Η Γερμανία αποζημίωσε 249 άτομα που διώχθηκαν ή ερευνήθηκαν βάσει νόμου κατά τη ναζιστική εποχή, που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (13 Σεπτεμβρίου) ότι 317 άτομα υπέβαλαν αίτηση για αμοιβή για τη δίωξή τους, σύμφωνα με την Independent.
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δήλωσε ότι πλήρωσε αποζημίωση αξίας σχεδόν 860.000 ευρώ (πάνω από 732.000 λίρες) για 249 περιπτώσεις.
Το γερμανικό γραφείο είπε ότι δεκατέσσερις αιτήσεις βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, δεκαοκτώ απορρίφθηκαν, και τριάντα έξι αποσύρθηκαν.
Ο λεγόμενος «νόμος της παραγράφου 175» εισήχθη στον ποινικό κώδικα της χώρας το 1871 μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τη DW. Παρέμεινε νόμος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όπου τα «αφύσικα και σεξουαλικά αδικήματα» μεταξύ ανδρών τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και έξι μήνες.
Κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία, οι διώξεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εντάθηκαν. Το 1935, ο νόμος ποινικοποίησε «πρόστυχες και ασελγείς πράξεις» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Το BBC ανέφερε ότι αυτή η αυστηρότητα του νόμου είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κουήρ άτομα να φυλακιστούν και πολλά πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ακόμη και μετά την πτώση των Ναζί, ο νόμος παρέμεινε ως μέρος του ποινικού κώδικα στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία.
Στη δεκαετία του 1960, η Ανατολική Γερμανία κατάργησε τον νόμο και η Δυτική χαλάρωσε την απαγόρευση των ομοφυλοφιλικών πράξεων. Ο νόμος κατά των ομοφυλοφίλων καταργήθηκε από την ενοποιημένη γερμανική κυβέρνηση το 1994.
Το Euronews ανέφερε ότι οι Γερμανοί νομοθέτες ακύρωσαν χιλιάδες καταδίκες βάσει του απαξιωμένου νόμου το 2017.
Το 2019, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά αποζημιώσεις για άτομα που βρίσκονταν υπό έρευνα, ή τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά δεν καταδικάστηκαν βάσει του νόμου.
Η Independent ανέφερε ότι περίπου 68.300 άνθρωποι καταδικάστηκαν, σύμφωνα με διάφορες μορφές του νόμου της παραγράφου 175, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία.
Η προθεσμία για νέες αιτήσεις αποζημίωσης από τη γερμανική κυβέρνηση είναι η 21η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το Euronews.