είναι «τα κύρια θύματα των δημόσιων εκφράσεων μίσους και προκατάληψης».
Η ECRI πρόσθεσε: «Η ρητορική μίσους κατά αυτών των ομάδων προήλθε τα τελευταία χρόνια και από πολιτικούς υψηλού επιπέδου».