Ο Γιώργος Καμίνης, ο επικεφαλής του συνδέσμου “Δικαίωμα στην πόλη” που διεκδικεί για δεύτερη φορά τη δημαρχεία της Αθήνας, μιλά στο Antivirus…
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα; Πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Η Αθήνα ενσωματώνει την κρίση που περνά όλη η χώρα. Και από αυτή την κατάσταση πρέπει άμεσα να συνέλθει. Αυτός είναι ο στόχος μας: να δώσουμε στην Αθήνα τις ανάσες που χρειάζεται, είτε στο πεδίο της στήριξης κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν, είτε δημιουργώντας προϋποθέσεις για δουλειές και επιχειρηματικότητα. Για να ανακάμψει η Αθήνα, κινούμαστε παράλληλα σε πολλά επίπεδα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ταυτοχρόνως όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μεγαλούπολη, σε όλο τον κόσμο, που να μην έχει τα δικά της προβλήματα, τις δικές της δυσλειτουργίες και τις δικές της δύσκολες περιοχές. Απλώς, οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις, έχουν στη διάθεσή τους και τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτές και όντας μητροπολιτικοί δήμοι να ελέγχουν τα δίκτυα και την ασφάλεια.
Πως θα χαρακτηρίζατε την συμπεριφορά σας ως δήμαρχος απέναντι στη LGBT κοινότητα; Τι καινούριο έχουν να περιμένουν από εσάς οι LGBT πολίτες της Αθήνας, σε περίπτωση που εκλεγείτε και πάλι; Ποια προβλήματα θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουν;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εξαγγελίες και οι βαρύγδουπες υποσχέσεις δεν μου αρέσουν. Τόσο όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο, όσο και αργότερα ως Συνήγορος του Πολίτη ή ως δήμαρχος Αθηναίων, τα δικαιώματα του πολίτη και του ανθρώπου είναι για εμένα το κορυφαίο ζήτημα. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι μία πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα και δουλεύουμε ώστε να γίνει ακόμη πιο ανοιχτή, στις νέες τάσεις και τα νέα ρεύματα κουλτούρας, αντιλήψεων και συμπεριφορών. Άλλωστε γνωρίζετε την αποφασιστικότητα που έχουμε επιδείξει απέναντι σε εκείνους που καλλιεργούν το μίσος και τον τρόμο στην πόλη. Μέτωπο διαρκές απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Ποια είναι η προσωπική σας άποψη απέναντι στη σεξουαλική διαφορετικότητα;
Είμαι υπέρμαχος του δικαιώματος στη σεξουαλική διαφορετικότητα. Είμαι υπέρμαχος του δικαιώματος στην επιλογή. Το θεωρώ αυτονόητο.
Θεωρείτε ότι η άποψη σας αυτή συνάδει με τις απόψεις της εκκλησίας; (λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας αντιμάχονται σθεναρά οποιαδήποτε πολιτική κίνηση υπέρ της σεξουαλικής απελευθέρωσης)
Η επίσημη Εκκλησία, σε αρκετές περιπτώσεις, ενσωματώνει πιο γρήγορα πράγματα που η ίδια η ζωή έχει επιλύσει, σε σχέση με κάποιους ακραίους στους κόλπους της. Δυστυχώς, αυτοί οι λίγοι, ακούγονται περισσότερο. Βλέπετε, πάντως, ότι σήμερα η καθολική εκκλησία, λόγω της καταλυτικής παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου,, κάνει τεράστια βήματα. Αυτό εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τη δική μας εκκλησία.
Ποια είναι η άποψη σας για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών; Για τη δυνατότητα υιοθεσίας; Εσείς θα δεχόσασταν να τελέσετε έναν «gay γάμο» στο δημαρχείο σας.
Αν είχαν αρθεί τα νομικά εμπόδια, θα ήταν χαρά μου.
Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος Πειραιά (κ. Μιχαλολιάκος) δήλωσε ότι δεν επιθυμεί κανέναν ομοφυλόφιλο στο περιβάλλον του και ότι δεν τους εμπιστεύεται στο δημόσιο βίο. Ποια είναι η άποψη σας; Εσείς έχετε ομοφυλόφιλους συνεργάτες; Θα απορρίπτατε κάποιον λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου;
Νομίζω ότι η ίδια η ζωή έχει δείξει το δρόμο και η πολιτική, όπως και οι νόμοι, οφείλουν να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω αν έχω κάποιον συνεργάτη, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, διότι πολύ απλά δεν με απασχολεί. Όπως δεν με απασχολεί και ποιο κόμμα ενδεχομένως υποστηρίζει. Έχω άλλα κριτήρια να επιλέγω συνεργάτες, όπως να είναι έντιμοι και αποτελεσματικοί. Με το πρώτο, όμως, να είναι προϋπόθεση.
Με την υποψηφιότητα του κ. Βαλλιανάτου άνοιξε η συζήτηση, σχετικά με το αν κάποιος που ασχολείται με το «δημόσιο βίο» θα πρέπει να είναι ανοικτός ή όχι με τις προτιμήσεις τους. Εσείς τι πιστεύετε; Εσείς θα το δηλώνατε δημόσια;
Δεν θα το έκρυβα αλλά ούτε θα το διατυμπάνιζα, όπως δεν διατυμπανίζω οτιδήποτε αφορά την προσωπική μου ζωή. Το outing γενικώς δεν το συμμερίζομαι. Πιστεύω ακράδαντα στο απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής, όλων είτε είναι άσημοι είτε διάσημοι. Δέχομαι μόνον μια εξαίρεση που την επιβάλλει η καταπολέμηση της υποκρισίας και του ψεύδους στην πολιτική. Θα δεχόμουνα το outing για ένα δημόσιο πρόσωπο, πχ. Καλλιτέχνη ή πολιτικό, που θα υποστήριζε μέτρα κατά των ομοφυλοφίλων, ενώ θα ήταν ο ίδιος “κρυφός” ομοφυλόφιλος.
Σε αντίθεση με τον κ. Κακλαμάνη, όταν αναλάβατε τη δημαρχεία θέσατε την διοργάνωση του Athens Gay Pride υπό την αιγίδα του δήμου. Αυτό θα συνεχίσει αν εκλεγείτε και αυτή τη φορά; Θα συμμετείχατε ενεργά και ο ίδιος στις εκδηλώσεις (όπως κάνουν και συνάδερφοι σας στο εξωτερικό);
Η πόλη πρέπει να αγκαλιάζει πρωτοβουλίες που αφορούν δικαιώματα και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της. Φυσικά και θα συνεχίσουμε.
Γιατί θεωρείτε ότι 20 χρόνια μετά το θάνατο της, η Μελίνα Μερκούρη παραμένει αγαπητή τόσο στη gay κοινότητα, όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο;
Νομίζω ότι είναι λάθος τη Μελίνα Μερκούρη να την αντιμετωπίζει κανείς μόνο ως ηθοποιό. Ήταν ένα πρόσωπο που ενσωμάτωσε τον έμφυτο αυθορμητισμό και την ντομπροσύνη στην τέχνη της. Όμως με μία μεγάλη διαφορά: απευθυνόμενη σε ακροατήρια που δεν καθορίζονταν στενά από τα σύνορα της χώρας μας αλλά έχοντας εκείνο που ελάχιστοι μπόρεσαν να αποσπάσουν: διεθνή αναγνώριση και αξία.