Ο ιερέας Christian Stäblein μίλησε πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του Βερολίνου και είπε ότι «τρομάζει» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα μέλη της ΛΟΑΤΚ κοινότητας.

Οι ΛΟΑΤΚ+ άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε ενοχλητικές ερωτήσεις, απολύθηκαν από τις δουλειές τους, και τους υποχρέωσαν σε αγαμία.

Σύμφωνα με τους Irish Times, ο ιερέας Stäblein, της κρατικής εκκλησίας του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, δήλωσε ότι «φοβόταν από τον στιγματισμό που διαπράξαμε» ως Εκκλησία στα μέλη της ΛΟΑΤΚ κοινότητα.

Κατήγγειλε, επίσης, μια πολιτική κατά την οποία απαγορεύονταν σε ΛΟΑΤΚ+ άτομα η ποιμενική στέγαση, η οποία είπε ότι είχε κάνε πολλές διακρίσεις.

Δήλωσε ακόμη ότι οι είχαν αρνηθεί στους ΛΟΑΤΚ ανθρώπους «τη νόμιμη θέση τους ως παιδιά του Θεού σύμφωνα με την εικόνα του Θεού» προσθέτοντας ότι, «πρέπει να υποθέσουμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτές τις πρακτικές από ό,τι γνωρίζουμε ή μπορούμε να τεκμηριώσουμε.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επίσκοπος Stäblein αποδείχθηκε σύμμαχος της κοινότητας. Πέρυσι επανέφερε έναν γκέι πάστορα, που είχε βιώσει διακρίσεις υπό τη ναζιστική Γερμανία.

Ο πάστορας Friederich Klein πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή, του αφαιρέθηκε ο τίτλος του, και τον στείλαν να πολεμήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κοντά στο Λένινγκραντ, όπου εξαφανίστηκε το 1944. Κηρύχθηκε νεκρός το 1975.

Η κρατική εκκλησία του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου είναι μέλος της Ομοσπονδίας της  Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, η οποία έχει γίνει όλο και πιο προοδευτική με την πάροδο των ετών, ευλογώντας γάμους ομόφυλων ζευγαριών από το 2017.

Ωστόσο, η συντηρητική σαξονική εκκλησία προσφέρει σε ομόφυλα ζευγάρια μόνο μια ιδιωτική ευλογία, όχι πλήρεις υπηρεσίες γάμου.