Η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενσωμάτωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της έγινε η Γαλλία, σε μια ιστορική απόφαση την οποία στήριξε η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εν μέσω χειροκροτημάτων ανακοίνωσε ότι 780 βουλευτές/-τριες και γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση. Αντιθέτως, μόλις 72 ψήφισαν κατά.
Η στιγμή της ανακοίνωσης:
https://twitter.com/AssembleeNat/status/1764710286341099976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1764710286341099976%7Ctwgr%5E558e7818d3665b1c1a6699d812d85a1439eaba81%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thenotebook.gr%2Flife-now%2Ftrending-now%2Famblosi-gallia-dikaioma%2F
Η τροπολογία αναφέρει πλέον ότι η άμβλωση είναι μια «εγγυημένη ελευθερία» στην στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 34 του Συντάγματος εισάγεται η φράση ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».
Οι νομοθέτες και οι ακτιβιστικές οργανώσεις χαιρέτισαν αυτήν την κίνηση ως έναν ιστορικό τρόπο για τη Γαλλία να στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και αλληλεγγύης προς όλα τα άτομα που επιθυμούν διακοπή της κύησης, ενώ στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται.
Μετά την ψηφοφορία, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τη φράση «το σώμα μου η επιλογή μου» (My body my choice).
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή για τον εορτασμό της ψήφισης της τροπολογίας την Παρασκευή, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».
Η Γαλλία νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις αμβλώσεις το 1975, μετά από εκστρατεία της τότε υπουργού Υγείας Simone Veil, μιας επιζήσασας του Άουσβιτς, η οποία έγινε ένα από τα πιο γνωστά φεμινιστικά είδωλα της χώρας.
Η ψήφιση του μέτρου αποτελεί μια ξεκάθαρη νίκη της γαλλικής Αριστεράς, η οποία πιέζει εδώ και χρόνια για τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση. Πριν από το 2022, η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron υποστήριζε – όπως και οι σημερινοί αντίπαλοι της τροπολογίας – ότι η κίνηση αυτή ήταν περιττή.
Ωστόσο, το 2022, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναίρεσε την απόφαση Roe v. Wade και άφησε τις πολιτείες να αποφασίζουν μεμονωμένα για το θέμα, η Γαλλία πιέστηκε να αντιδράσει.
Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti δήλωσε πρόσφατα, πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο, ότι η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου τα «θεμελιώδη δικαιώματα» θεωρούνταν ασφαλή, μέχρι που αφαιρέθηκαν, «όπως μας υπενθύμισε πρόσφατα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ».
Η ψηφοφορία σηματοδοτεί την 25η φορά που η γαλλική κυβέρνηση τροποποιεί το σύνταγμά της από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
France becomes the first country in the world to enshrine abortion rights in its constitution — a reaction to the rollback of protections in the United States. pic.twitter.com/TY0jvw1uSI
— The Recount (@therecount) March 4, 2024
Πληροφορίες από CNN.