Η 26χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι δηλώνει ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της από Ταλιμπάν, από τον ΙSIS και από τη μαφία του Αφγανιστάν λόγω του ρόλου της, ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της χώρας, σε μία πόλη 35.000 κατοίκων στην επαρχία Βαρντάκ, κοντά στην Καμπούλ, της πόλης Μαϊντάν Σαρ.

H πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν Ζαρίφα Γκαφάρι: «Είμαι σίγουρη ότι θα με δολοφονήσουν!» Jim Huylebroek for The New York Times
H πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν Ζαρίφα Γκαφάρι: «Είμαι σίγουρη ότι θα με δολοφονήσουν!» Jim Huylebroek for The New York Times

Κατέχει τη θέση αυτή από το 2018 και την πρώτη μέρα, που έφτασε στο δημαρχείο, την περίμενε απ’ έξω ένα εξοργισμένο πλήθος ανδρών με πέτρες και ξύλα. Το παραστρατιωτικό σώμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών χρειάστηκε να βρεθεί εκεί, ώστε να τη διασώσει. Η ίδια είπε σχετικά με αυτό: «Ήταν η χειρότερη ημέρα της ζωής μου» . Κατάφερε να επιστρέψει στη θέση της, μόνο όταν αποχώρησε από την περιοχή ο μισογύνης τοπικός κυβερνήτης, μετά από εννέα μήνες.

Η ίδια ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει θανατικές απειλές από Ταλιμπάν και από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παραμένει απτόητη, καθώς, όπως αναφέρει: «Η δουλειά μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να πιστέψουν στα δικαιώματα και τη δύναμη των γυναικών» .

Σε συνέντευξή της στη New York Times είπε ξεκάθαρα: “Ξέρω ότι θα με δολοφονήσουν, αλλά αυτούς (αναφερόμενη στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό κράτος) δεν τους φοβάμαι” .

Υπάρχει όμως μία οργανωμένη ομάδα που φοβάται και δεν είναι άλλη από την τοπική μαφία: «Η μαφία του τόπου μας είναι αυτή που με τρομάζει πραγματικά. Ένα από τα μέλη της ήρθε και μου είπε. ότι αν δεν φύγω από εδώ. θα μου φυτέψει μία σφαίρα στο κρανίο» . Όμως, παρά τον φόβο της και την πρωτόγνωρη εξουσία, που έχει μία γυναίκα στο Αφγανιστάν που μοιάζει αβάσταχτη για κάποιους, εκείνη δεν υποχωρεί.

Σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ήταν παρόντες είκοσι άνδρες, χάζευαν στα κινητά τους και γελούσαν μαζί της, όσο εκείνη μιλούσε, μέχρι που η ίδια αναγκάστηκε να φωνάξει, για να καταφέρει να τους κρατήσει την προσοχή για λίγα λεπτά. Σε μία εκστρατεία της για την καθαριότητα της πόλης, μοίραζε στον κόσμο σακούλες για να κινητοποιηθούν να καθαρίσουν τα σκουπίδια από την πόλη, όμως, πολύ λίγοι άπλωσαν το χέρι για να πάρουν τη σακούλα που τους έδινε εκείνη.

Για λόγους ασφαλείας αλλάζει συνεχώς τοποθεσία και δε μένει καν στην πόλη στην οποία είναι δήμαρχος.

Με ένα τουίτ ευχαρίστησε τη New York Times για όσα έγραψε για εκείνη και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις γυναίκες όλου του κόσμου που τη στήριξαν, τονίζοντας ότι χωρίς τη δική τους βοήθεια η ίδια δε θα μπορούσε να πάρει δύναμη να συνεχίσει.