Οι ερευνητές δεν κατέγραψαν μόνο τις περισσότερο LGBT-friendly χώρες του κόσμου, αλλά σημείωσαν επίσης και τις χώρες, που η αποδοχή των LGBT ατόμων βρίσκεται σε παρακμή.
Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έρχονται από το Williams Institute στο UCLA (Νομική σχολή του University of California, Los Angeles) που εξέτασε τη στάση απέναντι στα LGBT άτομα σε όλο τον κόσμο για να βρει ποια χώρα είναι η πιο LGBT-friendly.
Η Ισλανδία εμφανίστηκε ξεκάθαρα νικήτρια. Ακολουθούν οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Δανία κι η Ανδόρα. Η Σκανδιναβία βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο των δικαιωμάτων των LGBT ατόμων: η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε ήδη από το 1940, ενώ οι ομοφυλοφιλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναγνωρίστηκαν από το 1996. Το 2009, η πρωθυπουργός της χώρας Jóhanna Sigurðardóttir έγινε η πρώτη ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός του κόσμου.
Μέσα από τη μελέτη μυριάδων ερευνών, το Global Acceptance Index (GAI) εξέτασε την κοινωνική αποδοχή των LGBT ανθρώπων σε 141 χώρες μεταξύ 2004 και 2008 και στη συνέχεια πάλι από το 2009 έως το 2013. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο συμπεριληπτικές χώρες ως προς τα LGBT άτομα γίνονταν με το χρόνο όλο και πιο δίκαιες. Αντίθετα, τα κράτη που ήταν λιγότερο συμπεριληπτικά φαίνεται ότι γίνονται ακόμη πιο ανυπόφορα. Ακόμη, διαπίστωσαν πολύ μικρή κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε χώρες με αμφίθυμες απόψεις για τους LGBT ανθρώπους.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου πιστεύουν ότι η στάση απέναντι στους LGBT ανθρώπους μπορεί να σχετίζεται με τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς οι ηγέτες συχνά αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, όταν σημειώνεται μία οικονομική καμπή. Θεωρούν επίσης ότι οι εξελίξεις στα δικαιώματα των LGBT ατόμων μπορούν να οδηγήσουν σε αντίδραση και δυσαρέσκεια, με κίνδυνο να τροφοδοτηθεί η μειωμένη κοινωνική αποδοχή.
Ενδεικτικά για τη περίοδο 2004-2008 η Ισλανδία σημείωσε βαθμό αποδοχής 6.02, η Ελλάδα 4.09, η γείτονες χώρες Ιταλία 4.46 κι η Τουρκία 3.09, ενώ για την περίοδο 2009-2013 η Ισλανδία έφτασε το 7.37, η Ελλάδα το 4.26 κι οι γειτονικές Ιταλία το 4.77 και Τουρκία το 2.51.
Στο τέλος της λίστας ως οι περισσότερο ομοφοβικές και τρανφοβικές είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Σαουδική Αραβία, η Γκάνα κι η Αίγυπτος.