Ανακοινώθηκε εχθές το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην οδό Πειραιώς 260 (στο κτίριο Η) και μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω του διαδικτύου.
71 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ένα πρόγραμμα ελκυστικό, με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του για την κατάρτισή του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μετά την αποπομπή του Γιώργου Λούκου και την «περιπέτεια» με τον Γιαν Φαμπρ.
«Θα δούμε φέτος ένα πρόγραμμα νεανικό, εναλλακτικό, πολιτικό, που αφουγκράζεται την Ελλάδα και τον κόσμο. Ένα φεστιβάλ πρέπει να είναι εθνικό και διεθνές. Πρέπει να παράγει συνεργασίες και να μην φιλοξενεί μόνο παραστάσεις. Στόχος μας είναι οι συμπαραγωγές τα επόμενα χρόνια» υποστήριξε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο οποίος δεν έκρυψε ούτε το άγχος του πρωτάρη στη θέση, αλλά ούτε και το μεγάλο στρες που πέρασε για να καταφέρει να βγάλει εις πέρας το τελικό πρόγραμμα, το οποίο διαμορφωνόταν ως και την τελευταία στιγμή.
Το φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά στις 15 Ιουνίου με το «Re-volt Athens» της Έλλης Παπακωνσταντίνου (θα προηγηθεί η «Αϊντα» της Λυρικής Σκηνής στις 10/6 στο Ηρώδειο) και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ξεκινά επίσης την 1η Ιουλίου με τον Στέφανο Κορκολή και κλείνει τις εκδηλώσεις του στις 30 Ιουλίου, με τον μονόλογο του Μανώλη Μαυροματάκη.
Σύγχρονο ελληνικό θέατρο και διεθνείς παραγωγές
Την τιμητική τους θα έχουν στο φετινό Φεστιβάλ οι σύγχρονοι συγγραφείς, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στη σκηνή, όπως και το θέατρο ντοκουμέντο. Έμφαση θα δοθεί και αυτή τη χρονιά στις κοινωνικοπολιτικές αποχρώσεις της Ευρώπης χωρίς να μένουν εκτός της θεματικής ατζέντας οι πρόσφατες εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο.
Στην Πειραιώς 260 συγκεντρώνονται οι περισσότερες ξένες παραγωγές, ενώ στο Ηρώδειο θα παρουσιαστούν κυρίως μουσικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν ακόμη στο Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, και της Μικρής Επιδαύρου, όπου θα εμφανιστούν η Τάνια Τσανακλίδου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Στέφανος Κορκολής , ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Μανώλης Μαυροματάκης αλλά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την παράσταση «Ποδάγρας».
Το φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σηκώνει αυλαία την 1η Ιουλίου με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, και ακολουθούν η «Ορέστεια» διά χειρός Γιάννη Χουβαρδά , οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας και «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Από την γιορτή αυτή της τέχνης δεν θα απουσιάσει και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που θα παρουσιάσει τους «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Ανάμεσα στα διεθνή ονόματα που θα ξεχωρίσουν στο Φεστιβάλ εκείνο του Ρομέο Καστελούτσι που επιστρέφει στην Ελλάδα με το «Julius Caesar Spared parts», αλλά και εκείνο της αργεντινής σκηνοθέτιδας και συγγραφέως Λόλα Αρίας. Η Αρίας θα παρουσιάσει την περφόρμανς με τίτλο «Minefield» η οποία βασίζεται σε αφηγήσεις βρετανών και αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ το 1982.
Ανατρεπτική θα είναι και η τελευταία παραγωγή του αργεντίνου καλλιτέχνη Ροντρίγκο Γκαρσία με τίτλο «4» στην οποία τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα.
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει και στον κύκλο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ εντάσσοντας στο φετινό του πρόγραμμα ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε ότι στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι το φεστιβάλ να λειτουργεί ως ένα διεθνές φόρουμ, και ανάμεσα στις δράσεις που θα αναπτυχθούν είναι η δημιουργία Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς κέντρου έρευνας για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο αρχαίο δράμα.