Σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, οι οροθετικοί της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε απόγνωση καθώς για πολλοστή φορά καταγράφηκαν ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Ο σύλλογος HOMOphonia Thessaloniki Pride έχει επισημάνει επανειλημμένως τις ελλείψεις που παρατηρούνται κατά διαστήματα στο φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου και λειτουργεί η αντίστοιχη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ).
Όπως σημειώνει ο σύλλογος στο σχετικό δελτίο τύπου, οι ελλείψεις που παρατηρούνται από το καλοκαίρι καταγράφονται όλο και συχνότερα.
“Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και συναντηθήκαμε τόσο με τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Πλωμαρίτη, όσο και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδη οι οποίοι επέδειξαν μεν κατανόηση και αναγνώρισαν το πρόβλημα, προέβησαν δε σε παροδικές ενέργειες οι οποίες έδωσαν προσωρινή λύση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να παρουσιάζεται σχεδόν κάθε μήνα σημαντική έλλειψη φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνταν από το φαρμακείο ακόμα και ημερήσιες δόσεις αντιρετροϊκών στους οροθετικούς ασθενείς. Η συνέχεια αυτής της ανεύθυνης αντιμετώπισης θέτει σε κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη υγεία εκατοντάδων συμπολιτών μας, καθώς ακόμα και η προσωρινή διακοπή λήψης αντιρρετροϊκής θεραπείας μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.
Έχουμε επίσης επισημάνει κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές ότι η παραπάνω ΜΕΛ είναι η μοναδική που υπάρχει για την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. Εαν αναλογισθεί κανείς οτι η Αθήνα διαθέτει 11 παρόμοιες ΜΕΛ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια μόνο ΜΕΛ για μια έκταση που υπερβαίνει κατά πολύ τη Βόρειο Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες των ασθενών που της αναλογούν.
Τα παραπάνω προβλήματα είναι απόρροια αφενός των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην χώρα, αφ’ εταίρου της αδικαιολόγητης και εν μέρη προκλητικής έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού στο χώρο της υγείας .
Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς:
– Την άμεση αποκατάσταση της έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων
– Τη δημιουργία ξεχωριστού και μόνιμου κονδυλίου από τον προϋπολογισμό, του φαρμακείου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για την αδιάλειπτη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων.
– Την δημιουργία άλλων δυο (2) ΜΕΛ ώστε να εξυπηρετούνται στοιχειωδώς οι ασθενείς με HIV λοίμωξη.”