Την ιστορική απόφαση να απαγορεύσει τις μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις “κανονικοποίησης” στα ίντερσεξ παιδιά πήρε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας.
Μέχρι τώρα οι γονείς ήταν αυτοί που αποφάσιζαν εάν τα παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τα χαρακτηριστικά φύλου τους. Σύμφωνα όμως με τον νέο κανονισμό, οι επεμβάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνο εάν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος υγείας.
Η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε από την Εταιρεία Νομικής Βοήθειας των Τιράνων (TLAS), μια ομάδα που συνεργάστηκε με την ίντερσεξ κοινότητα της χώρας.
“Ήταν μια έκπληξη για εμάς καθώς ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή αυτό το ζήτημα”, δήλωσε στο Exit News η Anisa Metalla, δικηγόρος της TLAS.
“Ερευνήσαμε, βρήκαμε περισσότερες περιπτώσεις και καταλάβαμε ποια είναι η κατάσταση. Καταλάβαμε ότι αυτό δεν ήταν απλώς ένα ζήτημα αστικού μητρώου, αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτών των ανθρώπων παραβιάστηκαν από την ανυπαρξία ειδικής νομοθεσίας.”
Οι ίντερσεξ άνθρωποι γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που δεν εναρμονίζονται με τις κοινωνικές νόρμες που ταξινομούν ένα πρόσωπο εντός των κυρίαρχων διμερών αντιλήψεων για το φύλο, ως άρρεν ή θήλυ. Αν και οι ίντερσεξ άνθρωποι είναι σωματικά υγιείς η επικρατούσα άποψη θέλει τα σώματα των ίντερσεξ πρέπει να επαναπροσδιορίζονται προκειμένου να εναρμονίζονται με το άρρεν ή το θήλυ πρότυπο, συχνά μέσω χειρουργικών επεμβάσεων δίχως να μπορεί να υπάρξει συναίνεση των προσώπων.
Τούτο συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την τεκμηρίωση της επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων σε βάθος χρόνου, ούτε άμεσος κίνδυνος για την υγεία, ούτε σαφής θεραπευτική στόχευση που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των (θεωρούμενων) κοινωνικών παρά των ιατρικών προβλημάτων.
Αντίθετα, όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις είναι βλαπτικές για την υγεία των ίντερσεξ προσώπων, ενώ οι πρακτικές αυτές, των μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα έχουν ταξινομηθεί στην ίδια κατηγορία με αυτήν του Ακρωτηριασμού των Γεννητικών Οργάνων από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από την Επιτροπή των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού.