Μια νέα έκθεση φέρνει στη δημοσιότητα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα στη Γάζα που ζουν με HIV, καθώς τα φάρμακα έχουν εξαντληθεί.
Τα Παλαιστίν@ κουήρ άτομα στη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυψαν τα προβλήματα που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της 15μηνης επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή.
Στο πλαίσιο μιας έκθεσης για το The Independent τη Δευτέρα, ο 27χρονος E.S είπε ότι ο αποκλεισμός των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός είχε ως αποτέλεσμα να του τελειώσουν τα προληπτικά φάρμακα.
«Ο γιατρός μου μου είπε ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν τελειώσει και δεν υπάρχει τίποτα άλλο», είπε. «Δεν έρχονται άλλες προμήθειες ή δεν έχουν έρθει καθόλου προμήθειες στον νότο ή στον βορρά».
Η ισραηλινή επίθεση έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 46.000 Παλαιστινίων, ενώ έχει επηρεάσει και τη μεταφορά προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εύρεση τροφής να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τους ανθρώπους να έχουν καταφύγει στο να φτιάχνουν ψωμί από ένα μείγμα τροφής κουνελιών, γαϊδουριών και περιστεριών, σύμφωνα με το περιοδικό The New Yorker.
«Φοβάμαι όχι μόνο για την επιδείνωση της υγείας μου αλλά και το πώς θα αντιδράσει η οικογένειά μου», δήλωσε ο E.S..
Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι ο «αδυσώπητος» αποκλεισμός της βοήθειας έχει εξαντλήσει τις ιατρικές προμήθειες και κινδυνεύει με «πλήρη ιατρική διακοπή». Όσοι πάσχουν από μακροχρόνιες παθήσεις, όπως ο HIV, ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια ή ο διαβήτης, αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας.
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι εμποδίζει την είσοδο φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τα όσα έχουν δηλώσει μεγάλες ιατρικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Glia, η οποία κατήγγειλε ότι δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ειδικά σε φάρμακα για τον HIV.
Ο Steven Thrasher, ο άνθρωπος που έγραψε την έκθεση, δήλωσε στο Democracy Now την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου): «Ελπίζω ότι οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα δουν τον E.S. και θα δουν ότι υπάρχουν κι εκεί κουήρ άτομα και έτσι θα θελήσουν να βοηθήσουν τα κουήρ αδέλφια τους».
Ο Thrasher συνέχισε λέγοντας ότι ο πόλεμος έχει καταστήσει «αδύνατη την παροχή φαρμάκων σε ανθρώπους όπως ο E.S.», προσθέτοντας: «Αλλά και η ίδια η κατοχή εμποδίζει τις ιδέες, τα φάρμακα, τις πρακτικές από το να έρθουν εύκολα σε αυτά τα μέρη. Έτσι, αυτό που βλέπουμε στη Γάζα γύρω από τον HIV αφορά και άλλες ασθένειες.
«Είναι επίσης ενδεικτικό του τι συμβαίνει σε [άλλες] εμπόλεμες ζώνες. Στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου υπάρχουν περισσότερα εμπειρικά δεδομένα, μπορούμε ήδη να δούμε ότι υπάρχουν αυξημένα επίπεδα του HIV και στις δύο χώρες και στις γειτονικές περιοχές, λόγω του τόσο μεγάλου εκτοπισμού».
Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε στο The Intercept ότι παρότρυνε τα άτομα που ζουν με HIV να επισκέπτονται τις ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ότι χορηγήθηκαν φάρμακα για περίοδο τριών μηνών.
«Τώρα, δυστυχώς, οι θεραπείες τους δεν είναι διαθέσιμες», πρόσθεσε το υπουργείο.