Γιατί η κουήρ κοινότητα αγάπησε τόσο πολύ τη Sinéad O’Connor;

28/07/2023
από
Με αφορμή τον θάνατο της Ιρλανδής τραγουδίστριας και ακτιβίστριας Sinéad O’Connor, πολλά άτομα θυμούνται την ειλικρινή συμπεριληπτική της στάση απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της O’Connor από την οικογένειά της, συνάδελφοι μουσικοί, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα έσπευσαν να τιμήσουν την κληρονομιά της στη μουσική βιομηχανία και στην πολιτική σκηνή.

Η Ιρλανδή καλλιτέχνιδα, περισσότερο γνωστή για τη διασκευή του κομματιού του Prince Nothing Compares 2 U το 1990 και το βραβευμένο με Grammy άλμπουμ I Do Not Want What I Haven’t Got, ήταν μια μακροχρόνια κοινωνική ακτιβίστρια.

Μόλις πέντε χρόνια μετά την έναρξη της αναγνωρισμένης καριέρας της με 10 άλμπουμ στο χέρι της, η O’Connor προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, ενώ ερμήνευε το War του Bob Marley στο Saturday Night Live το 1992, και σκίζοντας μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στη συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς.

Η τραγουδίστρια, η οποία αντιμετώπιζε θέματα με τη ψυχική της υγεία, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, το αντιρατσιστικό κίνημα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Στα απομνημονεύματά της Rememberings του 2021 δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα, καθώς ήταν μια «τραγουδίστρια που διαμαρτυρόταν» και που «δεν επιθυμούσε τη δόξα».

Το 2018, η O’Connor ασπάστηκε το Ισλάμ, αλλάζοντας το όνομά της σε Shuhada’ Sadaqat στην προσωπική της ζωή, αν και επαγγελματικά παρέμεινε γνωστή ως Sinead O’Connor.

Ήταν η Sinead O’Connor λεσβία;

Η σχέση της O’Connor με τη σεξουαλικότητά της δεν ήταν πάντοτε σταθερή. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Curve το 2000, δήλωσε ότι ήταν «λεσβία», αλλά ένα χρόνο αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν «υπερβολικό εκ μέρους μου να δηλώσω ότι είμαι λεσβία».

Στη συνέχεια, σε μια συνέντευξη στο Entertainment Weekly το 2005, περιέγραψε τον εαυτό της ως «τρία τέταρτα ετεροφυλόφιλη, ένα τέταρτο γκέι». Το θέμα τέθηκε και πάλι το 2014, όταν δήλωσε ότι «δεν πιστεύει σε ταμπέλες οποιουδήποτε είδους», κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Pride Source.

«Νομίζω ότι αν ερωτευτείς κάποιο άτομο, ερωτεύεσαι το ίδιο το άτομο και δεν νομίζω ότι έχει σημασία το φύλο του», είπε.

Sinead O'Connor performing in 2019.

«Θα μπορούσε να είναι πράσινο, λευκό και πορτοκαλί, γκέι ή στρέιτ. Αν ερωτευτώ ένα άτομο, δεν με ενδιαφέρει αν είναι άνδρας ή γυναίκα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την είσοδό της στο νυχτερινό κέντρο Hippodrome, αφού μετακόμισε στο Λονδίνο στα τέλη της εφηβείας της. Ήταν η πρώτη φορά που συνδέθηκε πραγματικά με τη κουήρ κοινότητα.

«Στην πραγματικότητα βρίσκω ολόκληρη την γκέι κοινότητα τεράστια έμπνευση, γιατί ποτέ δεν έχω δεχτεί τα σκατά που δέχονται τα γκέι άτομα», είπε.

Πώς υποστήριξε η Sinead O’Connor τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Ο ακτιβισμός της O’Connor αφορούσε και στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ένα μήνα αφότου η συντηρητική πρωθυπουργός Margaret Thatcher έθεσε σε εφαρμογή την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία το 1988, η τραγουδίστρια συμμετείχε στο Pride σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την κοινότητα. Εμφανίστηκε μαζί με το mainstream ποπ ντουέτο Erasure, με frontman τον Andy Bell, ο οποίος έκανε come out ως ομοφυλόφιλος στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Το 1990, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Aids, η O’Connor συνέβαλε στο άλμπουμ Red Hot + Blue με τη διασκευή του You Do Something to Me του ομοφυλόφιλου συνθέτη Cole Porter. Άλλοι καλλιτέχνες στο άλμπουμ ήταν οι U2, η Neneh Cherry, ο Salif Keita και οι Fine Young Cannibals.

Συνέχισε να πουλάει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, κέρδισε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα και σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη επίδειξη αλληλεγγύης της μουσικής βιομηχανίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι μόνο.

 

Η υποστήριξη της O’Connor προς τη κοινότητα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Σύμφωνα με μια πρώην υπάλληλο του Transgender Equality Network Ireland (TENI), η O’Connor δώρισε τα ρούχα της σε νέα τρανς άτομα.

«Κάθε κουήρ άτομο, γυναίκα, ή οποιοδήποτε άτομο που ζει στο περιθώριο, στην Ιρλανδία, βιώνει σίγουρα το θάνατο της Sinéad απόψε. Το 2017, όταν δούλευα στο TENI, μας τηλεφώνησε η μάνατζερ της και ζήτησε να μας δωρίσει τη ντουλάπα της, καθώς πλέον φορούσε μικρότερο νούμερο και ήθελε τα ρούχα της να πάνε σε τρανς άτομα που τα έχουν ανάγκη», έγραψε η Toryn Caitriona Glavin στο Twitter μετά το θάνατο της τραγουδίστριας.

Διάφοροι ΛΟΑΤΚΙ+ θαυμαστές μοιράστηκαν επίσης τις εμπειρίες τους…

«Την είδα στο Χάμερσμιθ το 2019. Το κοινό εκεί που στεκόμουν αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από ηλικιωμένες κουήρ γυναίκες, πολλές από τις οποίες πιθανώς εγκατέλειψαν την Ιρλανδία τη δεκαετία του ’80 λόγω των προκαταλήψεων, και μπορούσες να καταλάβεις πόσο πολλά σήμαινε η Sinead γι’ αυτές», έγραψε ένα άτομο.

https://twitter.com/ASnakeNamedAick/status/1684325721752363009?s=20

Τέλος, όταν εμφανίστηκε στο Good Morning Britain το 2019, η O’Connor έδειξε τη παντοτινή της συμμαχία φορώντας μια rainbow μπλούζα μαζί με το χιτζάμπ της.




Δες και αυτό!