Για την Αndromeda Balls το drag είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και πολιτικής έκφρασης

Είναι η νικήτρια των φετινών Miss Hellas Drag Pageant, ενώ ονειρεύεται να πάει στη Eurovision και να ασχοληθεί με την πολιτική!

Ποια είναι η ιστορία της Αndromeda Balls;

Η Andromeda Balls υπήρχε μαζί μου από μικρή ηλικία αλλά δεν ήταν μια συνειδητοποιημένη ιδέα. Η θηλυκότητά μου ήταν διάχυτη στη ζωή μου από την ηλικία των 5 ετών περίπου, αλλά δεν είχα τον τρόπο να την εκφράσω, αφού μεγάλωσα σε μια αρκετά συντηρητική οικογένεια στην επαρχία. Το 2013, μια αρκετά δύσκολη χρονιά για εμένα, είδα για πρώτη φορά μια drag queen σε ένα βίντεο και ενθουσιάστηκα. Με έκανε να γελάσω, κάτι που είχα αρκετούς μήνες να κάνω και έτσι ερωτεύτηκα το drag και τη δύναμη που κρύβει. Αργότερα βέβαια συνειδητοποίησα και την trans ταυτότητά μου. Το cis όνομα που μου δόθηκε από τους γονείς μου είναι Αλέξανδρος. Επέλεξα το συγκεκριμένο όνομα, επειδή η Ανδρομέδα ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο Αλέξανδρος (αλεξ + άνδρας < άνδρας + μεδω). Τέλος, το επώνυμο μου είναι φόρος τιμής στις Αφροαμερικανίδες και Λατίνες θηλυκότητες που ξεκίνησαν την κουλτούρα του ballroom.

Μίλα μας λίγο για τη συμμετοχή σου στα Miss HellasDrag Pageant.

Η συμμετοχή μου στα φετινά καλλιστεία ήταν μια απίστευτη εμπειρία που δεν θα την άλλαζα με τίποτα από την αρχή ως το τέλος! Γνωρίζοντας τον θεσμό και έχοντας λάβει ήδη μια φορά μέρος, πριν από δύο έτη, ως πρωτοεμφανιζόμενη, είχα εξ αρχής μια ολοκληρωμένη ιδέα για το τι ήθελα να κάνω. Με το που τελείωσε λοιπόν το Pageant του 2023 άρχισα να σκέφτομαι τι μπορώ να προετοιμάσω. Δίπλα μου ήταν και όλη η εκπληκτική ομάδα μου που με βοήθησε να κάνω πραγματικότητα ό,τι σκεφτόμουν! Ξεκίνησα με το φόρεμά μου, μιας και αυτό θα έπαιρνε τον περισσότερο χρόνο. Ήξερα πως ήθελα να είναι κάτι μεγαλειώδες, που θα συνδύαζε τα χρώματα της trans σημαίας ως φόρο τιμής στην trans κοινότητα που ξεκίνησε όλες τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων που έχουμε σήμερα. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου απευθύνθηκα στον εκπληκτικό Saro Jacques και τα αποτελέσματα τα είδατε ιδίοις όμμασι το βράδυ της 18ης Μαΐου. Για το performance, η τελική ιδέα μού ήρθε με το ψήφισμα του νομοσχεδίου για τον γάμο. Ήξερα πως ήταν κάτι που ήθελα να συμπεριλάβω. Έτσι ξεκινήσαμε μαζί με τον σύντροφό μου να βρίσκουμε τα κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε για να βγάζει όλο αυτό που είχα σκεφτεί νόημα. Έπειτα με τον ταλαντούχο χορογράφο μου, Δημήτρη Κοκκώνη των Rainbow Dance Athens, δουλέψαμε τη χορογραφία και το γενικότερο στήσιμο του performance, ενώ παράλληλα δούλευα με τον Μάριο Πενταράκη των Sounds of Stage για τη συρραφή όλων των κομματιών στο φανταστικό αποτέλεσμα που ακούστηκε στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ. Τέλος, ξεκινήσαμε πρόβες από τον Φλεβάρη με τους Αποστόλη Βουλγαρίδη, Χρήστο Κυριακό, Γεωργία Σακελλάρη και Γιώργο Χριστοφοράτο, με σκοπό να βγάλουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα αντάξιο του μηνύματος ,που ήθελα να περάσω αλλά και του θεσμού στον οποίο συμμετείχαμε.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μιας -εστεμμένης πλέον- drag queen;

Οι υποχρεώσεις μιας drag queen γενικότερα είναι να υποστηρίζει την κοινότητά της και τις υπόλοιπες queens σε ό,τι προσπαθούν να διεκδικήσουν ή/και να επιτύχουν. Το γεγονός ότι υπάρχει και ο τίτλος της εστεμμένης, κάνει ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη του να βρίσκεσαι δίπλα σε όποιο άτομο μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη ή τη βοήθειά σου. Υπάρχουν πολλά άτομα που μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη του drag και να μην ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια στη διαδικασία φυλομετάβασης, άτομα που χρειάζονται υποστήριξη στο coming out τους, άτομα που μπορεί να έχουν διωχθεί από το σπίτι τους και η λίστα συνεχίζεται. Οι drag queens λοιπόν δεν είναι εδώ μόνο για διασκέδαση. Είναι και για να στηρίζουν την κοινότητά τους. Τέλος, ως εστεμμένη θεωρώ πως έχω υποχρέωση να στηρίζω τον θεσμό που με ανέδειξε και να κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω και άλλα άτομα να αναδειχθούν μέσα από τα Miss Hellas Drag Pageant.

Είναι για σένα το drag μια πολιτική πράξη;

Το drag είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεν είναι απλώς μια μορφή διασκέδασης. Είναι μια μορφή έκφρασης κυρίως για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι μια μορφή τέχνης και προφανώς είναι μια μορφή πολιτικής έκφρασης και αντίδρασης σε γεγονότα που επηρεάζουν τον κόσμο και την κοινωνία. Προσωπικά, προσπαθώ πάντα να κάνω κάποιον σχολιασμό για την επικαιρότητα στα σόου που κάνω, γιατί επηρεαζόμαστε όλοι από αποφάσεις λίγων και πρέπει να αντιδράμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ό,τι μας περιορίζει και υποσκάπτει τις ελευθερίες μας. Άλλωστε πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από διάφορους πολιτικούς στο εξωτερικό να απαγορευτεί το drag και να πειστεί ο κόσμος πως είναι επικίνδυνο για την κοινωνία και πως δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται οι εμφανίσεις σε παιδιά ή νεότερους ανθρώπους. Αυτό για εμένα είναι ένας τρόπος πολιτικής αλλά και καλλιτεχνικής λογοκρισίας και θεωρώ πως βοήθησε πολύ κόσμο να καταλάβει την πολιτική χροιά του drag. Το drag ήταν πάντα στο επίκεντρο της διαμόρφωσης της κουλτούρας, στους αγώνες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στις συζητήσεις για τα δικαιώματα της trans κοινότητας αλλά και την ελεύθερη έκφραση του εαυτού μας.

Με αφορμή τη συμμετοχή σου στα drag καλλιστεία, είχες δηλώσει ότι: «Θα ήθελα μέσα από την τέχνη μου να δώσω δύναμη και αυτοπεποίθηση σε όλα τα άτομα που αισθάνονται πως είναι στο περιθώριο και να σβήσω τα κατεστημένα για όλες τις τρανς οντότητες». Θες, να μας πει λίγα περισσότερα γι΄αυτό;

Μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου. Όπως είναι κατανοητό, λοιπόν, η παιδική μου ηλικία ήταν αρκετά δύσκολη. Η πίεση που αισθανόμουν από τον περίγυρό μου, ο φόβος για το πως μπορεί να παρερμηνευθεί ο τρόπος έκφρασής μου και τέλος η περιθωριοποίηση που ένιωσα μέχρι την ενηλικίωση, με έκαναν να αμφισβητήσω τον εαυτό μου για αρκετά χρόνια, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσω τη δύναμη που κρύβω μέσα μου. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και πολλά δάκρυα για να καταλάβω πως μπορώ να είμαι ελεύθερη, δυνατή και ανεξάρτητη και πως μόνο πατώντας με σιγουριά στα πόδια μου μπορώ να είμαι χαρούμενη και να ζήσω όπως πραγματικά θέλω. Αυτό που θέλω να πετύχω, λοιπόν, μέσα από την τέχνη μου είναι να μεταλαμπαδεύσω όλη τη γνώση που έχω αποκτήσει αυτά τα χρόνια σε όλα τα άτομα που ακόμα φοβούνται και αισθάνονται στο περιθώριο. Σκοπός μου είναι να δώσω δύναμη και έμπνευση σε οποι@ τη χρειάζεται για να φτάσει όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται στον επιθυμητό εαυτό του! Τέλος, δουλεύοντας ως δασκάλα σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο προσπαθώ καθημερινά να αποδείξω στη cis κοινότητα πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ+ και της cis/straight κοινότητας και πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτός ο διαχωρισμός. Θα έπρεπε όλα να είμαστε μια κοινότητα με σεβασμό, αγάπη και στήριξη για τον συνάνθρωπό μας.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική drag σκηνή;

Η ελληνική drag σκηνή όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής δεν σταματά να με εκπλήσσει. Υπάρχουν τόσα είδη drag που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι υπάρχει drag σκηνή και ανθίζει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα άτομα της cis κοινότητας, αλλά έχουμε και αντιδράσεις από άτομα εντός της κοινότητας. Αυτό που θα ήθελα σιγά σιγά θα ήταν να αρχίσει το drag να εδραιώνεται ως μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και σε πιο mainstream χώρους και ίσως κάποια στιγμή και στην τηλεόραση, όπως γίνεται ήδη σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα ήθελες να πεις στα άτομα εκείνα που ονειρεύονται κάποια μέρα να γίνουν η επόμενη Μiss Hellas DragQueen;

Αρχικά, θα ήθελα να τους πω ότι όλα είναι δυνατά. Δε χρειάζεται να απογοητεύονται εάν η πρώτη προσπάθειά τους στο βάψιμο, στα ρούχα ή στη σκηνή δεν είναι έτσι όπως την είχαν φανταστεί, γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Με υπομονή και σκληρή δουλειά μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν. Τέλος να σιγουρευτούν ότι πλαισιώνονται από μια ομάδα ατόμων που τα αγαπά και τα στηρίζει και θα πήγαιναν μαζί τους μέχρι την άκρη της γης.

Photos: Βασίλης Τσαλικίδης // @vtsalikidis for @antivirusmagazine

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!