Πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε εκεί έξω;
Δεκέμβριος 2019. Μια τρανς γυναίκα δέχεται τρανσφοβική συμπεριφορά και κακοποίηση από έναν αστυνομικό σε ένα μπαρ στην Αθήνα.
«Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα. Τότε εκείνος γέλασε και είπε “κοίτα που το τραβέλι, θέλει και ειδική μεταχείριση”. Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει, να με βρίζει ρατσιστικά, και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου “αυτά να μου τα πεις στο τμήμα”. Μπαίνοντας στο περιπολικό ο αστυνομικός που νωρίτερα με κακοποιούσε λεκτικά, μου έπιασε τη ρόγα στο στήθος και μου είπε θίγοντας και πάλι την αξιοπρέπεια μου “α είναι αληθινό” και γελούσε.»– από την καταγγελία της τρανς γυναίκας
Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση του δικαστηρίου; «Aθώος λόγω αμφιβολιών».
Αυγούστου 2019. Ο Νίκος Σοφιανός, ιδιοκτήτης του περιοδικού «Antivirus», περπατούσε με τον σύντροφό του παραπλεύρως του Αρχαιολογικού Μουσείου όταν έπεσε θύμα βίαιης ομοφοβικής επίθεσης από άνδρες των ΜΑΤ.
«”Άντρακλες σκέτοι”. Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: “Συγγνώμη, σε εμάς αναφέρεστε”; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: “Ναι, ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;”. “Αν αναφέρεστε σε εμάς, μάλλον υπάρχει” του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς ξαφνικά, μου ρίχνει μια κουτουλιά. Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου. Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί…» – από την καταγγελία του Νίκου Σοφιανού
Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί τον Απρίλιο. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν η συγκεκριμένη καταγγελία έχει επηρεάσει στο ελάχιστο τον εμπλεκόμενο αστυνομικό (καμία ενημέρωση για ΕΔΕ δεν υπάρχει).
Σεπτέμβριος 2018. Ο Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος. Ξυλοκοπήθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη. Κατόπιν του ξυλοδαρμού, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος υπέστη δεύτερο ξυλοδαρμό από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος.
Η εκδίκαση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο κάποια κάποια πειθαρχική ποινή να έχει επιβληθεί στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
Και στις τρεις περιπτώσεις οι αστυνομικοί φαίνεται να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους στην ελληνική αστυνομία (με ό,τι και να σημαίνει αυτό για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα). Το ερώτημα παραμένει. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε εκεί έξω;
Αν είσαι θύμα επίθεσης:
1) Μοιράσου το με άτομα που εμπιστεύεσαι και που γνωρίζεις ότι θα σταθούν υποστηρικτικά στο βίωμά σου και στα συναισθήματά σου.
2) Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον/-ην/-ο εαυτό/-η σου, ότι δεν αξίζεις τέτοια συμπεριφορά και ότι δε φταις εσύ.
3) Μετά την επίθεση υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ένα εύρος συναισθημάτων και αντιδράσεων. Παρ’ όλο που κάθε άτομο είναι διαφορετικό, πολλά επιζήσαντα άτομα νιώθουν τρόμο, θυμό, μούδιασμα, θλίψη, δυσφορία.
4) Κάποια άτομα βιώνουν δυσκολίες ύπνου, φοβούνται να βγουν έξω από το σπίτι, ή σκέφτονται ασταμάτητα την κακοποίηση και τη βία που υπέστησαν.
5) Επικοινώνησε με κάποια οργάνωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μπορεί πάντα να βοηθήσει.
6) Για τα παραπάνω, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ψυχολογική στήριξη από εξειδικευμένες υπηρεσίες και επαγγελματίες, έτσι ώστε να ανακουφιστείς (για παράδειγμα, μπορείς να καλέσεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ανώνυμα και εμπιστευτικά). Πολλά άτομα δηλώνουν ότι, όταν μοιράστηκαν την εμπειρία τους με ένα/μια/ένα σύμβουλο, αποτέλεσε κομβικό σημείο της ανάρρωσής τους.
Αν έχεις στο περιβάλλον σου κάποιο άτομο που έχει πέσει θύμα επίθεσης:
1) Διερεύνησε τις ανάγκες του ατόμου (π.χ. αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αναζήτηση πληροφοριών για καταγγελία του περιστατικού κλπ).
2) Άκουσε και πίστεψε το άτομο.
3) Είναι σημαντικό να κρατάς μια υποστηρικτική και όχι επικριτική στάση.
4) Επικύρωσε τα συναισθήματα του ατόμου και μην προσπαθήσεις να τα διαχειριστείς.
5) Χρησιμοποίησε συμπεριληπτική γλώσσα. Είναι σημαντικό να μην υποθέσεις το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου και να χρησιμοποιήσεις ουδέτερη γλώσσα.
6) Μη ζητήσεις περαιτέρω πληροφορίες για την επίθεση απ’ αυτές που σου δίνει το άτομο. Είναι ωστόσο σημαντικό, εάν το άτομο θέλει να μοιραστεί κάποιες λεπτομέρειες της επίθεσης, να το ακούσεις, δίνοντάς του χώρο.