Ο Σύλλογος οροθετικών Ελλάδας συμμετείχε στο Παγκόσμιο συνέδριο «IAS 2017» και με σχετικό δελτίο τύπου μας ενημερώνει για τους επόμενους στόχους της διεθνούς κοινότητας.
Όπως μαθαίνουμε από το σχετικό Δελτίο Τύπο της «Θετικής Φωνής» που συμμετείχε στις εργασίες της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS «IAS 2017» στο Παρίσι (23 με 26 Ιουλίου), όπου συμμετείχαν περισσότερες/οι από 6.000 ιατρών, ερευνητών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων:
- Το 70% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνώριζαν την κατάσταση της υγείας τους ως προς τον ιό.
- Το 77% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί είχαν πρόσβαση στη θεραπεία τους.
- Το 82% των ατόμων που λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή είχαν επιτύχει καταστολή του ιού.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η διεθνής κοινότητα επέμεινε στη σημασία της επίτευξης των στόχων 90-90-90 του UNAIDS και επιβεβαίωσε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τα εμπόδια που παραμένουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η επίτευξη των στόχων του UNAIDS στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται ως εξής:
- Το 83% των ανθρώπων που ζουν με HIV έχει διαγνωστεί.
- Το 83% αυτών βρίσκεται σε θεραπεία και το 89% αυτών έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
- Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 78%, 67% και 73%.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό των ανθρώπων με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (στο σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV) είναι 63%, στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 39%, κατατάσσοντας τη χώρα 14η σε σύνολο 17 χωρών.
Η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας μακράς διαρκείας φαίνεται να αποτελεί πλέον ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της επιστήμης για την αντιμετώπιση του HIV. Σύμφωνα με την έρευνα LATTE-2 που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, δύο ενέσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα, χορηγούμενα κάθε τέσσερις ή οχτώ εβδομάδες, διατήρησαν την ιογενή καταστολή σε περίπου 90% των ατόμων που άρχισαν θεραπεία με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, ενώ η χορήγησή τους μπορεί να γίνει και ως προφυλακτική αγωγή (PrEP) σε οροαρνητικά άτομα.
Στη Διάσκεψη παρουσιάστηκε επίσης η μελέτη «Opposites Attract» με τη συμμετοχή 343 gay ζευγαριών, στα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροαρνητικός και ο άλλος σύντροφος οροθετικός με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, κατά το 98% του χρόνου της έρευνας. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 16.889 ερωτικές πράξεις από τον πρωκτό χωρίς προφυλάξεις, δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό μετάδοσης του ιού HIV, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της θεραπείας ως μέσου πρόληψης.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση ενός εννιάχρονου αγοριού από τη Νότια Αφρική που συμμετείχε στην έρευνα «CHER» και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο. Το αγόρι διαγνώστηκε με HIV σε ηλικία ενός μηνός και έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία για 40 εβδομάδες από το δεύτερο μήνα της ζωής του. Συνολικά για 8,5 χρόνια το παιδί δε λαμβάνει αγωγή, παρόλα αυτά έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για πλήρη ίαση, ωστόσο η καταστολή του ιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της θεραπείας σε βρέφη είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη για την επιστήμη.
Στο Συνέδριο ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη υλοποίησης το προσεχές φθινόπωρο μίας μελέτης που αφορά στον εμβολιασμό για τον ιό HIV, με τη συμμετοχή 2.600 γυναικών από τη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη. Η νέα έρευνα θα εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός πειραματικού εμβολίου που ονομάζεται HVTN 705, οι προκαταρκτικές μελέτες του οποίου υποδεικνύουν ότι προκαλεί ισχυρή θωράκιση κατά του HIV.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη ήταν οι καθυστερημένες διαγνώσεις και τα οφέλη της έγκαιρης έναρξης θεραπείας, η δυνατότητα αυτοεξέτασης για HIV (self-testing), η συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C και άλλες νόσους και η χρήση γενοσήμων. Η χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας (PrEP) σε όσους επιθυμούν και οι φιλικές υπηρεσίες γρήγορης εξέτασης από την κοινότητα αποτέλεσαν επίσης ζητήματα που τέθηκαν επιτακτικά ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τον περιορισμό του HIV από πολλούς ομιλητές.
Η επιστημονική κοινότητα συμφώνησε στη δημοσίευση της Διακήρυξης του Παρισιού, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη φιλόδοξων παγκόσμιων στόχων, όπως η δια βίου παροχή θεραπείας σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV και η εξάλειψη της επιδημίας, χωρίς μια ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη της έρευνας. Οι τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν είναι μεταξύ άλλων η παρακολούθηση των ασθενών βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, οι κοινές έρευνες για τη συσχέτιση και αλληλεπίδραση του HIV με μορφές καρκίνου και χρόνιες και μεταδοτικές ασθένειες, η ανάπτυξη εμβολίου, η βελτίωση των επιλογών θεραπείας και των όρων πρόσβασης σε αυτή, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε εργαλεία πρόληψης και η εφαρμογή μοντέλων χρηματοδότησης της έρευνας και εξοικονόμησης πόρων που θα θέτουν στο επίκεντρο την καθολική πρόσβαση στα καινοτόμα μέσα που παρέχει η επιστήμη για την αναχαίτιση του ιού.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες που συμμετείχε στο Συνέδριο, δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του:
«Η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι επιβεβαίωσε τα σημαντικά βήματα που γίνονται προς την επίτευξη των στόχων του UNAIDS για το 2020, αλλά και προς την οριστική αντιμετώπιση του HIV, με εργαλεία όπως η θεραπεία μακράς διαρκείας και οι έρευνες για το εμβόλιο. Στη διαδρομή αυτή, η Ελλάδα καλείται να απαντήσει ακόμη πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις και στα φάρμακά τους, η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και η εξοικονόμηση πόρων αποτελούν προτεραιότητες που επηρεάζουν άμεσα την απόκριση της χώρας στην αντιμετώπιση του HIV. Για το λόγο αυτό απαιτείται συντονισμένη δράση όλων των πλευρών, στο πλαίσιο ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού» .