Γιατροί αμφισβητούν τη νέα αντί-τρανς πολιτική της Αγγλίας για τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο

19/04/2024
από
Μια ομάδα Καναδών γιατρών επικρίνει και αμφισβητεί την έκθεση Cass του Ηνωμένου Βασιλείου και την απόφασή της να αγνοήσει τις υφιστάμενες μελέτες, σχετικά με τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.

Η έκθεση Cass σχετικά με το μοντέλο περίθαλψης των τρανς νέων στην Αγγλία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το NHS της Αγγλίας ανέθεσε στην εμπειρογνώμονα παιδιατρικής Δρ Hilary Cass να ηγηθεί της αναθεώρησης το 2020, ως απάντηση στην αύξηση των παραπομπών στην τότε μοναδική κλινική φύλου για τη νεολαία, της Αγγλίας.

Μετά από ενδιάμεση έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022, η Cass συνέστησε μια «ολιστική προσέγγιση» στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περιφερειακών κόμβων σε όλη την Αγγλία.

Οι αντιδράσεις για την έκθεση ήταν ανάμεικτες με επαίνους και επικρίσεις από εμπειρογνώμονες που λένε ότι, ενώ η έκθεση ήταν απαραίτητη, από την άποψη ότι χρειάζονται γενικές κατευθυντήριες γραμμές, αρκετά από τα ευρήματα και τις συστάσεις της είναι όμως αμφισβητήσιμα και μεροληπτικά.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο ισχυρισμός της έκθεσης ότι σχεδόν όλες οι υπάρχουσες έρευνες για την κλινική καθοδήγηση των τρανς νέων είναι «κακής ποιότητας» και ότι δεν υπάρχει «αξιόπιστη βάση στοιχείων, πάνω στην οποία να βασίζονται οι κλινικές αποφάσεις», μεταξύ άλλων μέσω διεθνών κατευθυντήριων γραμμών.

Η Δρ Tehseen Ladha, παιδίατρος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, αμφισβήτησε αυτή την προσέγγιση της κλινικής έρευνας.

Δήλωσε στο CBC ότι η παιδιατρική έρευνα είναι συχνά ατελής, όπως συμβαίνει σε πολλούς άλλους ιατρικούς τομείς, λόγω συστημικών αποκλεισμών.

«Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τομέα της ιατρικής, επειδή το κόστος, ο χρόνος, η σκοπιμότητα και η δεοντολογική ικανότητα για τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής δοκιμής υψηλής ποιότητας, δεν υπάρχουν», δήλωσε η ίδια.

Η εξεύρεση τέλειων αποδείξεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν πρόκειται για περιθωριοποιημένο πληθυσμό, επειδή οι ομάδες αυτές συχνά «δεν έχουν θεωρηθεί ως προτεραιότητες ή σημαντικές», πρόσθεσε η Ladha.

Μεταξύ των οργανισμών που η έκθεση Cass απορρίπτει ως «κακής ποιότητας» είναι η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση Τρανς Υγείας (WPATH), μια διεθνώς αναγνωρισμένη δεξαμενή σκέψης για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την WPATH ως στερούμενη «αναπτυξιακής αυστηρότητας», παρά το γεγονός ότι έχει «μεγάλη επιρροή στην κατεύθυνση της διεθνούς πρακτικής».

Η WPATH έχει διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στον επηρεασμό της καθοδήγησης σε διάφορες χώρες.

Ο Δρ Sam Wong, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αλμπέρτα, δήλωσε ότι ένα από τα χρυσά πρότυπα για μια μελέτη υψηλής ποιότητας είναι μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία ούτε ο ασθενής ούτε ο γιατρός γνωρίζουν αν το φάρμακο είναι εικονικό φάρμακο.

Αλλά, πέρα από ηθικούς λόγους, θα ήταν δύσκολο να αναδημιουργηθεί κάτι τέτοιο με την τρανς υγειονομική περίθαλψη, εξηγεί.

«Μέσα σε λίγους μήνες, είναι προφανές στο άτομο αν παίρνει αναστολείς της εφηβείας ή όχι», λέει.

Ο Wong συνέχισε λέγοντας ότι οι αναστολείς της εφηβείας χρησιμοποιούνται «εδώ και δεκαετίες» και, όταν συνταγογραφούνται, οι παρενέργειες γίνονται πάντα σαφείς στους γονείς και τα παιδιά.

«Υπάρχουν παρενέργειες με κάθε φάρμακο. Αλλά ως επί το πλείστον, πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο».

Ο Δρ Jake Donaldson, οικογενειακός ιατρός από το Calgary, ο οποίος έχει συνταγογραφήσει στο παρελθόν αναστολείς της εφηβείας και ορμονοθεραπεία σε τρανς ασθενείς, υποστήριξε ότι η μη ύπαρξη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για την άρνηση παροχής φροντίδας.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, απλώς δεν έχουν τη μορφή τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών», δήλωσε. «Αυτό θα ήταν κάπως σαν να λέμε για μια έγκυο γυναίκα, αφού δεν έχουμε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για τη φροντίδα των ανθρώπων στην εγκυμοσύνη, δεν θα σας παρέχουμε φροντίδα…. Είναι εντελώς ανήθικο».




Δες και αυτό!