Η αθλήτρια Giulia Valentino μιλά για τη δύναμη της LGBTQ+ συμπερίληψης

11/07/2023
από
Giulia Valentino
Giulia Valentino
Ως μέρος της πρωτοβουλίας #StrongerTogether, η Giulia Valentino μίλησε για τη συμπερίληψη στην GAA* με το club Na Gaeil Aeracha που περιλαμβάνει LGBTQ+ άτομα.

Η LGBTQ+ κοινότητα αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κύμα παραπληροφόρησης, αποδιοπομπαίου τράγου και μίσους στην Ιρλανδία, όπως και στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #StrongerTogether σε συνεργασία με τη “Rowan Trust” και τη συλλογικότητα “Hope and Courage”, το GCN πήρε συνέντευξη από τη Giulia Valentino για τη συμμετοχή της στην GAA, η οποία μίλησε για τις εμπειρίες της.

«Όταν τα τρανς δικαιώματα δέχονται επίθεση, σηκωθείτε, αντεπιτεθείτε!»

Αυτό είναι μόνο ένα από τα συνθήματα ακούστηκαν δυνατά και περήφανα στις πρόσφατες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και των κινημάτων κατά των φύλων, καθώς αποκτούν δυναμική στην Ιρλανδία. Είτε πρόκειται για σωματικές, λεκτικές, νομοθετικές, είτε για πολιτικές επιθέσεις, οι τρανς και οι non-binary άνθρωποι έχουν στοχοποιηθεί όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Όμως, δυνατή όσο ποτέ, η κοινότητα στέκεται απέναντι στην απόπειρα καταπίεσης, ζητώντας δικαιοσύνη.

Ένα τέτοιο άτομο είναι η Giulia Valentino, μια Ιταλίδα τρανς γυναίκα που ζει στο Δουβλίνο. Η Giulia παίζει στην GAA με το LGBTQ+-inclusive club Na Gaeil Aeracha, και ενώ υπήρξαν πολλά θετικά για αυτήν, υπήρξαν επίσης, δυστυχώς, πολλές δύσκολες στιγμές.

Σχετικά με το γιατί ήθελε να ασχοληθεί με το άθλημα, εξήγησε: “Είναι κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω πολλά περισσότερα για αυτή τη χώρα, για τον πολιτισμό, να γνωρίσω περισσότερους Ιρλανδούς και να γίνω λίγο περισσότερο μέρος αυτής της κοινότητας.” 

Αν και η συμμετοχή της ως τρανς γυναίκα ήταν μια «πολύ, πολύ θετική» εμπειρία, οι προκλήσεις αναδύονται εκτός του συλλόγου, όταν η Giulia συμμετέχει σε ένα λιγότερο ασφαλές περιβάλλον.

Το 2022, το Na Gaeil Aeracha έφτασε στον τελικό ποδοσφαίρου Dublin Junior J. Ladies Shield, αντιμετωπίζοντας την ομάδα E. του Na Fianna. Ήταν μια ιστορική περίσταση για τον σύλλογο, καθώς κέρδισε το αργυρό μετάλλιο για πρώτη φορά, με σκορ 7-11 προς 1-5.

Ωστόσο, η εορταστική ημέρα επισκιάστηκε, καθώς ορισμένα μέλη της αντίπαλης ομάδας και ο διαιτητής του αγώνα, διαφώνησαν με την παρουσία της Giulia στον αγωνιστικό χώρο. Μετά τον αγώνα, τα προσβλητικά σχόλια κλιμακώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ψευδείς ισχυρισμούς και φωτογραφίες της να παίζει, επίσης, εν αγνοία της. Καθώς όλα αυτά εξελίσσονταν, η Giulia δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να λάβει μέρος στη συζήτηση.

“Το να μην συμπεριλαμβάνονται στη συζήτηση είναι κάτι στο οποίο οι τρανς άνθρωποι είναι αρκετά συνηθισμένοι. Η παραβίαση του απορρήτου μας – επίσης. Το να μην νιώθουμε ασφάλεια, να νιώθουμε υπερβολική έκθεση, είναι ένα άλλο πράγμα, στο οποίο έχουμε συνηθίσει αρκετά. Τίποτα από αυτά δεν είναι ωραίο.”

Τα αποτελέσματα αυτών των γεγονότων διήρκησαν και πολύ μετά το σφύριγμα του τελευταίου αγώνα και η Giulia Valentino παραδέχτηκε ότι επηρεάστηκε πραγματικά στη συνέχεια. «Για μερικές εβδομάδες, κυριολεκτικά φοβόμουν να βγω από το σπίτι μου. Ενημέρωνα κάποιον, όταν έφευγα ή έφτανα σε ένα μέρος. Ποτέ δεν πηγαίνω σε αγώνες μόνη μου, προσπαθώ να πηγαίνω παρέα με κάποιες συμπαίκτριές μου. Οπότε ναι, δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα ασφαλής».

Για πολλούς, αυτό θα ήταν αρκετό για να τους αποτρέψει από τον αθλητισμό, και ενώ η Giulia σκέφτηκε να τα παρατήσει, ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει τους καταπιεστές της να νικήσουν.

«Θέλω να παίζω, θέλω να κάνω αθλητισμό γενικά… Θέλω να συνεχίσω να παίζω με την ομάδα, γιατί μου αρέσει αυτή η ομάδα, νιώθω ότι είμαι μέρος αυτής της ομάδας. Δέχτηκα, επίσης, τον ρόλο του Trans και του Non-Binary Officer για τον σύλλογο. Προσπαθώ, λοιπόν, να βοηθήσω και να συνεχίσω την ανάπτυξη της ένταξης όσον αφορά τα τρανς άτομα».

Όχι μόνο η Giulia Valentino εργάζεται για να βελτιώσει τη συμμετοχή της στο σύλλογό της, αλλά ως αποτέλεσμα της προβολής της, έχει επίσης επηρεάσει τη LGFA για να δημιουργήσει την πρώτη της Πολιτική για τρανς άτομα, σύμφωνα με την οποία έγινε η πρώτη εγκεκριμένη αιτούσα για να παίξει.

Αν και δήλωσε, «Η ίδια η πολιτική δεν είναι τέλεια, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης», πρόσθεσε, «Ήμουν απίστευτα χαρούμενη, γιατί αυτό είναι ένα ορόσημο. Το κάναμε σε αυτήν τη χώρα, σε ένα περιβάλλον που μου είπαν ότι είναι ιστορικά αρκετά συντηρητικό».

Είναι τελικά ένα βήμα προς τα εμπρός για την ένταξη των τρανς, κάτι για το οποίο η Giulia σίγουρα μπορεί να είναι περήφανη. “Μόλις φτιάχτηκε η πολιτική, η αποστολή μου ήταν κάπως ολοκληρωμένη, γιατί πέτυχα ό,τι περισσότερο μπορούσα να πετύχω στην αθλητική μου καριέρα – να αποκτήσω κάποιους κανόνες για να επιτρέψω την ένταξη στη μελλοντική γενιά… Τώρα, που έχω τους κανόνες με το μέρος μου, μπορώ να παίξω.” Σε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους άλλους τρανς ανθρώπους που αγωνίζονται για προβολή και ένταξη στο σημερινό εχθρικό κλίμα, τόνισε: «Αν δεν μας δοθεί ο χώρος μας, πρέπει να τον πάρουμε. Μπορεί να σημαίνει ότι ρισκάρουμε μερικές φορές, αλλά αν είμαστε μαζί, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μοιραστούν, μπορούν να προληφθούν».

Και κατέληξε: «Αν υπάρχει μια κοινότητα που απαιτεί και πιάνει χώρο, το παιχνίδι είναι πολύ διαφορετικό. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, μπορούμε να πετύχουμε πιο γρήγορα και μπορούμε να πετύχουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια… Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά το έχουμε κάνει».


* GAA: Γαελική Αθλητική Ομοσπονδία, ιρλανδική και διεθνής ερασιτεχνική αθλητική και πολιτιστική οργάνωση, με στόχο κυρίως στην προώθηση των γαελικών παιχνιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν τα παραδοσιακά ιρλανδικά αθλήματα τα οποία είναι χέρλινγκ, καμόγκι, γαελικό ποδόσφαιρο, χάντμπολ και ράουντερς.




Δες και αυτό!