Ο ισχύων νόμος είναι δεκαετίες παλιός και απαιτεί την αξιολόγηση δύο εμπειρογνωμόνων και μια δικαστική απόφαση για τη νομική διόρθωση των εγγράφων των τρανς ατόμων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου το καθεστώς αυτό θα τροποποιηθεί.
Σύμφωνα με το DW, η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου για την αυτοδιάθεση, το οποίο, αν γίνει αποδεκτό, θα διευκολύνει τους ανθρώπους να διορθώσουν τα στοιχεία τους
Ο προτεινόμενος νόμος θα βάλει τέλος στους κανόνες δεκαετίας που απαιτούσαν από τα άτομα στη Γερμανία να λαμβάνουν αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και την έγκριση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα ενήλικα άτομα θα μπορούν να αλλάζουν τα νομικά έγγραφα τους, σε σχέση με το όνομα και το φύλο τους, στα ληξιαρχεία χωρίς άλλες διατυπώσεις.
«Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα εμπρός»
«Κάναμε άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό και με αυτόν επίσης για την προστασία από τις διακρίσεις και τα δικαιώματα των τρανς, ίντερσεξ και non-binary ατόμων», δήλωσε η υπουργός Οικογενειών της Γερμανίας, Lisa Paus. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε πίσω μέρος της αξιοπρέπειας σε όσους την έχουν στερηθεί επί δεκαετίες», πρόσθεσε η ίδια.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας είχε υποσχεθεί να καταργήσει τον «νόμο για τα τρανς άτομα» όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021.
Η Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων της Γερμανίας (LSVD), αν και δεν έχει ακόμη αναλύσει περαιτέρω το σχέδιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημοσίευσή του.
«Οι θιγόμενοι και οι ομάδες συμφερόντων τους περιμένουν εδώ και πολύ καιρό αυτό το επόμενο βήμα, το οποίο έχει αναβληθεί αρκετές φορές από την παρουσίαση του εγγράφου των βασικών σημείων τον Ιούνιο του 2022», δήλωσε η Μάρα Γκέρι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της LSVD.
Weniger Diskriminierung und mehr Selbstbestimmung für trans-, intergeschlechtliche und nichtbinäre Menschen. Das wollen wir mit dem neuen #Selbstbestimmungsgesetz erreichen. Für alle anderen ändert sich: nichts. https://t.co/AHbAFw6TDVpic.twitter.com/I1sq6eVRXw
— Familien-, Senioren-, Frauen- & Jugendministerium (@BMFSFJ) May 9, 2023
Ο ισχύων νόμος για τα τρανς άτομα προέκυψε το 1981 και απαιτεί από τα άτομα να λάβουν αξιολογήσεις από δύο εμπειρογνώμονες των οποίων η κατάρτιση τους καθιστά «επαρκώς εξοικειωμένους με τα ιδιαίτερα προβλήματα της τρανς ταυτότητας» καθώς και δικαστική απόφαση για να διορθώσουν νομικά τα έγγραφα τους.
Ο διχασμός της κοινής γνώμης
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, για τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα απαιτείται η υποβολή μιας σχετικής δήλωσης από τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Όσα είναι άνω των 14 ετών μπορούν να το κάνουν μόνα τους, αλλά χρειάζονται επιστολή υποστήριξης από τους νόμιμους κηδεμόνες τους.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2022, ωστόσο, έδειξε ότι υπήρξε μικτή ανταπόκριση απέναντι στο νέο νομοσχέδιο από το κοινό. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Welt am Sonntag, έδειξε ότι το 46% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του σχεδίου και το 41% το απορρίπτει.