Για τον Γιώργο Σταμάτη η ισότητα στον γάμο είναι ανθρώπινο δικαίωμα

17/01/2024
από
Μιλώντας στην εκπομπή του ERTNEWS, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και απάντησε στα ομοφοβικά επιχειρήματα που ακούγονται γύρω από αυτό. 

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση γύρω από το πλαίσιο της τεκνοθεσίας στην Ελλάδα και για το αν αυτό θα αλλάξει με τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο βουλευτής και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε:

«Θέλω να πω ότι είναι καλό για την Ελληνική Δημοκρατία ότι θα περάσει αυτή η ρύθμιση και ελπίζω να περάσει και από ψήφους πολλών κομμάτων. Νομίζω ότι είναι και λάθος αν θα το ψηφίσει το ένα ακόμη το άλλο ή ποιοι βουλευτές. Εδώ μιλάμε για ένα ανθρώπινο δικαίωμα».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι επαρκές, πρόσθεσε ότι: «Ο πολιτικός γάμος έρχεται να εξισορροπήσει σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, το ομόφυλο ζευγάρι με πολιτικό γάμο που θα κάνει αίτηση να υιοθετήσει ένα παιδί θα κριθεί και θα πρέπει να κριθεί ως οικογένεια και όχι αν είναι ομόφυλο ή ετερόφυλο».

Σχετικά με το ομοφοβικό επιχείρημα περί διάλυσης της παραδοσιακής οικογένειας, και για το αν η ο θεσμός της οικογένειας κινδυνεύει, ο Γιώργος Σταμάτης απάντησε αρνητικά.

«Αυτή τη στιγμή η πολιτεία μας έχει αποφασίσει ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι μέσω του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να είναι ανάδοχοι γονείς. Άρα η πολιτεία μία μορφή οικογένειας, την ανάδοχη οικογένεια, την επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια», σημείωσε.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τον προβληματισμό που έχει γύρω από το επιχείρημα σχετικά με την ανικανότητα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνουν γονείς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Οι κοινωνίες προχωράνε και ο κάθε συμπολίτης μας πρέπει να έχει τα ίσα ακριβώς δικαιώματα με τον άλλον. Και ξέρετε, γίνεται μια κουβέντα και με ενοχλεί. Εγώ ξέρετε, δεν ανήκω στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά με ενοχλεί όταν ακούω στο δημόσιο διάλογο ότι “ναι, μπορούν να παντρευτούν, αλλά δεν μπορούνε να είναι ικανοί γονείς”. Άρα τι μπαίνει αυτόματα; Μπαίνει ο σεξουαλικός προσδιορισμός. Δηλαδή να κρίνω εγώ τον συμπολίτη μου με βάση το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Αυτό δεν πρέπει να ενδιαφέρει, όχι την πολιτεία, κανένα από εμάς».

Συμπλήρωσε δε, ότι η κοινωνία αποσυντονίζεται όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καθολικά, και ορισμένοι πολίτες συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις.

«Οι κοινωνίες δεν διαφθείρονται ούτε χαλάνε μέσω αυτής της διαδικασίας οι κοινωνίες διαφθείρονται, και χαλάνε όταν χαθούνε βασικά πράγματα τα οποία δεν αφήνουν στους πολίτες να ζήσουν ελεύθεροι. Στα 50 χρόνια δημοκρατίας που θα γιορτάσουμε φέτος, θα κάνουμε κάποιους συμπολίτες μας ισότιμους, ισόνομους και χαρούμενους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία οικογενειών με ομόφυλους γονείς, ο βουλευτής Επικρατείας δήλωσε ότι «έχει λειτουργήσει μια χαρά».

«Σίγουρα έχουμε δεδομένα ότι ομόφυλοι γονείς που υιοθέτησαν παιδιά, τα παιδιά τους δεν έγιναν ομοφυλόφιλα. Δηλαδή το ακούμε και αυτό. Τα παιδιά χρειάζονται ένα περιβάλλον οικογενειακό», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Στο τέλος της ημέρας αυτό που χρειάζεται το παιδί είναι ένα περιβάλλον στο οποίο οι δύο γονείς, είτε είναι μητέρα – μητέρα είτε είναι πατέρας – πατέρας, θα μπορέσουν να το μεγαλώσουν, να του δώσουν τις αξίες που οι ίδιοι πρεσβεύουν, και η πολιτεία ταυτόχρονα είναι αυτή η οποία θα βάλει τους κανόνες ώστε αυτό το παιδί να μπορέσει να είναι σε μια οικογένεια η οποία να προχωράει σωστά στα επόμενα βήματα».

Ο Γιώργος Σταμάτης απάντησε και στα επιχειρήματα που λένε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βιώνουν εκφοβισμό, και για αυτό δεν πρέπει η Πολιτεία να θεσμοθετήσει τις οικογένειες τους.

«Από το 1990 που έχει αλλάξει η κοινωνία μας έχει γίνει πιο πολυπολιτισμική, ήρθαν πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό και ζουν ανάμεσά μας -βλέπετε ότι και στην αρχή υπήρχαν προβλήματα- δεν υπάρχει τέτοιο θέμα bullying.

«Τα νέα παιδιά είναι πιο μπροστά από εμάς. Είναι πολύ πιο μπροστά. Αυτό που θέλουν είναι ο φίλος τους να περνάνε καλά, να διασκεδάζουν. Δεν έχει να κάνει με το πιο κριτήριο -ποια είναι η οικογένεια, ή αν οικογένεια τους-και με ταξικά χαρακτηριστικά αν θέλετε- είναι πιο πλούσια ή φτωχή. Τα παιδιά είναι παιδιά, οι έφηβοι είναι έφηβοι.

«Αυτό που πρέπει η πολιτεία να κάνει, είναι να δώσει τις άμυνες στα παιδιά, να τους δείξει μια κατεύθυνση και αντίστοιχα στους γονείς, όποιοι είναι αυτοί οι γονείς, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες για την επόμενη μέρα για τους ίδιους, μέσω καλών δουλειών, μέσω της ανάπτυξης και τα παιδιά να έχουν το αντίστοιχο περιβάλλον για να μπορούν να μεγαλώσουν», υπογράμμισε.

Πληροφορίες από ERTNEWS




Δες και αυτό!