Η αστυνομία της Ρωσίας συνεχίζει τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ επιδρομές

13/12/2023
από
Τα ρωσικά ΜΑΤ εισέβαλαν σε ένα ακόμα γκέι μπαρ το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκαν τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δείχνουν αστυνομικούς να εισβάλλουν με βία στο ΛΟΑΤΚΙ+ κλαμπ Fame, που εδρεύει στην πόλη Yekaterinburg, την τέταρτη μεγαλύτερη της Ρωσίας.

Ξαφνικά, όπως φαίνεται, η μουσική σταματάει και τα φώτα ανάβουν, καθώς ακούγονται οι αστυνομικοί να φωνάζουν στους θαμώνες του κλαμπ, κρατώντας φακούς.

Τα λίγα άτομα που βρίσκονταν στο μαγαζί όταν έφτασε η αστυνομία, φαίνονται να αποχωρούν από το κτήριο.

Το Radio Free Europe αναφέρει ότι δεκάδες άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία κράτησε τα προσωπικά τους στοιχεία.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιδρομών της ρωσικής αστυνομίας, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κήρυξε παράνομο τον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό, ή αυτό που αποκαλεί «διεθνές δημόσιο ΛΟΑΤ κίνημα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, όπου έκανε και τη νομοθετική αυτή πρόταση, ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει «σημάδια και εκδηλώσεις» του «ΛΟΑΤ κινήματος» που είχαν «εξτρεμιστικό χαρακτήρα». Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις.

A person holds up a sign reading 'stop homophobia in Russia' while another person holds up a sign reading 'LGBTQ+ refugees' to protest against Russia's crackdown on queer people

Η απόφαση προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κουήρ κοινότητα και στους ακτιβιστές γενικότερα, καθώς πλέον οι πολίτες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, κινδυνεύουν με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αστυνομία έκανε επιδρομή σε μια σειρά από ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ, κλαμπ, σάουνες και άλλους χώρους, ελέγχοντας τα στοιχεία των θαμώνων.

Σε μια περίπτωση, μάρτυρες ανέφεραν ότι αστυνομικοί ανάγκασαν τους θαμώνες μιας σάουνας να ξαπλώσουν μπρούμυτα στο πάτωμα.

Ως αποτέλεσμα των αδιάκοπων επιδρομών, αρκετές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έχουν ήδη κλείσει, μεταξύ των οποίων και το γκέι κλαμπ Central Station της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο νέος νόμος τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τον ενοικιαζόμενο χώρο τους.

Οι ρωσικές αρχές εφαρμόζουν κάποιου είδους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας τουλάχιστον από το 2013.
Δες και αυτό!