Η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των νεαρών ενήλικων λεσβιών δηλώνει ότι έχει νιώσει «ντροπή» που είναι ΛΟΑΤΚΙ+, σύμφωνα με τα ανησυχητικά ευρήματα μιας έρευνας.
Μια μελέτη της ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπικής οργάνωσης Just Like Us διαπίστωσε ότι νεαρά άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες ήταν πιο πιθανό από όλες τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες να πουν ότι ντρέπονται που είναι μέρος της κοινότητας, με τους τρανς νέους (78%) και τα non-binary άτομα (76%) να βρίσκονται κοντά.
Η έρευνα, στην οποία ρωτήθηκαν 3.695 άτομα από 18 έως 25 ετών, διαπίστωσε ότι το 5% των λεσβιών νιώθει «πάντα» ντροπή που είναι ΛΟΑΤΚΙ+, το 38% νιώθει «μερικές φορές» ντροπή και μόνο το 20% αναφέρει ότι «ποτέ» δεν ντρέπεται για αυτό που είναι.
Συνολικά, πάνω από τα δύο τρίτα (70%) των νέων ενηλίκων ανέφεραν ότι αισθάνονται ντροπή που είναι ΛΟΑΤΚΙ+.
«Είναι σπαρακτικό να βλέπουμε ότι τόσα πολλά νέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αισθάνονται ντροπή για το ποια είναι», δήλωσε η Έιμι Άσεντεν, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος του Just Like Us.
«Κανένας νέος δεν πρέπει να ντρέπεται επειδή είναι λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος ή τρανς».
«Λυπάμαι απίστευτα που βλέπω ότι οι νεαρές λεσβίες είναι οι πιο πιθανές στην κοινότητά μας να ντρέπονται για αυτό που είναι. Γνωρίζω από τη συνεργασία μου με νεαρές λεσβίες και την προηγούμενη έρευνα μας ότι υπάρχουν σοβαρά λεσβιοφοβικά στερεότυπα που καθυστερούν τις λεσβίες από το να κάνουν coming out και ότι οι λεσβίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις, που πηγάζουν από το διπλό χτύπημα της ομοφοβίας και του μισογυνισμού.
«Αν είστε δάσκαλος, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Just Like Us – διαθέτουμε πόρους και εκπαίδευση για να σας βοηθήσουμε να βεβαιωθείτε ότι οι ΛΟΑΤ+ νέοι δεν θα χρειαστεί να νιώσουν ποτέ ξανά ντροπή για το ποιοι είναι».
Τα στοιχεία αποτελούν μέρος μιας νέας έκθεσης του Just Like Us, με τίτλο Positive Futures, η οποία θα εξετάζει τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ νέων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την ευημερία μέχρι τις διασταυρώσεις της σεξουαλικής τους ταυτότητας ή της ταυτότητας φύλου τους, με τη φυλή και την αναπηρία.
Ένας εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ+ νέων Mosaic Trust, πρόσθεσε σε δήλωσή του στο PinkNews: «Τα ευρήματα της έρευνας “Just Like Us” αποτελούν μια απογοητευτική ανάγνωση.
«Δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι κοινοτικοί χώροι όπως η συγκεκριμένη οργάνωση, όπου οι νέοι ΛΟΑΤ+ μπορούν όχι μόνο να κάνουν φίλους και να μάθουν για την κοινότητα, αλλά και να εξερευνήσουν και να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο εξωτερικές επιθέσεις κατά της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, αλλά και αύξηση των εσωτερικών διαμαχών με τη διαμόρφωση αντί-τρανς συμμαχιών.
«Έχουμε ευθύνη για την επόμενη γενιά της κοινότητάς μας να είναι περήφανη, υγιής και ασφαλής – αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οικοδόμηση μιας αίσθησης του ανήκειν μέσω της διατομεακής ευαισθητοποίησης, των συμπεριληπτικών πρακτικών και της συμμαχίας εντός της ΛΟΑΤ+ κοινότητάς μας».
Η Πίππα Στερκ, πρέσβειρα του Just Like Us, έχει εξηγήσει πρόσφατα το πως οι λεσβίες αντιμετώπισαν μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τέσσερις στις πέντε λεσβίες να δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.