Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδικάζει το δικαίωμα τρανς μαθητριών/τών να χρησιμοποιούν το σωστό μπάνιο.

Το Εφετείο των ΗΠΑ, για την Ενδέκατη Περιοχή στη Φλόριντα, ακύρωσε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, που παρείχε πρόσβαση στις τουαλέτες των αγοριών σε έναν τρανς μαθητή. Η απόφαση 7-4 ανέφερε ότι τα πολιτικά δικαιώματα του μαθητή δεν παραβιάστηκαν ούτε βάσει της Ρήτρας Ίσης Προστασίας ούτε βάσει του Τίτλου IX των Τροποποιήσεων της Εκπαίδευσης του 1972. Η ψηφοφορία μοιράστηκε υπέρ και κατά μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών που διορίστηκαν.

Η απόφαση έρχεται σε ρήξη με το τέταρτο και το έβδομο περιφερειακό δικαστήριο, τα οποία έκριναν υπέρ των τρανς μαθητριών/τών σε παρόμοιες υποθέσεις, που παρουσιάζουν τα ίδια ζητήματα.

Το 2017, ο Drew Adams, ένας τρανς μαθητής στο γυμνάσιο Nease στην κομητεία St. Johns της Φλόριντα μήνυσε την πολιτεία για την πρόσβαση σε τουαλέτες. Η πολιτεία ισχυρίστηκε ότι ο Adams έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα, που να ευθυγραμμίζεται με το «βιολογικό του φύλο». 

Η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο, ως μία από τις πρώτες δοκιμαστικές περιπτώσεις, για τα δικαιώματα των τρανς στη Φλόριντα, και πυροδότησε την ακροδεξιά αντίδραση, που εκμεταλλεύτηκε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, στην ώθησή του για τον Νόμο για τα Γονικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση, γνωστή και ως “Don’t Say Gay” νόμος.

Στη δίκη τον Δεκέμβριο του 2017, το δικαστήριο άκουσε τη μαρτυρία, ότι ο Adams αναγνώριζε ότι ήταν άνδρας από νεαρή ηλικία, και χρησιμοποιούσε τις τουαλέτες των αγοριών στα σχολεία του Σεντ Τζονς, χωρίς επεισόδια. Όταν ξεκίνησε το γυμνάσιο, ο Adams συνέχισε την πρακτική αυτή, χωρίς προβλήματα από τους συμμαθητές του. Τα κορίτσια του σχολείου, ωστόσο, παραπονέθηκαν στους διευθυντές του σχολείου.

Ενώ η σχολική περιφέρεια είχε θεσπίσει κανόνες, που τιμούσαν τα επιθυμητά ονόματα και τις αντωνυμίες των τρανς μαθητριών/τών, αρνήθηκαν να αφήσουν τρανς μαθήτριες/τές να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις που διαχωρίζονται με βάση το φύλο, επιμένοντας ότι οι μαθήτριες/τές θα αντιμετωπίζονταν ανάλογα με το φύλο, που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους.

Μέχρι τη στιγμή που ο Adams βρισκόταν στη δίκη, η μετάβασή του είχε ξεκινήσει με ορμονοθεραπεία, που επιβεβαιώνει το φύλο, με μια νομική αλλαγή ονόματος, και με ένα νέο πιστοποιητικό γέννησης, που τον αναγνώριζε ως άνδρα. Η σχολική περιφέρεια, ωστόσο, υποστήριξε ότι το φύλο του Adams ήταν καθορισμένο τη στιγμή της γέννησης του.

Το 2018, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Timothy Corrigan, διορισμένος από τον George W. Bush, είπε ότι η πολιτική της σχολικής περιφέρειας παραβίαζε, τόσο την ίση προστασία, όσο και τα δικαιώματα του Adams με βάσει τον τίτλο IX. Συγκεκριμένα, η παραδοχή της σχολικής περιφέρειας, ότι ο Adams θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες αγοριών, αν είχε εγγραφεί με το τρέχον πιστοποιητικό γέννησής του, υπονόμευσε το επιχείρημά τους, ότι η περιφέρεια είχε «σημαντικό κυβερνητικό συμφέρον» για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των cisgender αγοριών σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Δύο ομάδες τριών δικαστών του 11ου περιφερειακού δικαστηρίου συμφώνησαν, πριν από την ολομέλεια του δικαστηρίου, που ακύρωσε αυτές τις αποφάσεις στις 30 Δεκεμβρίου.

Κατά τη γνώμη της για την πλειοψηφία, η περιφερειακή δικαστίνα Barbara Lagoa, διορισμένη από τον Trump, απέφυγε να αναγνωρίσει τον Adams με τις αντωνυμίες του, αντί να χρησιμοποιεί επανειλημμένα μόνο το επώνυμό του. Έγραψε, επίσης, μια χωριστή γνώμη, που περιγράφει, λεπτομερώς, γιατί μια απόφαση υπέρ του Adams θα κατέλυε τα σχολικά αθλήματα των κοριτσιών, ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται με την υπόθεση.