Η ευχή για «καλή υγεία» αν δεν συμβαδίζει με το δικαίωμα στην ίδια την υγεία είναι μισή ευχή. Στόχος μας λοιπόν για το 2024, είναι η ισότιμη πρόσβαση των τρανς/φυλοδιαφορετικών προσώπων στον χώρο της υγείας με σεβασμό στην έκφραση και στην ταυτότητα φύλου τους.
Γράφει η Άννα Απέργη*
-Η χώρα μας πρέπει (χθες) να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενσωματώνοντας τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις για την πλήρη αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.
-Η Πολιτεία θα πρέπει να νομοθετήσει για την πλήρη πρόσβαση των τρανς/φυλοδιαφορετικών προσώπων σύμφωνα με την έκφραση και την ταυτότητα φύλου τους στις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο συμβατό με τον ν. 4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στις εξετάσεις/συνταγογραφήσεις/νοσηλεία, που έχουν «έμφυλο» χαρακτήρα.
-Να εξασφαλιστεί η μηδενική συμμετοχή (0%), στις συνταγογραφήσεις για τα τρανς/φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, καθώς η συμμετοχή των 25% είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς μιλάμε για μία πληθυσμιακή ομάδα που βιώνει στο μέγιστο βαθμό αποκλεισμούς και διακρίσεις από τον χώρο της εργασίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της ζει στα όρια της φτώχιας αν όχι και κάτω από αυτά.
-Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ώστε να συμπεριλαμβάνει την έκφραση, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου στη διάταξη απαγόρευσης των διακρίσεων.
-Να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Υγείας προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Κρατικών Νοσοκομείων, πάνω σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας, χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
-Σε Περιφερειακό επίπεδο, να υπάρξουν άτομα αναφοράς με συμβουλευτικό/ενημερωτικό χαρακτήρα στα Γενικά Νοσοκομεία, που θα λειτουργούν και ως “συμπαραστάτες” των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων που χρειάζονται ιατρικές υπηρεσίες.
-Να καλυφθούν πλήρως όλες οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου.
Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις αναγκαίες ρυθμίσεις, που πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ασφαλή, ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις πρόσβαση στον χώρο της υγείας για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα για τα τρανς/φυλοδιαφορετικά πρόσωπα.
*Η Άννα Απέργη είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).