Το FBI προειδοποιεί ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) δίνει την ευκαιρία σε εγκληματίες να παίρνουν προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο ατόμων χωρίς τη συγκατάθεση τους και να εισάγουν ομοιώματα τους σε ψεύτικες πορνογραφικές εικόνες, προκειμένου να τα παρενοχλήσουν ή να τα εκβιάσουν.
Οι εικόνες ανήλικων παιδιών και ενηλίκων έχουν κλαπεί από τις βιντεοκλήσεις τους, τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από το ελεύθερο διαδίκτυο και στη συνέχεια έχουν ενσωματωθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο με τη βοήθεια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, έγραψε το FBI σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
Οι εικόνες αυτές στη συνέχεια κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πορνογραφικούς ιστότοπους ή μερικές φορές αποστέλλονται απευθείας στις οικογένειες των θυμάτων ή στις επαφές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός εάν τα θύματα πληρώσουν λύτρα ή συμφωνήσουν σε άλλες ενέργειες, όπως η παροχή προσωπικών πληροφοριών ή άλλων εικόνων της πραγματικής ζωής.
Ορισμένα θύματα μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι εμφανίζονται σε αυτές τις ψηφιακά παραποιημένες εικόνες μέχρι κάποιος άλλος να τις δει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Ακόμη και αν τα θύματα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του εκβιαστή, μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν πλήρως αυτές οι εικόνες από το διαδίκτυο.
Στην πραγματικότητα, οι εικόνες μπορεί να ξαναμοιράζονται συνεχώς για τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας τους ανθρώπους σε νέα αμηχανία και θυματοποιώντας τους ξανά και ξανά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και συνεχή οικονομική εκμετάλλευση.
Το FBI προτείνει στους χρήστες του διαδικτύου, ιδίως στα παιδιά, να είναι προσεκτικοί όταν αναρτούν ή στέλνουν απευθείας μηνύματα με προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες αναγνώρισης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές γνωριμιών ή άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους- ιδίως όταν συναλλάσσονται με αγνώστους.
Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν επίσης να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής τους, να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων ή να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις απορρήτου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να περιορίζουν την πρόσβαση άλλων ατόμων στις προσωπικές τους εικόνες και βίντεο.
Όσοι υποψιάζονται ότι έχουν πέσει θύματα αυτών των τακτικών, θα πρέπει να συλλέξουν τις εικόνες και όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το από πού προήλθαν οι αρχικές και οι βαθιά παραποιημένες εικόνες και να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα στο Διαδίκτυο του FBI, το Γραφείο Πεδίου του FBI ή το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC).
Το NCMEC προσφέρει επίσης μια δωρεάν υπηρεσία «Take It Down», η οποία μπορεί να βοηθήσει τα θύματα κάτω των 18 ετών (που έχουν στην κατοχή τους τα αρχεία εικόνας ή βίντεο) να αφαιρέσουν ή να σταματήσουν τον διαδικτυακό διαμοιρασμό των ψεύτικων εικόνων.