Φοιτητές/-τριες Ιατρικής συνηγορούν για την επόμενη μέρα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας

22/02/2024
από
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) χαιρετίζει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο, αλλά τονίζει την ύπαρξη πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ειδικά στον χώρο της υγείας.

Σε Δελτίο Τύπου, η HelMSIC αναγνωρίζει την έλλειψη συμπεριληπτικών υπηρεσιών υγείας και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται «υπέρ της ισότητας στην υγεία, υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερ της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμου»

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της HelMSIC:

Η νομική αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί ορόσημο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στη χώρα μας, ωστόσο δεν παύει να μας κινητοποιεί να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Ως φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής, αντιλαμβανόμαστε ότι η παθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, η σύνδεση της ομοφυλοφιλίας με αναχρονιστικές αντιλήψεις ψυχικών διαταραχών, οι ανούσιες εξετάσεις και επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα είναι φαινόμενα που συνεχίζουν να υφίστανται. Επαγγελματίες υγείας συχνά προβαίνουν σε διακρίσεις και χαρακτηρίζονται από άγνοια και έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα. Αν και η νομική αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών είναι μία σημαντική νίκη για την κατάρριψη του στίγματος και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, η ύπαρξη και ηθική αποδοχή βάναυσων θεραπειών μεταστροφής στη χώρα μας αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την εξάλειψη του.

Ως άτομα που σπουδάζουν στο χώρο της υγείας, αναγνωρίζουμε καθημερινά την έλλειψη ποιοτικών, προσβάσιμων και συμπεριληπτικών υπηρεσιών υγείας για ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα και πως αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να δρουν ως θεσμική καταπίεση των ατόμων αυτών με συνέπεια τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να συνεχίσει να νομοθετεί υπέρ μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας το πλαίσιο ώστε οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας να είναι προσβάσιμες και να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες υγειονομικής φροντίδας των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, καθώς και να νομοθετήσει, να ελέγχει και να πειθαρχεί ενάντια σε πρακτικές διακρίσεων και βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στο χώρο της υγείας και να διασφαλίσει την επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού στην ορθή προσέγγιση ασθενών της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας.

Ως φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής θεωρούμε απαραίτητο οι πολιτικές για την υγεία των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων να είναι και πολιτικές για την Ιατρική Εκπαίδευση και καλούμε τις Ιατρικές Σχολές να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους, ώστε να εφοδιάζουν μελλοντικούς και μελλοντικές επαγγελματίες υγείας με γνώσεις και δεξιότητες για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα με σεβασμό, ευαισθησία και ανταπόκριση στις πραγματικές τους ανάγκες. Για εμάς, η ύπαρξη αναχρονιστικών αντιλήψεων για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα εντός του διδακτικού υλικού των Ιατρικών Σχολών είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπου υφίσταται.

Ως φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής θα συνεχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά, να εκπαιδευόμαστε και να εκπαιδεύουμε συναδέλφους και ομότιμους μας, να συνεργαζόμαστε και να συνηγορούμε υπέρ της ισότητας στην υγεία, υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερ της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμου. 

Η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) είναι ανεξάρτητο εθελοντικό σωματείο φοιτητών και φοιτητριών Ιατρικής, μη κυβερνητικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Αποτελείται από επτά τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή.
Δες και αυτό!