Οι πρώτες δύο μέρες του Απριλίου είναι αφιερωμένες στην πειραματική ηλεκτρονική μουσική με το φεστιβάλ «Electric Nights» να ανοίγει για 4η χρονιά τις πόρτες του στην Αθήνα (Booze, Κολοκοτρώνη 57).
Θέλοντας να μάθουμε τα μυστικά που κρύβει το φεστιβάλ αυτό, απευθυνθήκαμε στον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη, βασικό επιμελητή του «Electric Nights» για να σας δώσει όλες τις διαφωτιστικές απαντήσεις.
Αλέξανδρε, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πως και πότε ξεκίνησε η ιδέα του φεστιβάλ;
Το Electric Nights ξεκίνησε ως μια ιδέα που είχαμε με τον Μανώλη Μανουσάκη (ιδρυτικό μέλος της Medea Electronique). Θέλαμε να κάνουμε ένα δρώμενο μεγάλης διάρκειας (για την ακρίβεια 24ώρο) και μετά από μια παρουσίαση της ομάδας μας στο Beton 7 Art Radio, προέκυψε μια συνεργασία η οποία κατέληξε στην πρώτη διοργάνωση του Electric Nights. Το 24ώρο όμως δεν καθόταν καλά, γιατί θέλαμε να αρχίσουμε μια «λογική» ώρα το πρώτο βράδυ και να τελειώσουμε ξανά μια «λογική» ώρα το επόμενο βράδυ. Καταλήξαμε στο να ξεκινάμε στις 21:00 την Παρασκευή και να τελειώνουμε στις 24:00 το Σάββατο, δημιουργώντας την αρχική 27ώρη φόρμα του φεστιβάλ. Όλα αυτά έγιναν τον Νοέμβριο του 2012. Από τότε διοργανώνουμε το φεστιβάλ αυτό σε ετήσια βάση, ενώ το έχουμε μεταφέρει στις αρχές Απριλίου, σταθερά.
Ηθικά υπεύθυνη είναι η ομάδα Medea Electronique; Τι πρέπει να ξέρουμε για την ομάδα αυτή;
Η Medea Electronique είναι μια καλλιτεχνική ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονται από διάφορους χώρους δημιουργίας και τέχνης, όπως μουσική, βίντεο, animation κ.α. Πέραν του Electric Nights, η ομάδα διοργανώνει ετησίως το Koumaria Residency, ένα residency που γίνεται μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, όπου καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό συγκατοικούν για περίπου δέκα μέρες με στόχο τη δημιουργία συλλογικών έργων. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους μετά το τέλος του residency.
Πέραν από το διοργανωτικό κομμάτι, η Medea Electronique δημιουργεί έργα συνδυάζοντας τους τομείς των μελών της, όπως video εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά/διαδραστικά έργα κ.α. Ένα ακόμα κομμάτι της δραστηριότητας της ομάδας είναι τα εργαστήρια τα οποία διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εστιάζουν στη δραστηριότητα των μελών της. Τα εργαστήρια αυτά συνήθως εστιάζουν στο sound design, video art, προγραμματισμό και διάδραση, animation.
Ποια είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από «Electric Nights»;
Το Electric Nights θέλει να παρουσιάσει στο Αθηναϊκό κοινό την ηλεκτρονική μουσική που δημιουργείται σήμερα. Λέγοντας ηλεκτρονική μουσική εννοούμε κυρίως την πειραματική της σκηνή. Η αρχική ιδέα ήταν να είναι ένας μαραθώνιος ηλεκτρονικής μουσικής αφού διαρκούσε 27 συνεχόμενες ώρες. Φέτος για πρώτη χρονιά σπάμε το πρόγραμμα σε δύο βράδια, χωρίς τη συνεχόμενη ροή των προηγούμενων διοργανώσεων. Παρόλα αυτά επιμένουμε στην παρουσίαση του έργου δραστήριων καλλιτεχνών της underground ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τόσο καλλιτέχνιδες από Ελλάδα όσο και απο εξωτερικό. Σαν ομάδα δε διακρίνουμε κάποιον ή κάποιους από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του φεστιβάλ, αλλά δίνουμε το ίδιο βάρος σε όλους. Επομένως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναφέρω όλο το line-up της φετινής διοργάνωσης, μπορεί κάποιος να το δει στο site της Medea Electronique.
Θες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση;
Παραμένοντας σταθεροί στην προσέγγισή μας, στο φεστιβάλ παρουσιάζουμε τόσο έμπειρους καλλιτέχνες της underground σκηνής, όσο και νέους καλλιτέχνες του χώρου, δίνοντας έτσι χώρο έκφρασης και επικοινωνίας σε νέους ανθρώπους προκειμένου να προσεγγίσουν το κοινό. Φέτος, εκτός από το μουσικό ύφος αυτό καθεαυτό, εστιάσαμε και στην προσέγγιση δημιουργίας του κάθε καλλιτέχνη. Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από πειραματικά σετ της noise και sound art σκηνής, και πιο “συμβατά” σετ, όπου οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τη δημιουργία διαφορετικά από το συνηθισμένο, είτε αυτό έχει να κάνει με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, είτε με τη χρήση των μουσικών στοιχείων (το ρυθμό για παράδειγμα), δημιουργώντας ένα καινοτόμο τελικό μουσικό αποτέλεσμα.
Στο «Electric Nights» φέτος εισάγονται και δύο εργαστήρια μουσικής τεχνολογίας…
Το πρώτο αφορά τη σύνθεση ήχου και αλγοριθμικής μουσικής με το περιβάλλον προγραμματισμού SuperCollider (εισηγητής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης), ενώ το δεύτερο τη δημιουργία αυτοσχέδιων (DIY) μουσικών ηλεκτρονικών κατασκευών (εισηγητής: Ανδρέας Μονόπωλης). Το εργαστήριο του Μαρίνου Κουτσομιχάλη θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη: το πρώτο θα αποτελέσει ένα crash course στο SuperCollider και τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό γενικότερα και το δεύτερο μια άτυπη εισαγωγή σε πιο προχωρημένα θέματα όπως αλγοριθμική/παραγωγική μουσική, τον σχεδιασμό GUI και ψηφιακών οργάνων, το live coding και την ψηφιακή σύνθεση ήχου. Το εργαστήριο του Ανδρέα Μονόπωλη εστιάζει στις βασικές τεχνικές της παραποίησης κυκλωμάτων (circuit–bending), την προτυποποίηση (prototyping) και την δημιουργία lo–fi μουσικών οργάνων (junk instrument philosophy) καθώς παράλληλα αυτά τα DIY sound modules καταφέρνουν και ανοίγουν μοναδικές δυνατότητες δημιουργίας και πειραματισμού. Και τα δύο εργαστήρια θα γίνουν το Σάββατο 2 Απριλίου, στις 11:00, και η συμμετοχή σε αυτά γίνεται μέσω email στο alex@medeaelectronique.com.
Ας μιλήσουμε για ηλεκτρονική μουσική. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του μουσικού είδους και πόσο γνωστό είναι στην Ελλάδα;
Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απλά ένα βασικό κομμάτι του Electric Nights, είναι το φεστιβάλ αυτό καθεαυτό. Το Electric Nights δεν παρουσιάζει κάτι άλλο πέραν της ηλεκτρονικής μουσικής. Η μουσική αυτή έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, απ’ τις οποίες οι πιο δημοφιλείς είναι σίγουρα γνωστές και στην Ελλάδα. Όσον αφορά τα πειραματικά ιδιώματα της ηλεκτρονικής μουσικής, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό (κάτι που προσπαθεί να αλλάξει το φεστιβάλ μας) αλλά σίγουρα έχουν το δικό τους κοινό στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα.
Το κύριο χαρακτηριστικό της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής είναι σίγουρα ο πειραματισμός, αλλά και το γεγονός ότι ο ήχος σαν ακατέργαστο υλικό είναι η βάση και η πρώτη ύλη για πολλούς καλλιτέχνες του χώρου. Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σ’ αυτή τη σκηνή, η οποία μπορεί να μην ακούγεται πολύ «παραέξω», αυτό όμως όχι γιατί θέλει η ίδια η σκηνή να παραμείνει κρυμμένη, αλλά γιατί συνήθως δεν επικοινωνείται επαρκώς. Το Electric Nights εστιάζει στην ευρεία επικοινωνία αυτής της μουσικής, προσεγγίζοντας ένα μεγαλύτερο κοινό.
Πόσο κοντά είναι το φεστιβάλ αυτό στη LGBT κοινότητα;
H μουσική και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι δύο πράγματα ανεξάρτητα. Μπορεί ένας gay ν’ ακούει noise, ενώ ένας straight ν’ ακούει Madonna, γι παράδειγμα. Η Medea Electronique και το Electric Nights δε διαχωρίζει ανθρώπους, βάσει κανενός κριτηρίου. Με το φεστιβάλ αυτό, αλλά και με όλη μας τη δραστηριότητα, αναφερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Επομένως, το Electric Nights είναι κοντά στη LGBT κοινότητα όσο κοντά είναι σε οποιαδήποτε άλλη κοινότητα.
[separator type=”thick”]
Πληροφορίες
Booze: Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
Ημερομηνίες & Ώρες: Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21:00
*Το τελευταίο live act κάθε βράδυ θα ξεκινά στις 02.00, και θα διαρκεί περίπου μία ώρα.
Τιμή εισιτηρίου: Ημερήσιο εισιτήριο: 5€
Ενιαίο εισιτήριο: 8€ (για τις δύο μέρες)
*Οι τιμές των εισιτηρίων αφορούν μόνο τα live acts και όχι τα εργαστήρια.