Γαλλία: Η απαγόρευση του χιτζάμπ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

26/07/2024
από
Η απαγόρευση των αθλητριών που φορούν χιτζάμπ να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραβιάζει διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποκαλύπτει την υποκρισία των γαλλικών αρχών και τη δειλή αδυναμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση.

Η έκθεση, με τίτλο «“Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πια. Ακόμα και τα αθλήματα, δεν μπορούμε να τα κάνουμε”: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών μέσω της απαγόρευσης του χιτζάμπ στον αθλητισμό στη Γαλλία», περιγράφει λεπτομερώς τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν οι απαγορεύσεις του χιτζάμπ στις μουσουλμάνες γυναίκες και τα κορίτσια σε όλα τα επίπεδα του γαλλικού αθλητισμού.

«Η απαγόρευση στις Γαλλίδες αθλήτριες να αγωνίζονται με αθλητικά χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς ότι στο Παρίσι είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με έμφυλη ισότητα και αποκαλύπτει τις ρατσιστικές διακρίσεις λόγω φύλου που διέπουν την πρόσβαση στον αθλητισμό στη Γαλλία», δήλωσε η Anna Błuś, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη.

«Οι κανόνες που αστυνομεύουν το τι φορούν οι γυναίκες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη συμμετοχή τους στον αθλητισμό, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να γίνουν τα αθλήματα πιο συμπεριληπτικά και πιο προσιτά».

Οι απαγορεύσεις του χιτζάμπ σε πολλά αθλήματα στη Γαλλία έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση, σύμφωνα με την οποία η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραβιάζει πολλαπλές υποχρεώσεις βάσει διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και δεσμεύσεις και αξίες που ορίζονται στο πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ίδιας της ΔΟΕ.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η ΔΟΕ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καλέσει τις αθλητικές αρχές της Γαλλίας να ανατρέψουν τις απαγορεύσεις τους για τις αθλήτριες που φορούν χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού. Σε απάντηση επιστολής από συνασπισμό οργανώσεων που την προέτρεπε να αναλάβει δράση, η ΔΟΕ ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση της Γαλλίας για το αθλητικό χιτζάμπ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ολυμπιακού κινήματος, υποστηρίζοντας ότι «η ελευθερία της θρησκείας ερμηνεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από τα διάφορα κράτη».  Η απάντηση της ΔΟΕ δεν ανέφερε άλλα δικαιώματα που παραβιάζονται από την απαγόρευση, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην υγεία.

Οι απαγορεύσεις της Γαλλίας έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες ένδυσης των διεθνών αθλητικών οργανισμών, όπως η FIFA (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), η FIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ) και η FIVB (Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ). Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε τους κανόνες σε 38 ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι η Γαλλία είναι η μόνη που έχει κατοχυρώσει τις απαγορεύσεις των χιτζάμπ είτε σε επίπεδο εθνικών νόμων είτε σε επίπεδο επιμέρους αθλητικών κανονισμών.

Η Hélène Bâ, παίκτρια του μπάσκετ, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η απαγόρευση του χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες «αποτελεί σαφή παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη, των αξιών και των διατάξεων και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας… Νομίζω ότι θα είναι μια ντροπιαστική στιγμή για τη Γαλλία».

Μια άλλη γυναίκα, η «B», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Είναι λυπηρό. Είναι ακόμη ντροπιαστικό να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο το 2024, να μπλοκάρουμε τα όνειρα μόνο και μόνο εξαιτίας ενός κομματιού υφάσματος».

Στη Γαλλία, η απαγόρευση στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικής κάλυψης στο κεφάλι εκτείνεται πολύ πέρα από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Απαγορεύεται η χρήση χιτζάμπ σε διάφορα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτές οι απαγορεύσεις, που τίθενται σε ισχύ από τις αθλητικές ομοσπονδίες, σημαίνουν ότι πολλές μουσουλμάνες γυναίκες όχι μόνο αποκλείονται από τη συμμετοχή σε αθλήματα, αλλά και ότι δεν αποκτούν ποτέ τις απαραίτητες ευκαιρίες προπόνησης και ανταγωνισμού για να φτάσουν στο ολυμπιακό επίπεδο.          




Δες και αυτό!