Για πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα κατοικίδια δεν είναι απλώς ζώα συντροφιάς. Είναι οικογένεια, σύμμαχοι στην καθημερινότητα, παρέα σε στιγμές μοναξιάς και μικροί θεραπευτές σε περιόδους ψυχικής πίεσης. Αναγνωρίζοντας αυτή τη μοναδική σχέση, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα στο περιοδικό μας, θέλοντας να καταγράψουμε τις εμπειρίες, τις συνήθειες και τα συναισθήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων απέναντι στα κατοικίδια τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 439 άτομα ηλικίας 18 έως 55+ ετών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Πόσ@ έχουν κατοικίδια και ποια προτιμούν;
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (88,2%) δήλωσε ότι έχει κατοικίδιο. Ποιο συγκεκριμένα, το 52,2% απάντησε πώς έχει ένα κατοικίδιο, το 22,7% έχει δύο, το 9,8% έχει τρία, ενώ το 15,2% απάντησε πως έχει τέσσερα ή περισσότερα.
Όσον αφορά στο είδος κατοικιδίου, το 63,3% απάντησε πως έχει γάτα, το 52,5% σκύλο, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά που απάντησαν πώς έχουν κάτι άλλο ως κατοικίδιο (πτηνά, ερπετά, τρωκτικά).
Προέλευση κατοικιδίων: Μια πράξη φροντίδας και σωτηρίας
Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των ατόμων που βρήκαν το κατοικίδιό τους στον δρόμο ή το διέσωσαν. Σύμφωνα με τις απαντήσει, το 42,9% το βρήκε έξω και το κράτησε, το 35,4% το διέσωσε από κακές συνθήκες, ενώ το 19,6% το υιοθέτησε από καταφύγιο. Λιγότερα άτομα δήλωσαν ότι το κατοικίδιο ήρθε από κατάστημα (4,9%) ή εκτροφέα (8%)
Η συναισθηματική επίδραση των κατοικίδιων μας
Από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας είναι αυτή που καταγράφει την ψυχολογική επίδραση των κατοικίδιων μας στη ζωή μας. Χαρακτηριστικό είναι πως το 88,1% δήλωσε ότι το κατοικίδιο του προσφέρει σε μεγάλο βαθμό συναισθηματική υποστήριξη. Επίσης, το 79,1% πιστεύει ότι το κατοικίδιο καταλαβαίνει πότε δεν είναι καλά, ενώ το 99% το αναγνωρίζει ως μέλος της οικογένειας. Τέλος, το 88,1% θεωρεί την παρουσία κατοικιδίου πολύ σημαντική για την καταπολέμηση της μοναξιάς, ένα συναίσθημα που συχνά βιώνεται εντονότερα από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Τροφές, καταναλωτικές συνήθειες και μηνιαία έξοδα
Στο είδος της τροφής που προτιμάται για τα κατοικίδια, ένα 71,1% απάντησε ότι επιλέγει την ξηρά τροφή, ενώ ένα 40,3% δίνει και κονσέρβες. Επίσης, η αγορά της τροφής γίνεται κυριώς από το pet shop της γειτονιάς (65,9%), από το e-shop (43,4%) και από γνωστές αλυσίδες (30,5%).
Ως προς τις αγορές που κάνει για τα κατοικίδια, το 49,6% δήλωσε πως αγοράζει προϊόντα και αξεσουάρ μόνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ το 33,9% απάντησε πως αγοράζει τακτικά.
Επαγγελματικές υπηρεσίες φροντίδας και διακοπές
Ως προς τις επαγγελματικές υπηρεσίες φροντίδας, το 79,1% γνωρίζει τις σχετικές υπηρεσίες (pet sitting/keeping, κ.α.) αλλά δεν τις έχει χρησιμοποιήσει, με μόλις το 16% να απαντά πως τις χρησιμοποιεί.
Τέλος, το 48,3% απάντησε πως πηγαίνει μερικές φορές διακοπές με το κατοικίδιό του, 22% πηγαίνει πάντα, ενώ 29,7% ποτέ.
Διακρίσεις και εμπόδια
Αισιόδοξο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (74,7%) δεν έχει βιώσει δυσκολία ή διάκριση ως ΛΟΑΤΚΙ+ σε υπηρεσίες σχετικές με την κατοικία ή τη φροντίδα κατοικιδίου.
Υπάρχει, ωστόσο ένα 9% που έχει αντιμετωπίσει κυρίως ως προς την ενοικίαση κατοικίας (51,2%).
Για όσ@ δεν έχουν κατοικίδιο; Τα σχέδια και τα εμπόδια
Από το 11,8% των ατόμων που δήλωσαν που δεν έχουν κατοικίδιο, ένα εντυπωσιακό 84,6% εξέφρασε την πρόθεση να αποκτήσει στο μέλλον. Αντίθετα, το 15,4% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει.
Οι κύριοι λόγοι που τους αποτρέπουν αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη χρόνου (50%) και το κόστος (51%).
Από αυτά πάντως που σκέφτονται να αποκτήσουν κατοικίδιο στο μέλλον, το 67,3% επιθυμεί να αποκτήσει γάτα, το 55,8% σκύλο, ενώ ποσοστό ενδιαφέρεται για άλλα ζώα.
Συμπεράσματα
Η έρευνα αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι τα κατοικίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: παρέχουν συναισθηματική στήριξη, συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και στη δημιουργία μιας σταθερής, θετικής παρουσίας στην καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό δεν βιώνει διακρίσεις, υπάρχουν ακόμα εμπόδια σε τομείς όπως η στέγαση. Όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για φιλικές και συμπεριληπτικές πολιτικές — όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τους τετράποδους ή φτερωτούς συντρόφους τους.