Για τα κορίτσια (κι όχι μόνο) που είναι bi

19/03/2021

Αυτό τo βίντεο έφτασε σε εμένα από μία (ανοιχτά) bi φίλη στο, μέσω ενός μηνύματος στο Facebook, που περιέγραφε το πόσο εκνευρισμένη νιώθει για τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι της ψυχικής υγείας διαπραγματεύονται σεξουαλικές ταυτότητες και συγκεκριμένα την bi ταυτότητα. 

https://www.youtube.com/watch?v=6vIOukHuLdg&ab_channel=%CE%95%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο βίντεο αυτό με τίτλο “Κορίτσια που νιώθουν bi” παρακολουθούμε μια ψυχολόγο να μιλά για την αμφισεξουαλική ταυτότητα και τον τρόπο που, όπως λέει, “τη νιώθουν κάποια κορίτσια”.

Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ψυχολόγος φαίνεται να μπερδεύει τις σεξουαλικές ταυτότητες με τις ταυτότητες φύλου, η ίδια επιμένει να αμφισβητεί το βίωμα της αμφισεξουαλικής ταυτότητας, με επιχειρήματα όπως, “πολλές διάσημες γυναίκες έχουν δηλώσει bi, επηρεάζοντας άλλα κορίτσια” ή “το κάνουν κάποια κορίτσια στην εφηβεία για να ξεχωρίζουν” ή ακόμη χειρότερα “σε ένα πάρτι ένα κορίτσι που φιλιέται με ένα άλλο κορίτσι σε ένα πάρτι είναι διεγερτικό για τα αγόρια”, ενισχύοντας το σεξιστικό στερεότυπο γύρω από το λεσβιακό σεξ  -στερεότυπο που ενισχύεται επίσης και από την ενασχόλησή της μόνο με τα bi κορίτσια (κι όχι με τα αγόρια).

Είναι γνωστό ότι η αμφισεξουαλική ταυτότητα έχει να διαχειριστεί πολλά στερεότυπα (ακόμα κι εντός της ίδια της ΛΟΑΤ+ κοινότητας). Οποιοδήποτε, όμως, άτομο αποφασίζει να τη διαχειριστεί και κυρίως στα πλαίσια μιας “επιστημονικής” ιδιότητας οφείλει να είναι ενημερωμένο επαρκώς, αποφεύγοντας άμεσες ή έμμεσες αμφιφοβικές δηλώσεις και (ίσως) ξεκινώντας με τη φράση “η αμφισεξουαλική ταυτότητα είναι μια υγιής σεξουαλική ταυτότητα”.

Για τη φίλη μου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!