Εταιρεία στην Ελλάδα έκανε έρευνα για το αν «το Gay Pride είναι μια άνευ νοήματος πρόκληση για την ελληνική κοινωνία»

27/06/2022
Με τον θεσμό του Pride θέλησε να ασχοληθεί η qed, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998 για να προσφέρει – όπως αναφέρει στο site της – “όλο το εύρος των υπηρεσιών της καταναλωτικής και κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων”.

Και ενώ γενικά η καταγραφή των κοινωνικών τάσεων γύρω από σημαντικά θέματα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται (η καταγραφή) δείχνει πολλά για τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Ας δούμε για παράδειγμα τη συγκεκριμένη.

Καταρχάς, μια έρευνα που θέλει να ασχοληθεί με τα φεστιβάλ υπερηφάνειας και να ρωτήσει γι΄αυτά, οφείλει να γνωρίζει όλους τους σωστούς όρους, προκειμένου να δημιουργήσει και τα ορθά ερωτήματα. Και η πληροφορία ότι δεν μιλάμε για “gay pride”, αλλά για “Pride” είναι η πλέον βασική, αφού ένα φεστιβάλ Υπερηφάνειας εκπροσωπεί το σύνολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και όχι μόνο μια ταυτότητάς της.

Αυτό, βέβαια, είναι το λιγότερο, αφού η qed (ιδρύθηκε το 1998 από τον ψυχολόγο Νίκο Αθανασιάδη και την κοινωνιολόγο Χριστίνα Καράμπελα) ζήτησε από άτομα άνω των 18 ετών να απαντήσουν το ακόλουθο ερώτημα: “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη φράση: «Το Gay Pride είναι μια άνευ νοήματος πρόκληση για την ελληνική κοινωνία»”.

Είναι περιττό να αναφέρω πως το ερώτημα είναι εξαιρετικά προβληματικό που καθόλου δεν αποσκοπεί στο να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται τον θεσμό των Pride και τη σημαντικότητά του. Και είναι προβληματικό γιατί θέτει α priori ένα σαφές ομοφοβικό πλαίσιο, κάνοντας λόγο για “άνευ νοήματος πρόκληση” (διπλό εδώ το χτύπημα). Και επειδή όλα αυτά τα χρόνια το έχω δει πολλές φορές να γίνεται, επιτρέψτε μου να σας πω πως όσο πιο προβληματικό είναι το ερώτημα που θέτει ένα άτομο ή μια έρευνα τόσο πιο προβληματικές οι απαντήσεις που θα προκύψουν. Το είδαμε με τον Μιτσιά, το βλέπουμε και εδώ.

Φυσικά η online έρευνα (των 3 ημερών) δεν σταμάτησε εκεί, αφού συνέχισε με ένα ακόμη (πιο ομοφοβικό) ερώτημα. Αυτή τη φορά αναρωτήθηκε για το “Πόσο άνετα νιώθουν οι Έλληνες όταν βρίσκονται κοντά σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας”. 

Φαίνεται πως εκεί στη qed για να είσαι “Έλληνας” πρέπει να είσαι cis και straight. Αλλιώς, δεν καταλαβαίνω γιατί τους διαχωρίζει από τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

Επίσης, είναι δυνατόν το 2022 να ρωτάμε τους ανθρώπους αν αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται δίπλα μας; Δίπλα, δηλαδή, από τις μανάδες, τους πατεράδες, τους γιους, τις κόρες, τους φίλους ή τις φίλες τους ή ό,τι.

Γιατί, συγχωρέστε με που σας το χαλάω, αλλά αυτό είμαστε. Μέλη μιας κοινωνίας. Όχι εξωγήινοι που κατέβηκαν στον Υμηττό.

Υ.Γ.1: Ντροπή.

Y.Γ.2:  Αυτά τα γραφιστικά κάτι που θυμίζουν. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!