Μία σπάνια στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου αμέσως μετά από έναν έντονο διάλογο ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε κατά τη χθεσινή ακρόαση της υποψηφίας για τη θέση της Επιτρόπου Ισότητας, Έλενα Ντάλι, από τη Μάλτα. Σε ερώτηση της ακροδεξιάς ευρωβουλεύτριας, Κριστίν Άντερσον (Γερμανία-AfD), εάν υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιτρέπεται να αλλάζουν το νομικό τους φύλο, όποτε το επιθυμούν, η Ντάλι απάντησε σε πολύ προσωπικό και συγκινητικό τόνο διηγούμενη ιστορίες από οικογένειες με τρανς και ίντερσεξ παιδιά που συνάντησε κατά τη θητεία της ως υπουργός Ισότητας και Δικαιωμάτων στη Μάλτα. Αναφέρθηκε δε και σε ένα κορίτσι που αυτοκτόνησε, διότι ντρεπόταν πολύ να βγει έξω από το σπίτι, διότι στην ταυτότητά της αναγραφόταν όνομα αγοριού.
Η Άντερσον συνέχισε με δεύτερη ερώτηση, ισχυριζόμενη ότι εάν εφαρμοστούν όσα υποστηρίζει η Ντάλι, τότε οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάξουν το φύλο τους ακόμα και για μια απλή ιδιοτροπία ή ένα καπρίτσιο. Όμως, η Ντάλι δεν άφησε το σχόλιο της ακροδεξιάς ευρωβουλεύτριας να «πέσει κάτω» και της απάντησε ότι η διόρθωση φύλου «δεν είναι ένα περίπατος στο πάρκο», οπότε και αποθεώθηκε από τα άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Ποτέ άλλοτε, σε ανθρωπιστικό-κοινωνικό χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν δεν έχει επιλεχθεί πιο κατάλληλο άτομο για αυτή τη θέση. Η Ντάλι, ως υπουργός στη Μάλτα, είναι υπεύθυνη για το πιο προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί θητείας της, η Μάλτα κατέκτησε και έκτοτε διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην ισονομία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Η δε νομοθεσία που θέσπισε για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου αποτελεί πρότυπο προοδευτικότητας, καθώς δεν απαιτεί ούτε δικαστική ούτε ιατρική εμπλοκή/έγκριση για να προχωρήσει ένα τρανς σε διόρθωση του φύλου που αναγράφεται στα χαρτιά του.
Το πόσο έτοιμη είναι να αναλάβει το πόστο της Επιτρόπου Ισότητας το έδειξε κατά τη χθεσινή ακρόαση. Είχε έτοιμη ατζέντα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τα ΑΜΕΑ, τις γυναίκες, τους μετανάστες. Δεν δίστασε να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις όσον αφορά το έργο που έχει στόχο να ολοκληρώσει μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της θητείας της! Βέβαια, αυτό ήταν κι ένα σημείο για το οποίο δέχτηκε κριτική, καθώς είναι μάλλον δύσκολο, με τον γραφειοκρατικό μηχανισμό των Βρυξελλών, να κινητοποιηθεί τόσο μεγάλο κομμάτι νομοθετικής πρωτοβουλίας. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μέσα σε αυτό το διάστημα και είχε «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια, καθαρά για πολιτικούς λόγους: Να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία ψήφισης οδηγίας για τη μη διάκριση και εκτός εργασιακού χώρου, μία κοινοτική οδηγία που έχει μπει στο συρτάρι εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.
Η Ντάλι είναι σίγουρο, πάντως, ότι πέρασε το τεστ του Ευρωκοινοβουλίου και θα είναι Επίτροπος Ισότητας από την 1η Νοεμβρίου του 2019 και για πεντε χρόνια.
Βιογραφικό
Μεταξύ 2013 και 2017, η Έλενα Ντάλι υπηρέτησε ως Υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου για τις Καταναλωτικές Υποθέσεις και τις Πολιτικές Ελευθερίες. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του 2017-Ιουλίου 2019, ήταν Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας της Μάλτας. Προηγουμένως, κατά την περίοδο 1996-1998 ήταν Κοινοβουλευτικός Γραμματέας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Το χαρτοφυλάκιό της ως υπουργός περιελάμβανε τους τομείς των ευρωπαϊκών υποθέσεων, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ένταξης των μεταναστών, των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού διαλόγου και της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας. Το 2015, ηγήθηκε της διαδικασίας για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, την οποία ο ΟΗΕ εορτάζει ετησίως στις 11 Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ, συντόνισε τη διαδικασία υπογραφής της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ και επέτυχε μια γενική προσέγγιση στο πλαίσιο του Συμβουλίου, καθώς και συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με δύο νομοθετικές προτάσεις μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί καλύτερη προστασία των εργαζομένων από ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Σε εθνικό επίπεδο, ηγήθηκε της διαδικασίας για την υιοθέτηση διαφόρων νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τη διάκριση/ρατσισμό που βασίζεται στο φύλο και την ενδοοικογενειακή βία, του νόμου περί ταυτότητας φύλου, του νόμου για την ισότητα των γάμων. Προήγαγε επίσης τη διαδικασία για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου 12 της ΕΣΔΑ, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και του (Προαιρετικού) Πρωτοκόλλου της CEDAW.
Η Ντάλι είναι βουλευτής της Βουλής της Μάλτας όπου εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1996 και επανεκλέχθηκε σε όλες τις εκλογές στη συνέχεια.
Το 2016 κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Διαφορετικότητας (Λονδίνο) και το 2019 το Diversa Internacional από την Asociación Diversa Global (Μαδρίτη).
Γεννήθηκε το 1962 και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και το B.A. (Hons) στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Μιλάει άπταιστα στα μαλτέζικα, τα αγγλικά και τα ιταλικά, και έχει ένα ενδιάμεσο επίπεδο στα γαλλικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους.
Δείτε εδώ ολόκληρη την ακρόαση