Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεση φυλάκιση και λιθοβολισμό, εάν επέστρεφε στη χώρα του μετά από την αποφυγή των αρχών εδώ και 17 χρόνια.
Ένας άντρας φοβόταν για τη ζωή του τόσο πολύ, που πούλησε το νεφρό του για να ξεφύγει από την επιστροφή του στο Πακιστάν, αποκάλυψε δικαστική απόφαση υπέρ του.
Σύμφωνα με τα αποκαλυφθέντα έγγραφα, ο άντρας -που αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά AR- συνελήφθη για σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα το 2003. Αποφάσισε να φύγει από το Πακιστάν το συντομότερο δυνατό, οπότε έκανε τη θυσία για να πληρώσει για μία πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2004. Έκτοτε έμεινε στη Σκωτία.
Αφού είχε αρχικά μια σύμβαση εργασίας ενός έτους, που του επέτρεπε να εισέλθει στη Γλασκώβη, υπέβαλε την πρώτη νομική αίτηση για να παραμείνει το 2010, και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση ασύλου το 2013.
Αναζήτησε ασφαλές καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο «με την αιτιολογία ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης στο Πακιστάν εάν επέστρεφε», έκριναν τα δικαστήρια.
Ωστόσο, ο AR διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 2019, με εντολή του Πρωτοβάθμιου Επιμελητηρίου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ το Ανώτερο δικαστήριο της Σκωτίας δεν ήθελε να ακούσει καν την έφεση. Η υπόθεση έφτασε στη συνέχεια στο Ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας.
Σε γνωμοδότηση που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ο Λόρδος Doherty αποφάσισε υπέρ του AR, ζητώντας από το Ανώτερο Δικαστήριο να επανεξετάσει την αίτησή του για άσυλο.
«Η απόφαση του Ανώτερο δικαστήριο πρέπει να μειωθεί. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο ίδιο να εξετάσει εκ νέου την αίτηση για άδεια», έγραψε ο Λόρδος Doherty. Πήρε την απόφασή του, αφού εξέτασε αποδεικτικά στοιχεία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚ άνθρωποι στο Πακιστάν.
Ο Λόρδος Doherty εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την αξίωση ασύλου του AR, η οποία «έχει τώρα πολύ μακρά ιστορία», έγραψε. Άκουσε μαρτυρία μέσω ενός μεταφραστή, ότι ο ΑΡ στην πατρίδα του «κατηγορήθηκε από την αστυνομία ότι είχε αφύσικες σαρκικές σχέσεις, αφού αυτός και ένας 18χρονος άνδρας… πιάστηκαν από την αστυνομία να κάνoυν σεξ σε ένα χωράφι».
Στη συνέχεια, ο AR ισχυρίζεται ότι αφού ξυλοκοπήθηκε σε αστυνομικό τμήμα, κατηγορήθηκε ποινικά για τις πράξεις του, ωστόσο, διέφυγε από την κράτηση, όταν ένας αστυνομικός δωροδοκήθηκε από έναν φίλο του. Επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του, όταν το «έγκλημά» του αποκαλύφθηκε από μια πακιστανική εφημερίδα και δεν είχε πουθενά να μείνει.
Έτσι, αναγκάστηκε να πουλήσει το νεφρό του, για να φύγει από τη χώρα, να πάει εξορία σε έναν τόπο, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί με ασφάλεια. Έπρεπε να ανασχεδιάσει τη φυγή του πολλές φορές, λόγω του φόβου να ανακαλυφθεί από την αστυνομία, κατέθεσε.
Ο Λόρδος Doherty διαπίστωσε ότι τα ΛΟΑΤΚ άτομα που κάνουν σεξ μπορεί να οδηγηθούν σε ισόβια κάθειρξη σε ολόκληρη τη χώρα και, σε ορισμένα μέρη του Πακιστάν, σε θάνατο με λιθοβολισμό. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, οι νόμοι του Πακιστάν θέτουν ακόμα, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, «σε κίνδυνο αστυνομικής κακοποίησης, και άλλης βίας, καθώς και διακρίσεων».
Παρ’ όλα αυτά, και παρά τα αποδεικτικά στοιχεία, που υποβλήθηκαν για λογαριασμό του AR, πολλά δικαστήρια τον καταδίκασαν. Ο Λόρδος Doherty διαπίστωσε ότι «η αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων ήταν αναμφισβήτητα ελαττωματική, κυρίως, λόγω δύο αμφισβητούμενων σφαλμάτων του νόμου» που διαπράχθηκαν από τα κατώτερα δικαστήρια, όπως η αναθεώρηση των αναφορών για μια περίοδο, λόγω ενός «διοικητικού σφάλματος».
Έτσι, ο Λόρδος Doherty ανέστρεψε τις αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων και παρέπεμψε την υπόθεση για επανεξέταση.