Εταιρείες τηλεπικοινωνιών ζητούν δικαστικές αποφάσεις από τρανς άτομα προκειμένου να καταχωρήσουν τα νέα τους στοιχεία

28/02/2023
Τη δικαστική απόφαση των τρανς ατόμων που έχουν μεταβάλει τα έγγραφά τους μέσω της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ζητούν παράνομα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προκειμένου να καταχωρήσουν τα νέα του στοιχεία. Η συγκεκριμένη πολιτική έρχεται σε αντίθεση τόσο με την συγκεκριμένη νομοθεσία όσο και με τον Γενικό Κανονισμό της Ε.Ε. για τη Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα περιστατικά που έγιναν γνωστά μετά από καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφορούν στις εταιρίες Cosmote και Vodafone Greece, οι οποίες ζήτησαν από τρανς άτομα – στα οποία έχουν μεταβληθεί στα ληξιαρχικά, δημόσια έγγραφα τους το καταχωρισμένο φύλο και όνομα, με τη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου (ν.4491/2017) – τη δικαστική απόφαση, προκειμένου να καταχωρηθούν τα νέα τους στοιχεία και στα μητρώα των εταιρειών.

«Η μία εταιρεία είναι η COSMOTE, όπου σύμφωνα με τον Όμιλο: […]Η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης Ομίλου ΟΤΕ, παρέχει ένα πλαίσιο ειδικότερων κατευθύνσεων που συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας, στις Βασικές Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς, και στον Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών και ευθυγραμμίζεται με τους επιχειρηματικούς στόχους και τη στρατηγική του Ομίλου[…]

Η δεύτερη εταιρεία είναι η Vodafone Greece, η οποία μάλιστα, έχει δημιουργήσει και ειδικό Δίκτυο LGBT+ & Friends.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4, παρ. 3 του 4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου: […] Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου. Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.[…]», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σ.Υ.Δ., Άννα Απέργη.

Το Σ.Υ.Δ. υποστήριξε επίσης ότι δεν έχουν καταγγελθεί μόνο αυτά τα δύο περιστατικά, αλλά πολλά περισσότερα στο παρελθόν, ενώ καταλήγει πως εάν οι δύο εταιρείες δεν κάνουν τη δουλειά τους όπως ορίζει ο νόμος θα κινηθεί νομικά.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!