Οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ως γκέι στην Ουγκάντα κινδυνεύουν με φυλάκιση, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νομοσχέδιο για την καταστολή των ομοφυλοφιλικών δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνει επίσης τη θανατική ποινή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένας ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δήλωσε στο BBC ότι η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο είχε οδηγήσει σε περισσότερες ομοφοβικές επιθέσεις.

«Υπάρχει πολύς εκβιασμός. Ο κόσμος δέχεται κλήσεις ότι “αν δεν μου δώσεις χρήματα, θα αναφέρω ότι είσαι ομοφυλόφιλος”», δήλωσε.

Το νομοσχέδιο είναι ένα από τα πιο σκληρά νομοσχέδια κατά των ομοφυλοφίλων στην Αφρική.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, αλλά αυτό το νομοσχέδιο εισάγει πολλά νέα ποινικά αδικήματα.

Για πρώτη φορά, οι φίλοι και η οικογένεια είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές άτομα που έχουν ομόφυλες σχέσεις.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα το βράδυ της Τρίτης.

«Αυτή η βαθιά κατασταλτική νομοθεσία θα θεσμοθετήσει τις διακρίσεις, το μίσος και την προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και θα εμποδίσει το νόμιμο έργο της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών δημόσιας υγείας και των ηγετών της κοινότητας», δήλωσε ο Tigere Chagutah, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Έχει, επίσης, καταδικαστεί από τον Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Andrew Mitchell και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει την Ουγκάντα για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις εάν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.

Τις εβδομάδες πριν από τη συζήτηση, το αντι-γκέι αίσθημα ήταν εμφανές στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στο BBC ένας ακτιβιστής που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Μέλη της queer κοινότητας εκβιάστηκαν για χρήματα ή ακόμα και παρασύρθηκαν σε παγίδες σε επιθέσεις όχλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν το σημερινό περιβάλλον για να εκβιάσουν για χρήματα άτομα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ακόμη και μερικές οικογένειες αναφέρουν τα δικά τους παιδιά στην αστυνομία.»

Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στον Πρόεδρο Yoweri Museveni, ο οποίος μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το βέτο του – και να διατηρήσει καλές σχέσεις με δυτικούς χορηγούς και επενδυτές – ή να το υπογράψει ως νόμο.

Η Ουγκάντα ψήφισε νόμο για να κυνηγήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά και όσα τα υποστηρίζουν

Ο ίδιος, ωστόσο, έχει κάνει αρκετά ομοφοβικά σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες και επέκρινε επίσης τις δυτικές χώρες για την άσκηση πίεσης στην Ουγκάντα για το θέμα.

Ένας άλλος ακτιβιστής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το νομοσχέδιο για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις αποτυχίες της.

«Προσπαθούν να στριμώξουν τη ρητορική κατά των ομοφυλοφίλων για να αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τους Ουγκάντα γενικά. Δεν υπάρχει λόγος να έχετε ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί άτομα που έχουν συναινετικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου» ,δήλωσε στο BBC η Ουγκάντα.