Για την αληθινή ιστορία των Gad Beck και Manfred Lewin, ενός γκέι ζευγαριού Εβραίων, που «αντιστάθηκε μέσω της αγάπης»,  μαθαίνουμε από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.

Το 1942, όταν ο Gad Beck ήταν 19 ετών και ο Manfred Lewin 21, η οικογένεια του Lewin χαρακτηρίστηκε ως εβραϊκή από τους Ναζί και «απελάθηκε» σε «στρατόπεδα εργασίας» στα ανατολικά.

Ο πατέρας του Gad γεννήθηκε Εβραίος, αλλά η μητέρα του άλλαξε αργότερα, και έτσι του επιτράπηκε να παραμείνει στο Βερολίνο περισσότερο, λόγω της καταγωγής του.

Πολλά χρόνια αργότερα, μιλώντας με το USC Shoah Foundation, ο Gad εξήγησε: “Ένα βράδυ ήρθα να πάρω τον Manfred για ένα ραντεβού και ο αδερφός του είπε: «Ο Manfred και η υπόλοιπη οικογένεια είναι μαζί στο στρατόπεδο μεταφοράς.”

Ο Gad είπε ότι ήταν αποφασισμένος να τον «βγάλει από εκεί» και αποφάσισε να προχωρήσει με ένα επικίνδυνο σχέδιο.

Είπε: «Πήγα στον Χριστιανό οικονόμο για τον οποίο εργαζόταν ο Manfred και του είπα ότι συνέλαβαν τον Manfred».

Ο οικονόμος τον ρώτησε: “Έχεις το κουράγιο, μικρέ μου; Ο γιος μου έχει τη στολή της Νεολαίας του Χίτλερ. Έχετε την ίδια ηλικία. Πάρ’ την και βγάλ’ τον έξω.”

Φορώντας τη στολή, ο Gad περπάτησε κατευθείαν προς το στρατόπεδο και επέμεινε ότι πρέπει να μιλήσει με τον Manfred.

Στο βιβλίο του το 1999 «An Underground Life: Memoirs of a Gay Jew in Nazi Berlin», ο Gad περιέγραψε τη συνομιλία του,ς και πώς ο Manfred του είπε ότι δεν μπορούσε να αφήσει την οικογένειά του.

«Χωρίς χαμόγελο, χωρίς θλίψη», έγραψε. «Είχε πάρει την απόφασή του. Δεν είπαμε ούτε αντίο. Γύρισε και πήγε πίσω. Σε αυτά τα δευτερόλεπτα, βλέποντας τον να πηγαίνει, μεγάλωσα».

Ο Manfred επέστρεψε και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου δολοφονήθηκε αυτός και η οικογένειά του.

Ο Gad έγινε σιωνιστής μαχητής της αντίστασης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι τον Μάρτιο του 1945, όταν συνελήφθη από τα SS. Επιβίωσε ένα μήνα σε στρατόπεδο κράτησης, προτού απελευθερωθεί από τον Κόκκινο Στρατό.

Σύμφωνα με το Holocaust Memorial Day Trust, ο Gad αναγνώρισε την κουήρ οικογένεια, που τον βοήθησε να επιβιώσει.

«Ως ομοφυλόφιλος, μπόρεσα να στραφώ σε έμπιστους μη Εβραίους, ομοφυλόφιλους γνωστούς μου για να βοηθήσω στην προμήθεια τροφίμων και κρησφύγετων», είπε.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Gad Beck έγινε ένας τολμηρός αγωνιστής για τα δικαιώματα των γκέι, όταν η ομοφυλοφιλία ήταν ακόμη παράνομη και ήταν ο τελευταίος γνωστός γκέι εβραίος επιζών του Ολοκαυτώματος πριν από το θάνατό του το 2012.

Η ιστορία του ζευγαριού θα προβληθεί σε μια δωρεάν διαδικτυακή με τίτλο «Πράξεις Αντίστασης: Ιστορίες αγάπης του Ολοκαυτώματος».

Ιστορικοί από το Μουσείο θα διερευνήσουν «πώς η αγάπη γίνεται μια πράξη αντίστασης για τους ανθρώπους που διώκονται από το ναζιστικό καθεστώς.»