EuroPride 2023: Στη Μάλτα με εκδηλώσεις, συναυλίες και ελληνική εκπροσώπηση

12/09/2023
από
Μπορεί να είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά η σταθερή υποστήριξη της Μάλτας προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι γνωστή παγκοσμίως. Καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη της ILGA-Europe για τα καλύτερα μέρη για να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ευρώπη από το 2015, είναι λογικό το φετινό EuroPride να διεξαχθεί στην περιοχή.

Από τις 7 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, η πρωτεύουσά της, η Valetta, θα είναι το επίκεντρο όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, καθώς χιλιάδες άτομα θα γιορτάσουν εκεί.

Γιατί το EuroPride διοργανώνεται στη Μάλτα;

Η Μάλτα κέρδισε την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του EuroPride το 2020, αφού επελέγη κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Pride (EPOA), κερδίζοντας τον ανταγωνισμό από το Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία, το Hull στην Αγγλία και το Rotterdam στην Ολλανδία. Η EPOA κατέχει το εμπορικό σήμα του EuroPride και είναι υπεύθυνη για την παραχώρησή του κάθε χρόνο σε διαφορετικό οργανισμό Pride, με τη Μάλτα να ανακηρύσσεται οικοδεσπότης του 2023 αφού έλαβε το 54% των ψήφων. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, η Μάλτα έχει μεγάλο ιστορικό όσον αφορά την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την προώθηση της ισότητας. Αυτό περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου, την πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση για λεσβιακά ζευγάρια και single mothers, καθώς και διατάξεις κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε συνταγματικό επίπεδο.

Πως είναι να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στη Μάλτα;

Η Μάλτα αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο φιλόξενες χώρες στην Ευρώπη, κατακτώντας την κορυφή του ετήσιου “Χάρτη και Δείκτη Ουράνιου Τόξου” της ILGA-Europe για οκτώ συνεχή έτη. Ο κατάλογος είναι μια κατάταξη 49 ευρωπαϊκών χωρών με βάση τις αντίστοιχες νομικές και πολιτικές πρακτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με τη Μάλτα να κατέχει πάντα υψηλή θέση στην κατάταξη. Το 2016, έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγόρευσε τη θεραπεία μεταστροφής και ένα χρόνο αργότερα, νομιμοποιήθηκε η ισότητα στον γάμο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα οι γκέι άνδρες να δίνουν αίμα σε ίση βάση με τους άλλους, περαιτέρω βελτιώσεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ συμπεριληπτική εκπαίδευση και την εισαγωγή της επιλογής “non-binary” στις ταυτότητες και τα διαβατήρια. Συνολικά, η Μάλτα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά τον τέλειο οικοδεσπότη για το EuroPride.

Η κεντρική εκδήλωση του EuroPride 2023

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το TheGranaries θα φιλοξενήσει την πολυαναμενόμενη συναυλία του EuroPrideValletta2023. Επικεφαλής της συναυλίας θα είναι η παγκόσμια σούπερ σταρ ChristinaAguilera, η οποία έχει μακρά ιστορία στην υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είναι μια από τις καλλιτέχνιδες που άνοιξαν το δρόμο για τους μουσικούς να ενσωματώσουν θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρας, της σεξουαλικότητας και του φεμινισμού στη μουσική τους, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται ως γκέι είδωλο μέχρι σήμερα. Η Christina είναι επίσης μια από τις πιο επιτυχημένες μουσικές καλλιτέχνιδες όλων των εποχών και με την ατελείωτη ροή των επιτυχιών της, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό σετ που κανένα δεν θα ξεχάσει.

Αυτή η εκδήλωση είναι μια ισχυρή στιγμή ενότητας και εορτασμού που δείχνει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η κοινότητά μας προς την ισότητα. Είμαστε ευτυχείς που η Christina Aguilera, ένα πραγματικό είδωλο και σύμμαχος, θα είναι η επικεφαλής της συναυλίας. Η συναυλία του EuroPride Valletta 2023 έχει ως στόχο να γιορτάσει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη και είναι δωρεάν για όλα.” δήλωσε η MariaAzzopardi, πρόεδρος της Allied Rainbow Communities.

Ποιες είναι μερικές από τις βασικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του EuroPride;

Καθ’ όλη τη διάρκεια που η Μάλτα φιλοξενεί το EuroPride, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων που θα μπορούν να τις απολαύσουν όλα μας. Από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τα ανθρώπινα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Eurovision Night με εμφανίσεις από ονόματα όπως η Conchita Wurst και η Katrina and the Waves.

Η κεντρική Πορεία του EuroPride θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου με τους δρόμους της Floriana και της Valetta να ζωντανεύουν καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ της αγάπης και της ισότητας.

Η κεντρική συναυλία του EuroPride θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου με επικεφαλής την σούπερ σταρ Christina Aguilera, καθώς και εμφανίσεις από την Κατερίνα Στικούδη και την Ira Losco.
Δες και αυτό!