Φλόριντα: «Αντισυνταγματική» η απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο

12/06/2024
από
Δικαστής στη Φλόριντα έκρινε «αντισυνταγματική» την απαγόρευση της υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανς νέων.

Τον Μάιο του 2023, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Φλόριντα ψήφισε ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» νομοσχέδιο που απαγορεύει στους γιατρούς να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο σε τρανς νέους – συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της εφηβείας ή της ορμονοθεραπείας.

Αλλά ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Χινκλ έχει έκτοτε μπλοκάρει το νομοσχέδιο.

Χθες, ο δικαστής ανακοίνωσε τη διαταγή του: «Η Φλόριντα έχει υιοθετήσει ένα νόμο και κανόνες που απαγορεύουν την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο σε ανηλίκους, ακόμη και όταν είναι ιατρικά ενδεδειγμένη. Η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα τρανς άτομα που έχουν κάνει την αγωγή, υποστήριξαν ότι ο νόμος, τον οποίο υπέγραψε ο ΝτεΣάντις, αποτελεί πράξη διάκρισης και «εχθρότητας» κατά της τρανς κοινότητας. Η πολιτεία το αντέκρουσε αυτό, υποστηρίζοντας ότι στόχευε τις θεραπείες και όχι τα τρανς άτομα.

Ο Χινκλ έκρινε ότι ήταν «σαφές ότι η αντί-τρανς εμπάθεια» παρακίνησε τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου και τους νομοθέτες που ενέκριναν τον νόμο.

«Αυτοί που επιτίθενται στα τρανς άτομα είναι φυσικά ελεύθεροι να έχουν τις πεποιθήσεις τους», έγραψε ο Χινκλ στην απόφαση. «Αλλά δεν είναι ελεύθεροι να κάνουν διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων μόνο και μόνο επειδή είναι τρανς.

«Με τον καιρό, οι διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων θα μειωθούν, όπως ακριβώς μειώθηκαν ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός.

«Για να παραφράσω έναν συνήγορο των πολιτικών δικαιωμάτων από μια παλαιότερη εποχή, το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά στρέφεται προς τη δικαιοσύνη», κατέληξε.

Ο Χινκλ κατάργησε επίσης τους κανόνες που απαιτούσαν από τους τρανς ενήλικες να αναζητούν ιατρική περίθαλψη αποκλειστικά από γιατρούς, αντί για άλλου είδους παρόχους υγείας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝτεΣάντις, Τζέρεμι Ρέντφερν, απάντησε μέσω δήλωσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω θεραπεία που σώζει ζωές ως «μόδα» και προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα ασκήσει έφεση κατά της νέας απόφασης του Χινκλ.

Ο Ρέντφερν είπε: «Μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, ο λαός της Φλόριντα ενήργησε για την προστασία των παιδιών σε αυτήν την πολιτεία και το Δικαστήριο έκανε λάθος που παράκαμψε τις επιθυμίες τους.

«Διαφωνούμε με τις λανθασμένες αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με το νόμο, τα γεγονότα και την επιστήμη.

Όπως έχουμε δει εδώ στη Φλόριντα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον χημικό και σωματικό ακρωτηριασμό των παιδιών.

«Αυτές οι διαδικασίες προκαλούν μόνιμες, αλλοιωτικές για τη ζωή των παιδιών βλάβες και η ιστορία θα ανατρέξει σε αυτή τη μόδα με φρίκη».
Δες και αυτό!