Γάλλος υπουργός απολογείται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για την ιστορική καταπίεση

13/03/2024
από
Συγγνώμη από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Γαλλίας ζήτησε υπουργός, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε μεταξύ 1942 και 1982.

Μετά την εισαγωγή νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην αποζημίωση των θυμάτων των παλαιότερων αντι-γκέι νόμων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti ζήτησε συγγνώμη «εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας».

«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους – τους ομοφυλόφιλους της Γαλλίας – που επί 40 χρόνια υπέστησαν αυτή την εντελώς άδικη καταστολή», είπε.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στη Γαλλία το 1791 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Ωστόσο, μια άνιση ηλικία συναίνεσης εισήχθη από την υποστηριζόμενη από τους Ναζί κυβέρνηση του Vichy κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυξάνοντας την ηλικία συναίνεσης στα 21 έτη για τη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τελικά εξισώθηκε το 1982.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γαλλία διώχθηκαν επίσης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα βάσει ενός νόμου περί δημόσιας αιδούς που θεσπίστηκε το 1960.

Το νέο νομοσχέδιο για την αποζημίωση εγκρίθηκε ομόφωνα από την κάτω βουλή του Γαλλικού κοινοβουλίου, αλλά πρέπει τώρα να εξεταστεί από τη γερουσία, η οποία έχει εγκρίνει στο παρελθόν την αναγνώριση της ζημιάς που προκλήθηκε στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το 1942 και μετά, αλλά μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποζημίωση και επανόρθωση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα – κυρίως γκέι άνδρες – καταδικάστηκαν βάσει αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών καταστολής, ενώ 50.000 ακόμη καταδικάστηκαν βάσει νόμων περί δημόσιας αιδούς. Αν και πολλοί έχουν πεθάνει, το BBC ανέφερε ότι έως και 400 θα μπορούσαν να δικαιούνται αποζημίωση.

Ο Michel Chomarat, 75 ετών, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής σε ένα γκέι μπαρ στο Παρίσι το 1977 και καταδικάστηκε βάσει του νόμου. «Αγωνίζομαι εδώ και σχεδόν 50 χρόνια γιατί ποτέ δεν δέχθηκα να με συλλάβουν και να με καταδικάσουν», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το France 24.

Η ψηφοφορία ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε στο AFP ο Terrence Katchadourian, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Stop Homophobie.

«Το γεγονός ότι η Γαλλία ζητάει συγχώρεση… στέλνει ένα όμορφο μήνυμα παγκοσμίως», είπε.

Ο Joël Deumier, συμπρόεδρος της οργάνωσης SOS Homophobie, επανέλαβε το ίδιο, λέγοντας ότι η ψηφοφορία έστειλε ένα «εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα», αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση χωρίς αποζημιώσεις».

Την περασμένη εβδομάδα, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης τη συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων, με τον πρόεδρο Emmanuel Macron να υπογράφει επίσημα την τροπολογία την Παρασκευή.




Δες και αυτό!