Η άγνωστη λεσβιακή ιστορία του Love Actually

437
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας Love Actually, μια ταινία του Richard Curtis που βλέπουμε κάθε Χριστούγεννα από το 2003. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλά άτομα όμως, είναι ότι η ταινία αρχικά θα περιλάμβανε και μια λεσβιακή ιστορία!

Αν και οι κριτικές όταν κυκλοφόρησε η ταινία ήταν σαφώς ανάμεικτες, έως και αρνητικές, και πολλές πτυχές των ιστοριών δεν θα τις βλέπαμε σε μια αντίστοιχη σύγχρονη ταινία, έχει γίνει αδιαμφισβήτητα ένα κλασσικό χριστουγεννιάτικο έργο.

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι το καστ είναι κυρίως λευκό και σίγουρα ετεροκανονικό. Ανάμεσα σε αυτό, υπάρχουν ελάχιστοι μη λευκοί χαρακτήρες, όπως ο Chiwetel Ejiofor, ο οποίος βέβαια έχει έναν δευτερεύοντα ρόλο, καθώς επισκιάζεται από την περίπλοκη ιστορία της Kira Knightly και του Andrew Lincoln. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρας.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει παραδεχτεί ότι η έλλειψη ποικιλομορφίας στην ταινία αποτελεί πρόβλημα. «Υπάρχουν πράγματα που θα άλλαζες, αλλά ευτυχώς η κοινωνία αλλάζει», δήλωσε πέρυσι σε ένα αφιέρωμα του ABC για το Love Actually. «Η ταινία μου είναι βέβαιο ότι ορισμένες στιγμές φαίνεται ξεπερασμένη. Η έλλειψη ποικιλομορφίας με κάνει να αισθάνομαι άβολα και λίγο ηλίθιο».

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σύμφωνα με ένα βίντεο του 2021, με το αρχικό μοντάζ η ταινία είχε διάρκεια πάνω από τρεις ώρες και ο Curtis κατέληξε να κόβει σκηνές από κάθε μια από τις ιστορίες, για να μειώσει την έκταση της. Όπως εξήγησε ο σκηνοθέτης, ένα συγκεκριμένο μοντάρισμα οδήγησε στην αφαίρεση της μοναδικής κουήρ ιστορίας του Love Actually.

Η αρχική εκδοχή της ταινίας περιείχε μια ιστορία που αφορούσε τη δύσκολη σχέση της Karen, του χαρακτήρα της Emma Thompson, με τον δύστροπο μικρό γιο της. Σε μια κομμένη σκηνή, την καλούν να δει τη διευθύντρια του αγοριού, την οποία υποδύεται η Anne Reid, για να συζητήσουν μια έκθεση που έγραψε.

«Η ιδέα ήταν να γνωρίσεις τυχαία αυτή την πολύ αυστηρή διευθύντρια», εξήγησε ο Curtis. Και στη συνέχεια σκοπός ήταν να ανακαλύψει ο κόσμος ότι «κάθε χαρακτήρας που συναντάς στη ζωή σου έχει τη δική του περίπλοκη ιστορία αγάπης».

Σε μια μεταγενέστερη σκηνή ο χαρακτήρας της Reid φαίνεται να γυρνάει σπίτι και να μιλάει με την καρκινοπαθή σύντροφό της, την οποία υποδύεται η υπέροχη Frances de la Tour. Στη συνέχεια, προς το τέλος της ταινίας, θα μαθαίναμε ότι ο χαρακτήρας της de la Tour έχει πεθάνει όταν η Karen θα προσφέρει τα συλλυπητήριά της στη Reid στη μεγάλη σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή.

«Είχαμε μια υπέροχη σκηνή», δήλωσε η de la Tour για το Love Actually σε συνέντευξή της στο Independent πέρυσι. «Και νομίζω ότι ήταν η μόνη κουήρ σκηνή. Είναι περίεργο που την έκοψαν. Ίσως ήταν πολύ σκοτεινή για να τη βάλουν μέσα. Γιατί κατέληξε να είναι μια αρκετά ανάλαφρη ταινία, έτσι δεν είναι;».

Από την πλευρά του, ο Curtis δήλωσε στο bonus content της ταινίας ότι «λυπάται πολύ που χάθηκε» η ιστορία της Reid και της de la Tour.

Δείτε την κομμένη σκηνή: