Γάμος για όλα τα ζευγάρια: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση νόμου και την αιτιολογική έκθεση

 

@atsipras

#fyp#fypgreece#tiktokgreece

♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο site της Βουλής, η πρόταση περιλαμβάνει δυνατότητα σύναψης γάμου για όλα τα ζευγάρια με:

α) Πλήρη δικαιώματα, 

β) θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και 

γ) ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. 

Επιπλέον, η πρόταση νόμου συμβαδίζει με τη σύγχρονη πραγματικότητα για τη γονεϊκότητα, καθώς παρέχεται η δυνατότητα, για όσα ζευγάρια το επιθυμούν, να αναφέρονται ως γονέας 1 και γονέας 2.

Παράλληλα, βελτιώνει τον νόμο 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αφαιρώντας τον όρο της αγαμίας για τα έγγαμα τρανς άτομα, που έχουν συνάψει πολιτικό γάμο, ώστε να μπορεί να γίνει αλλαγή των στοιχείων των τρανς γονέων στα έγγραφα των παιδιών τους και να προστατευτεί το πρότερο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Συγχρόνως, το σύμφωνο συμβίωσης, μπαίνει πλέον κάτω από τον Αστικό Κώδικα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλα τα ζευγάρια (είτε ετερόφυλα, είτε ομόφυλα), να μπορούν να προχωρούν και στην τεκνοθεσία ή και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ενώ αναγνωρίζονται και οι ομόφυλοι γάμοι που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Σε δήλωσή της, που διένειμε στον Τύπο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χωρίς αστερίσκους, με νόμο-πλαίσιο και όχι με διστακτικά βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, εάν θα φέρει σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας.» Και καταλήγει: «Αύριο, Σάββατο 18 Ιουνίου, θα είμαστε στην πλατεία Συντάγματος στο Athens Pride με περίπτερο για να ενημερώσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα. Και στις 25 Ιουνίου στο Thessaloniki Pride».

 

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!