Κέρδισε το στέμμα στα φετινά Miss Hellas Drag Pageant, ενώ αναγνωρίζει το drag ως
μια μορφή τέχνης με εξ ορισμού αντιδραστικό και πολιτικό χαρακτήρα. Aυτή είναι η ιστορία της Σούκα ντε λα Μπλιατ.
Ποια είναι η ιστορία της Σούκα ντε λα Μπλιατ;
Η Σούκα ήρθε στον κόσμο ως Γιωργάκης ένα καταραμένο ασφυκτικό μεσημέρι του Ιουνίου του ‘96, αλλά βγήκε στον κόσμο ως Σούκα το 2018. Πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου σε μια σιβηρική πόλη στους -40 βαθμούς και επιστρέψαμε οικογενειακώς στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά τον σεισμό του ‘99. Οι πρώτες εικόνες που έχω από εδώ είναι κόσμος να κοιμάται σε σκηνές και να σκέφτομαι «Χριστέ μου που με κουβάλησαν»; Που να ήξερα τότε ότι αυτό θα ήταν το λιγότερο προβληματικό στοιχείο που θα αντίκριζα μεγαλώνοντας σ’ αυτή τη χώρα. Ανέκαθεν ζωγράφιζα, χόρευα, προσπαθούσα να σπάσω τη μέση μου σα τη Shakira μπροστά απ’ την τηλεόραση, δίνοντας τα πρώτα hints για τα επερχόμενα εγκεφαλικά που απλόχερα θα μοίραζα στους γονείς μου… και γενικά μ’ έλεγες καλλιτεχνική φύση. Στα 12 ξεκίνησα να βάφομαι και να χτενίζομαι και στα 18 μου, με το πρόσχημα του καρναβαλιού, κυκλοφόρησα για πρώτη φορά ως σκυλομούρα μο*νάρα στα σοκάκια του Ρεθύμνου. Εκεί άρχισε το κακό.
Μίλα μας λίγο για τη συμμετοχή σου στα Miss Hellas Drag Pageant.
Από την ανακοίνωση των πρώτων Miss Hellas Drag Pageant, το 2021, μου μπήκαν οι πρώτες πρίζες. Λίγο κάποια δικά μου πολιτικά κολλήματα και λίγο η full time εργασία – παράλληλα με ένα μεταπτυχιακό- με απώθησαν από το να συμμετάσχω εξαρχής. Φέτος, λοιπόν, που είχα ήδη παρακολουθήσει τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς και είχα άπλετο χρόνο, πήρα την απόφαση να δηλώσω συμμετοχή και ειλικρινά δε το μετανιώνω ούτε στο ελάχιστο. Ενώ η προσδοκία μου ήταν ότι θα βιώσω σκέτη ταλαίπα με τέρμα τα γκάζια σε πίεση και άγχος, εν τέλει πέρασα υπέροχα από την πρώτη κιόλας πρόβα, στην οποία μάλιστα έσκασα σερί από γερό κραιπάλιασμα. Τόσο η διοργάνωση όσο και οι συνδιαγωνιζόμενες δημιούργησαν απ΄την πρώτη κιόλας στιγμή κλίμα εξαιρετικά φιλόξενο και πηγαία διασκεδαστικό.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μιας -εστεμμένης πλέον- drag queen;
Ως εστεμμένη παρέστη στο άρμα του Athens Pride 2023, στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα (αν δεν επεκταθεί η αλκοολική μου άνοια) καθώς ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκα με τη δολοφονημένη Άννα μας. Μέχρι τα επόμενα καλλιστεία επωμίζομαι μέρος της ευθύνης για το ψάρεμα της νέας φουρνιάς υποψηφίων και μέσα σε μια ευρύτερη διάθεση προώθησης του θεσμού, όταν εμφανίζομαι κάπου, θα φροντίζω να φαίνεται ο τίτλος μου. Το δυσκολότερο απ’ όλα θα είναι να προσέχω το βόθρο που έχω για στόμα όταν απευθύνομαι δημόσια… μη φάω και κάνα cancel,να πούμε.
Πότε το drag μπήκε στη ζωή σου;
Νιώθω ότι το drag υπέβοσκε πάντα στη ζωή μου και εκδηλωνόταν σκορπισμένα μέσω διάφορων τρόπων έκφρασης. Έβαφα, χόρευα, ζωγράφιζα, χτένιζα, μιμούμουν, οπότε είχε πάρει μια συγκεκριμένη τροπή ήδη το πράγμα. Επίσημα ως Cука de la Блять φωτογραφήθηκα πρώτη φορά στα τέλη του 2018. Το πρώτο μου show ήταν σε μαγαζί στην Ελευσίνα παρακαλώ (εκεί μεγάλωσα και ζω), στο ιστορικό Velum, που ήταν ανέκαθεν το στέκι των πιο ελευθεριακών στοιχείων, μιας κατά τ’ αλλα πίσω απ΄τον ήλιο περιοχής, και λίγους μήνες μετά ξεκίνησα και στην Αθήνα πλάι στις αγαπημένες μου Strap on Unicorns.
Είναι για σένα τo drag μια πολιτική πράξη;
Παρόλο που εγώ σε καθαρά προσωπικό επίπεδο με το drag νιώθω πως, κατά κύριο λόγο βγάζω γούστα κι απωθημένα, είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για μια μορφή τέχνης με εξ ορισμού αντιδραστικό και πολιτικό χαρακτήρα. Εναντιώνεσαι σε σταθερές που ακόμα και τα πιο προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας δυσκολεύονται να αποδομήσουν. Ανακόπτεις την πορεία της γραμμής παραγωγής προς την οποία ωθείσαι από την ώρα που θα γεννηθείς. Αντιδράς σε στερεοτυπικές αναπαραστάσεις του φύλου με το οποίο σε ταυτίζουν, σπας με την έκφρασή σου καλούπια θέτοντας μάλιστα τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Εγώ έχω πο*τσο κι ενώ περιμένουν να κυκλοφορώ με jean και t-shirts, εντούτοις βγαίνω με string και 12ποντα με ρίσκο να μου επιτεθούν ποικιλοτρόπως, από το να ακούσω κανά «που πας μωρή πο*στάρα τράβ*λε» μέχρι να φάω μαχαιριές. Για τον δικό μου τρόπο αντίληψης του κόσμου, είναι βαθύτατα αντιεξουσιαστική πράξη το drag.
Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική drag σκηνή;
Η ελληνική drag σκηνή έχει ξεφύγει. Χιλιόμετρα. Με τη θετική έννοια προφανώς. Είναι ασύλληπτη η ποικιλία και η πολυμορφία της. Νταρκίλα, sexiness, glam, comedy, μόδα, αισθητική, έχει απ’ όλα. Ακούω καμιά φορά να λένε παπάτζες του στυλ «καλά σιγά τη σκηνή που έχει η Ελλάδα» και μου γυρνάει το μάτι 360 μοίρες. Σώπα ρε ξαδέρφη αλήθεια; Έχει τύχει να δεις 2-3 άτομα από το χώρο και κατάφερες να κάνεις συνολική αποτίμηση της ελληνικής σκηνής;
Τι θα ήθελες να πεις στα άτομα εκείνα που ονειρεύονται κάποια μέρα να γίνουν η επόμενη Miss Hellas Drag Queen;
Να σταματήσουν να ονειρεύονται και να αρχίζουν να προετοιμάζονται. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ένας χρόνος είναι υπεραρκετό διάστημα να μελετήσετε τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς, να επεξεργαστείτε και να φιλτράρετε τι είναι αυτό το κάτι που ψάχνουν οι κριτές. Φυσικά όλα αλλάζουν και υπάρχει πάντα ο παράγοντας του απρόβλεπτου, αλλά δεν το θεωρώ ακατόρθωτο να διακρίνετε βασικές συνιστώσες που οδήγησαν τις προηγούμενες διαγωνιζόμενες στην επιτυχία και πατώντας σε αυτές τις συνιστώσες να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική εκτέλεση, τόσο για την πασαρέλα όσο και για την performance. Now get to work bitch.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για σένα;
Πολλά δε σας είπα; Ας αφήσω και κανά ίχνος μυστηρίου να πλανάται στον αέρα.
instagram.com/cykadelablyat
φωτογραφίες: Βασίλης Τσαλικίδης