Η ακτιβίστρια Irmela Mensah-Schramm και το σπρέι της πολεμούν τη ρητορική μίσους στους δρόμους της Γερμανίας από το 1988.
Όταν η Irmela Mensah-Schramm φεύγει από το σπίτι της το πρωί, σπάνια θα τη δεις χωρίς μια καλά εφοδιασμένη τσάντα. Το περιεχόμενό της: ξύστρα, ασετόν και δοχεία ψεκασμού. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η ακτιβίστρια, αυτοαποκαλούμενη «πολιτική καθαρίστρια» που κέρδισε το παρατσούκλι Graffiti Grandma, αφαιρεί τα ακροδεξιά μηνύματα και τη ρητορική μίσους από τους δρόμους σε όλη τη Γερμανία.
Here’s your daily dose of good. ☀️
Since the ’80s, Irmela Mensah-Schramm aka “Graffiti Grandma” has been on a mission to remove every neo-Nazi sticker, graffiti and image she finds on the streets of Germanyhttps://greatbig.is/2ws4dXr pic.twitter.com/UK1Y2TY7ff
— Great Big Story (@greatbigstory) March 21, 2020
Το 1988, η Mensah-Schramm πήγαινε στη δουλειά της, όταν βρήκε ένα αυτοκόλλητο στη στάση του λεωφορείου που έγραφε «Ελευθερία για τον Rudolf Hess». Ο Hess ήταν αναπληρωτής Φύρερ του Χίτλερ, κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ και brisk;otan στη φυλακή Σπαντάου εκείνη την εποχή, όπου θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η Mensah-Schramm, ωστόσο, αφαίρεσε το αυτοκόλλητο, όταν επέστρεψε από τη δουλειά εκείνο το βράδυ και η αποστολή της ξεκίνησε.
Έκτοτε, πηγαίνει κυρίως σε shme;io πρόσφατων ρατσιστικών εγκλημάτων και τα καθαρίζει από το μίσος που έχει μείνει πίσω. Οι σβάστικες μετατρέπονται σε φιγούρες ραβδιών, τα μηνύματα μίσους θάβονται κάτω από καρδιές και η Graffiti Grandma πηγαίνει σπίτι με ένα χαμόγελο στα χείλη.
Πριν αποσυρθεί από τη θέση της ως δασκάλα το 2006, συνήθιζε να βγαίνει στους δρόμους εκτός ωρών εργασίας ή τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετά άρχισε να βγαίνει έξω τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Από το 2007, έχει καταγράψει όλα όσα ξύνει, αφαιρεί ή ψεκάζει. Περισσότερα από 90.000 αυτοκόλλητα και 10.000 έργα γκράφιτι βρίσκονται στο αρχείο της και αφηγούνται την ιστορία ενός αγώνα ενάντια στην αδιαφορία για τα μηνύματα μίσους.
Today is #WorldHumanitarianDay, a chance to celebrate people helping people! This year, we want to highlight #RealLifeHeroes like Irmela Mensah-Schramm, a German activist and one of our Front Line Fund grant recipients. pic.twitter.com/I0Z6IVw8pe
— Lantos Foundation for Human Rights & Justice (@LantosFndn) August 19, 2020
Διοργανώνει εργαστήρια για σχολεία και τα αυτοκόλλητά της που συλλέγονται εκτέθηκαν στο γερμανικό μουσείο ιστορίας στο Βερολίνο. Παρόλο που δέχεται απειλές από νεοναζί, παρόλο που έπρεπε να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο για αυτό που κάνει, και παρόλο που δέχθηκε επίθεση περισσότερες από μία φορές ενώ ψέκαζε, δεν σκοπεύει να σταματήσει.
Έχοντας κερδίσει διαδικτυακή αναγνώριση για τον ακτιβισμό της τα τελευταία χρόνια, η 78χρονη δεν χάνει την ελπίδα ότι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν πρακτική τους να απομακρύνουν το ακροδεξιό μίσος από τους δημόσιους χώρους.