Γιώργος Καπουτζίδης: «Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου όλοι οι πολίτες είναι ίσοι»

03/01/2024
από
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για την ομοφοβία, τις διακρίσεις και την ισότητα στον γάμο.

Ο ηθοποιός δήλωσε ότι έχει αφήσει την καριέρα του «ηθελημένα σε δεύτερη μοίρα», με σκοπό να ασχοληθεί με πιο σημαντικά για εκείνον ζητήματα αυτήν τη στιγμή, που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Δεν με απασχολεί η καριέρα μου αυτή τη στιγμή. Αυτό που συμβαίνει τώρα το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και είναι κάτι που πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Το να ζεις υπο το καθεστώς μιας διάκρισης από τότε που γεννήθηκες μέχρι τα 51 σου και να μην έχει λυθεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έχει να κάνει με την προσωπικότητά μου, την αξιοπρέπειά μου, με έχουν πληγώσει πολλές φορές, έχει να κάνει με τα όνειρά μου. Με την ίδια μου τη φύση» τόνισε o ηθοποιός.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι ενώ είναι σημαντικό που υπάρχει αυτού του είδους η συζήτηση, τα δικαιώματα δεν μπορούν να τίθενται σε μορφή ερώτησης.

Συγκεκριμένα είπε: «Το ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να τα συζητάμε, είναι σημαντικό. Η ερώτηση “έιμαι υπέρ ή κατά” δεν είναι σωστή. Η σωστή απάντηση είναι να γυρίσει κάποιος και να σου πει ότι “εγώ δεν έχω τη δύναμη να στερήσω ή να απονείμω δικαιώματα σε συμπολίτες μου”. Αυτή είναι η δημοκρατία. Είναι το πολίτευμα όπου όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν κάποιοι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό, υπάρχει πρόβλημα. Κάτι δεν έχουν καταλάβει σωστά ή αισθάνονται ότι κάποιοι συμπολίτες τους είναι κατώτεροι» επισήμανε για την ομοφοβία που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με την παρένθετη κύηση, ο Γιώργος Καπουτζίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή και ως μια μορφή αλληλεγγύης.

«Γιατί να μην δούμε την παρενθεσία σαν πράξη αλληλεγγύης, σαν μια πράξη αγάπης; Ότι μια γυναίκα δέχεται να γίνει παρένθετη μητέρα για κάποιους ανθρώπους που αγαπά. Πολλές φορές η επιλογή ενός ομόφυλου ζευγαριού είναι να επιλέξει μια γυναίκα απο το συγγενικό ή το φιλικό περιβάλλον. Αυτό γιατί δεν το συζητά κανένας; Επίσης, έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2002. Αντέδρασε κανένας; Απλά τώρα θέλουμε να συντηρηθεί μια διάκριση. Υπάρχει μια διάκριση στην κοινωνία η οποία δυστυχώς δεν οδήγησε σε τίποτα καλό», δήλωσε.

Και συμπληρώνοντας είπε: «Με την ομοφοβία μεγαλώσαμε όλοι μας. Στη δική μου γενιά, όλοι ομοφοβικοί είμαστε. Σου φύτεψαν την ομοφοβία και έμαθες να μισείς αυτούς τους ανθρώπους κι εμένα που είμαι ομοφυλόφιλος να ντρέπομαι και να έχω τύψεις για τον εαυτό μου. Έχουμε μια διαδρομή. Να ξεριζώσουμε την ομοφοβία. Είναι πολύ πιο σημαντικό και αυτό πρέπει να συζητάμε».

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα του ομοφοβικού μίσους.

«Πριν από πέντε χρόνια έγινε μια δολοφονία. Σκότωσαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος δεν τους είχε κάνει απολύτως τίποτα, και τον κλώτσησαν μέχρι θανάτου. Αν τους ρωτήσεις τι τους έκανε, δεν ξέρουν να σου πουν. Γιατί τον σκότωσαν; Γιατί τον μισούσαν», είπε.




Δες και αυτό!