Μια τελετή λήξης κάπως διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει μας επιφύλασσε η Γαλλία, η οποία μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσάς της, σε ένα μεγάλο στάδιο αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων.
Ο Τομά Ζολί έστησε ένα άκρως τηλεοπτικό σόου, φέρνοντας την τελετή έναρξης των αγώνων στο σήμερα και ενσωματώνοντας πτυχές της κοινωνικής καθημερινότητας που αποσιωπώνται συχνά από τέτοιες διοργανώσεις.
Η κουήρ πτυχή ήταν εκεί και πραγματώθηκε μέσα από την παρουσία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατομικοτήτων, drag καλλιτεχνών αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ (μέγα)διασημοτήτων όπως η Lady Gaga, εγκαινιάζοντας ίσως μια πιο σύγχρονη και πιο συμπεριληπτική εκδοχή των αγώνων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω, τη μεγάλη δυσκολία της κρατικής (μας) τηλεόρασης να βρει τις σωστές λέξεις (είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω συντηρητισμού) για να περιγράψει και να προβάλλει επαρκώς αυτήν την κουήρ εκδοχή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Και αναφέρομαι στην τελετή έναρξης γιατί, πέρα από αυτή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο κουήρ δεν είναι, αφού αδυνατούν να προστατεύσουν τα κουήρ άτομα από τις τρανσφοβικές πολιτικές των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες καθορίζουν μόνες τους τα κριτήρια επιλεξιμότητας, πετώντας τις περισσότερες φορές εκτός τα τρανς και non binary άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όχι μόνο να φαίνονται συμπεριληπτικοί, αλλά να είναι κιόλας.
Αφού το καταλάβουμε αυτό ίσως μιλήσουμε και για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχουν!