Η αντίδραση του Domingo στην υποψηφιότητά του για Όσκαρ

26/01/2024
από
Ο ανοιχτά γκέι ηθοποιός Colman Domingo μπορεί να είναι υποψήφιος για ένα βραβείο Όσκαρ, δεν παύει όμως να αγχώνεται όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Οι υποψηφιότητες για τα πιο υψηλού κύρους βραβεία, ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, αλλά ο 54χρονος ηθοποιός, που ξεκίνησε να δουλεύει στο Hollywood τη δεκαετία του ’90, ήταν τόσο αγχωμένος που δεν μπορούσε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.

«Ξύπνησα νωρίς γιατί το σώμα μου γνώριζε τι μέρα ήταν», είπε στο Variety. Αποφάσισα να οργανώσω την ντουλάπα μου στις 5 το πρωί. Ο σύζυγός μου (Raúl) έβλεπε τις ανακοινώσεις. Όταν είπαν το όνομα μου, κυριολεκτικά έπεσε στο πάτωμα. Κλάψαμε για λίγο μαζί. Είναι απίστευτο για κάποιον που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και τρεις δεκαετίες».

Ο Domingo είναι υποψήφιος για «Καλύτερο Ανδρικό Ρόλο», για την ερμηνεία του ως τον γκέι ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Bayard Rustin στην ταινία του Netflix Rustin – και έτσι γίνεται ο δεύτερος ανοιχτά γκέι άνδρας που είναι υποψήφιος για την ερμηνεία ενός γκέι ρόλου. Ο πρώτος ήταν ο Sir Ian McKellen για τον ρόλο του στην ταινία Gods and Monsters. Είναι επίσης ο πρώτος Afro-Latino ηθοποιός που διεκδικεί βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ελπίζω να μην είμαι ο τελευταίος», είπε ο Domingo όταν ρωτήθηκε για την ιστορική υποψηφιότητά του. «Υπάρχουν σταδιακές αλλαγές, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να υπερασπιστούν αυτές τις ιστορίες. Δεν χρειάζεται να σας μοιάζει για να σας αφορά».

Ενώ δεν είναι απίθανο για στρέιτ ηθοποιούς να κερδίζουν βραβεία για γκέι ρόλους – πέρυσι ο Brendan Fraser πήρε Όσκαρ για τον γκέι ρόλο του στην ταινία The Whale και η Olivia Coleman κέρδισε ένα το 2019 για τον ρόλο της στην ταινία The Favourite – είναι σχεδόν ανήκουστο για έναν γκέι ηθοποιό να λάβει την ίδια αναγνώριση για τον ρόλο ενός κουήρ χαρακτήρα.

Ο Colman Domingo βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τους Bradley Cooper, Paul Giamatti, Cillian Murphy και Jeffrey Wright.
Δες και αυτό!