Φοιτητές μηνύουν πρόεδρο πανεπιστημίου μετά από ακύρωση ενός drag show

141
Μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητών του Πανεπιστημίου West Texas A&M μηνύει τον πρόεδρο της σχολής επειδή απαγόρευσε τα drag shows στην πανεπιστημιούπολη.

Στο Them διαβάζουμε ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της σχολής Walter Wendler ανακοίνωσε ότι ακύρωσε μονομερώς το A Fool’s Drag Race, ένα drag show στην πανεπιστημιούπολη που επρόκειτο να χρηματοδοτήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση για την πρόληψη των αυτοκτονιών The Trevor Project. Το drag, ισχυρίστηκε ο Wendler σε ένα email σε όλη την πανεπιστημιούπολη, δεν «διατηρεί ούτε ένα νήμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και απλώς κάνει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, αναφερόμενος συχνά στη χριστιανική θεολογία και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένα «ακίνδυνο» drag show είναι «αδύνατο».

Τα μέλη της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ φοιτητών Spectrum WT, που εκπροσωπούνται από το Ίδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση (FIRE), μηνύουν τώρα τον Wendler και άλλους αξιωματούχους του πανεπιστημιακού συστήματος. Στην αρχική τους κατάθεση στις 24 Μαρτίου, οι φοιτητές ισχυρίζονται ότι ο Wendler «αψήφησε ανοιχτά το Σύνταγμα» και ότι η δήλωσή του παραβίασε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης.

«Είτε οι φοιτητές συγκεντρώνονται στην πανεπιστημιούπολη για να μελετήσουν τη Βίβλο, να φιλοξενήσουν μια πολιτική ομιλία ή να διοργανώσουν ένα drag show για φιλανθρωπικό σκοπό», αναφέρει η αγωγή, «η Πρώτη Τροποποίηση απαγορεύει στους δημόσιους πανεπιστημιακούς υπαλλήλους να καταστέλλουν την έκφραση των φοιτητών απλώς και μόνο επειδή ο διαχειριστής (ή οποιοσδήποτε άλλος) θεωρεί το μήνυμα προσβλητικό». Οι δικηγόροι της FIRE σημείωσαν ότι η επιστολή του Wendler έκλεινε δηλώνοντας ότι θα αντιταχθεί σε drag shows «ακόμη και όταν ο νόμος της χώρας φαίνεται να το απαιτεί», γεγονός που φαίνεται να δείχνει ότι ο Wendler γνώριζε ότι η συμπεριφορά του μπορεί να είναι παράνομη.

Η αγωγή ζητά άμεση και διαπιστωτική αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής της αμοιβής των δικηγόρων, και μια απόφαση που θα εμποδίζει την ηγεσία του πανεπιστημίου να καταπνίξει μελλοντικές εκφράσεις προστατευόμενου λόγου των φοιτητών.

Η Spectrum WT ζήτησε επίσης περιοριστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή, χωρίς προειδοποίηση, που να εμποδίζουν το πανεπιστήμιο να σταματήσει την εκδήλωση της 31ης Μαρτίου. Αλλά την Τρίτη, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Matthew Kacsmaryk αποφάσισε κατά της άμεσης ανακούφισης, αφήνοντας την τελική τύχη της εκδήλωσης της 31ης Μαρτίου υπό αμφισβήτηση.

«Ο πρόεδρος Wendler μπορεί να παραλείψει την παράσταση αν δεν θέλει να τη δει, αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει πώς οι άνθρωποι εκφράζονται», έγραψε η ηγεσία του Spectrum WT σε δήλωσή της στο Instagram την Παρασκευή. «Τα drag shows είναι συνταγματικά προστατευόμενη ελεύθερη έκφραση και ο πρόεδρος Wendler είναι δημόσιος υπάλληλος που πρέπει να ακολουθεί το νόμο».

Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνουν τώρα χρήματα για την υποστήριξη του show μέσω ενός έρανου στο GoFundMe, ο οποίος ξεπέρασε τον στόχο των 5.000 δολαρίων μέσα σε τρεις ημέρες.

Η ανησυχητική παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών από τον Wendler έρχεται εν μέσω μιας μαζικής πανεθνικής εκστρατείας των συντηρητικών κατά των drag shows. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ρεπουμπλικάνοι του Τέξας εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε σε ιδιώτες να μηνύουν καλλιτέχνες που παρουσιάζονται με “φύλο διαφορετικό από το φύλο που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση” μπροστά σε ανηλίκους, κάτι που ορισμένοι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι ισοδυναμεί με μια κυβερνητικά χρηματοδοτούμενη επικήρυξη των drag queens και των τρανς ατόμων.