Η Kaja Kallas, 43 ετών, ανέλαβε την εξουσία την Τρίτη (26/01/21) μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού λόγω σκανδάλου διαφθοράς.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας υποσχέθηκε να εφαρμόσει ριζικές αλλαγές, τόσο στο ύφος, όσο και στην ουσία στη διακυβέρνηση του βαλτικού κράτους, καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, ύστερα από δύο χρόνια, κατά τα οποία ένα ακροδεξιό κόμμα ήταν στον κυβερνώντα συνασπισμό.
Η 43χρονη δικηγόρος και επικεφαλής του κόμματος μεταρρυθμίσεων της Εσθονίας, Kaja Kallas, ορκίστηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου του 2021.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η κυβέρνησή μου θα είναι φιλοευρωπαϊκή, ειδικά στην υποστήριξη ευρωπαϊκών αξιών, όπως το κράτος δικαίου».
«Θα έχουμε, επίσης, μια σαφή αλλαγή σε σοβαρά θέματα, όπως είναι η πολιτική για το κλίμα».
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεσμευτεί να αναπτύξει σχέδια για τη διακοπή της παραγωγής ενέργειας από σχιστόλιθο στη χώρα έως το 2035, και την επίτευξη ουδετερότητας σε επίπεδα άνθρακα έως το 2050.
Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέρρευσε, μετά από σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλεκόταν ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κεντρώου κόμματος, Jüri Ratas. Επιπλέον, μετά την εκλογική του νίκη, προκάλεσε αντιδράσεις με την απόφαση του να συνασπιστεί με το ακροδεξιό κόμμα EKRE, τα μέλη του οποίου ήταν αντίθετοι σε θέματα, όπως η μετανάστευση, ήταν συχνά ευρωσκεπτικιστές, και μερικές φορές επαινούσαν τη ναζιστική οικονομική πολιτική.
Ανάχωμα στο ομοφοβικό δημοψήφισμα
Μία από τις προτάσεις του EKRE ήταν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στο 2021, για να οριστεί απαρέγκλιτα, ο γάμος ως σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας στο εσθονικό σύνταγμα, το οποίο απαιτούσαν κι ως προϋπόθεση ένταξης στην κυβέρνηση.
Με το EKRE τέθηκε εκτός κυβέρνησης, και το δημοψήφισμα δε θα πραγματοποιηθεί.
Ωστόσο, πριν από 6 χρόνια, ψηφίσθηκε νόμος, που επιτρέπει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλου, αλλά πολλές από τις διατάξεις δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Η Kallas είπε ότι επιθυμεί να δει πρόοδο πάνω σε αυτό το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών
«Δε θα ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από τον ορισμό του γάμου για να διατηρήσουμε τον διαχωρισμό στην κοινωνία, αλλά θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με την παραχώρηση πλήρων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, οπότε τελικά θα επιτύχουμε τον ίδιο στόχο: ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα», είπε.
Οι πολιτικοί του EKRE είχαν γίνει γνωστοί για σκανδαλώδεις δηλώσεις και συμπεριφορές τους τα τελευταία δύο χρόνια, με τον Πρόεδρο Kersti Kaljulaid να συγκαλεί ακόμη και το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας για φόβους, ότι οι πολιτικοί του EKRE θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τους συμμάχους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Ratas ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη». Ο αρχηγός του EKRE, Mart Helme, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, χαρακτήρισε τον Joe Biden «διεφθαρμένο» και αναφέρθηκε στην 35χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin, ως «πωλήτρια».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμερα, η Εσθονία γίνεται μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου τόσο η πρωθυπουργός όσο και η αρχηγός του κράτους είναι γυναίκες. Η Kallas, η οποία είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Siim Kallas, διόρισε, επίσης, γυναίκες στις βασικές θέσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών. «Όλοι με ρωτούν για το φύλο τους, ωστόσο η επιλογή δεν έχει να κάνει μ’ αυτό, αλλά επειδή είναι πραγματικά ικανά άτομα», είπε.
Το κόμμα του Κέντρου παραμένει στον συνασπισμό, παρόλο που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, μοιράζοντας υπουργικές θέσεις με το Κόμμα Μεταρρύθμισης της Kallas.
H Kallas είπε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα που θα τους οδηγούσαν ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων του EKRE, με το κόμμα ούτε να κερδίζει νέους οπαδούς ούτε να χάνει υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του.
«Είναι σα θρησκεία. Δε βασίζεται σε πολιτικές, αλλά (οι υποστηρικτές τους) πιστεύουν σε αυτές και τίποτα δε θα τους κάνει να αποφασίσουν διαφορετικά», είπε, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του ΕΚΡΕ ήταν λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από νέες πολιτικές.
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια και διανομή εμβολίων στην Ε.Ε., καθώς και η απόφαση της γειτονικής Φινλανδίας να κλείσει τα σύνορά της με την Εσθονία, δοκιμάζει το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα αλλά η Kallas επισημαίνει, πως αν και η κατάσταση με τα εμβόλια είναι απογοητευτική, θεωρεί καλύτερο η κάθε χώρα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνη της.
«Χωρίς μια κοινή προσέγγιση, μια μικρή χώρα που δεν χρειάζεται τόσα πολλά εμβόλια, δεν μπορεί πραγματικά να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία, όμοια με αυτή που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με μια μεγαλύτερη χώρα. Θα μπορούσαμε μόνο να ζητήσουμε από άλλες χώρες να αγοράσουν και κάποια για εμάς», είπε.
Μόλις φτάσουν τα εμβόλια σε μεγαλύτερες ποσότητες, ένα μεγάλο ποσοστό του 1,3 εκατομμυρίου πληθυσμού της Εσθονίας θα μπορούσε να εμβολιαστεί γρήγορα, πρόσθεσε.