Η Αυστραλία έγινε η πρώτη (εθνική) ομάδα ποδοσφαίρου που αναγνώρισε δημόσια τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικές στο Κατάρ

29/10/2022
από
Πολλά μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα δεινά των μεταναστών εργαζομένων και τις διώξεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Κατάρ σε ένα βίντεο.

«Υπάρχουν καθολικές αξίες που πρέπει να καθορίζουν το ποδόσφαιρο – αξίες όπως ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η εμπιστοσύνη και το θάρρος», δήλωσαν οι παίκτες. «Όταν εκπροσωπούμε το έθνος μας, φιλοδοξούμε να ενσωματώσουμε αυτές τις αξίες».

Οι 16 παίκτες δήλωσαν ότι τα «δεινά» που υπομένουν οι μετανάστες εργάτες και οι οικογένειές τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο «δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Κατάρ πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Νοέμβριο, αλλά είπαν ότι η εφαρμογή της εκτεταμένης μεταρρύθμισης «παραμένει ασυνεπής και απαιτεί βελτίωση».

Οι παίκτες κατήγγειλαν επίσης την απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Κατάρ να είναι και να «αγαπούν το άτομο που θέλουν».

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο κράτος του Κόλπου. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες και επισύρουν φυλάκιση, βαριά πρόστιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τα queer άτομα θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με τον θάνατο.

Μια καταδικαστική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι πολλοί queer κάτοικοι του Κατάρ έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση και κακοποίηση από τις αρχές μόλις τον περασμένο μήνα.

«Ως παίκτες, υποστηρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Στο Κατάρ, οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι να αγαπούν το άτομο που επιλέγουν», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Οι παίκτες ζήτησαν από το Κατάρ να δημιουργήσει ένα «κέντρο πόρων για μετανάστες και να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

«Αυτά είναι τα βασικά δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται σε όλους και θα διασφαλίσουν τη συνεχή πρόοδο στο Κατάρ για μια κληρονομιά που ξεπερνά πολύ το τελικό σφύριγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022», πρόσθεσαν.

Το Football Australia εξέδωσε επίσης μια δήλωση επικρίνοντας το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ.




Δες και αυτό!