Αναμφισβήτητα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κρατά το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που σχετίζονται με τον σεξισμό, την ομοφοβία, το κοινωνικό στίγμα γύρω από διάφορες σεξουαλικές συμπεριφορές και πολλά πολλά άλλα.
Γι΄αυτό κι οι φωνές που ζητούν να μπει αυτή η σεξουαλική παιδεία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι πολλές.
Κάποιες απ΄αυτές ακούστηκαν την Κυριακή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου διεξήχθη μια συζήτηση με βασικό άξονα το κατά πόσο είναι εφικτό να ενταχθεί η σεξουαλική παιδεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα ως αυτοτελές μάθημα, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, οι διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές άλλων χωρών.
Στην εκδήλωση, μάλιστα, βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε ότι «στο το ερώτημα αν θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται σωστά στα σχολεία και το εν λόγω μάθημα να υπάρχει η απάντηση είναι προφανώς ναι. Στο ερώτημα αν το Υπουργείο Υγείας πρέπει να βάλει ένα πλαίσιο για τη δημόσια υγεία που να περιλαμβάνει προφανώς τη σεξουαλική αγωγή, την πρόληψη και ενημέρωση, ενάντια στα ταμπού η απάντηση είναι σίγουρα ναι, και η πρωτοβουλία θα έρθει από το Υπουργείο αρχές Γενάρη».
Φυσικά και το κομμάτι της σεξουαλικής επιμόρφωσης περνά από τον χώρο της δημόσιας υγείας και η συνδρομή του αντίστοιχου υπουργείου σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης είναι επιβεβλημένη – πράγμα που δικαιολογεί και την παρουσία του υπουργού.
Η δημόσια όμως παιδεία είναι αυτή που πρωτίστως πρέπει να φροντίσει την εδραίωση αυτής της επιμόρφωσης, η οποία μάλιστα πρέπει να απομακρυνθεί από την αποκλειστικότητα του υγειονομικού ενδιαφέροντος και να επεκταθεί σε θέματα σεξουαλικής ποικιλομορφίας, κοινωνικής αποδοχής, σύγχρονων σεξουαλικών ρόλων και συμπεριφορών.
Γι΄αυτό και η απουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας σε τέτοιες συζητήσεις είναι ηχηρή και μάλλον ενδεικτική για το πώς η ελληνική εκπαίδευση αντιλαμβάνεται το ζήτημα της σεξουαλικής παιδείας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε πως από το επόμενο (σχολικό) έτος, το σχολικό πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με νέες θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγή.
Την ίδια στιγμή που οργάνωση καταγγέλλει σχολικό εγχειρίδιο Λυκείου για αναχρονιστικές και λανθασμένες θεωρίες γύρω από το ζήτημα του HIV/AIDS.
Την ίδια στιγμή που, εγκεκριμένο από αρμόδια επιτροπή, πρόγραμμα στη Γλυφάδα, με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών γύρω από την πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού με άξονα την ταυτότητα-έκφραση-χαρακτηριστικά φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κόβεται μετά από την παρέμβαση του δημάρχου και τις πιέσεις της εκκλησίας.
Με το υπουργείο Παιδείας να μην έχει τοποθετηθεί για κανένα από τα παραπάνω περιστατικά, το ερώτημα για το τι αναγνωρίζει ως σεξουαλική αγωγή είναι εύλογο.
Και δυστυχώς η απάντησή του φαίνεται να προσκρούει πάνω σ΄αυτό το “Θρησκευμάτων” που διαβάζουμε κάθε φορά που επικαλούμαστε το όνομα του.